Podaci kao glavna valuta u digitalnom svijetu

Nikada u prošlosti nije bilo toliko bitno posjedovati informacije kao u današnje doba. Doba digitalnog marketinga natjeralo je sve industrije, sve tvrtke bez obzira kako male ili velike bile da usmjere svoje aktivnosti na digitalne platforme. Prošlogodišnje statistike samo potvrđuju navedeno. Naime, društvene mreže su postale najpopularnije mjesto za content marketing što potvrđuje 90% B2C načina poslovanja. Slijede ih ilustracije i fotografije (87%), eNewsletteri (83%), video objave (82%) i web članci (81%).

Dubinske analize potencijalnih kupaca

Istraživanje je proveo Content Marketing Institut, a ove brojke rezultat su neumornog rada digitalnih stručnjaka unutar svake firme. Oni svoj posao niti ovakve rezultate ne bi mogli postići bez određenih alata. Naime, osim operativnog dijela oglašavanja, objava, praćenja analiza i sličnih aktivnosti, potrebno je dubinski ući u analizu osoba s druge strane ekrana, odnosno potencijalnih kupaca. To ne bi bilo moguće bez pravih informacija i podataka.

statistike u digitalnom svijetu

Jednom kada se ti podaci prikupe, lako je obratiti se željenoj skupini i osmisliti aktivnosti prilagođene toj grupi. Bez podataka, sve aktivnosti digitalnog marketinga su neupotrebljive i besmislene. Možete potrošiti ogromnu količinu novaca i vremena te imati najbolje marketinške stručnjake, ali ako ne znate kome se obraćate, željenih rezultata neće biti. Svaki razgovor o digitalnom marketingu započinje određivanje osobe s druge strane. Iza svakog lajka, shera i objava stoji osoba koja je vaš potencijalni kupac.

Potrebno je saznati tko je taj kupac, što on želi, što ne želi, kako se ponaša i kako razmišlja. Ti podaci, jednom kada se prikupe predstavljaju moćni alat kojim u kombinaciji s adekvatnim oglašavanjem dolazimo do tog kupca, upoznajemo se s njime i po mogućnosti stvaramo interakciju.

Metode prikupljanja podataka

U digitalnom svijetu za ove aktivnosti koristi se pojam „customer persona“ i sve se gradi oko njega. Prikupljanje podataka poput spola, lokacije, socio-ekonomskog statusa od krucijalne su važnosti. Na temelju njih stvara se baza i radi segmentacija kako bi se marketinške aktivnosti pravilno usmjerile i dale najbolje moguće rezultate.

Svaka grupa „customer persona“ ima svoje obrasce ponašanja koje je moguće unificirati nakon pravodobne analize što znači da će se primjenjivati različiti alati ovisno o skupini ili će se zaključiti koja skupina najviše odgovara duhu tvrtke i aktivnosti će biti usmjerene na tu skupinu. U svakom slučaju, na ovaj način dolazi se do krucijalnih podataka koje određuju veliki dio aktivnosti poduzeća, uz pretpostavku da se poduzeće aktivno usmjerilo u online aktivnosti u cilju ostvarivanja prihoda.

statistike u digitalnom svijetu

Kako se prikupljaju podaci za stvaranje „customer persona“ profila? Osim logičnog izbora kao što su digitalni mediji i stranice poput Instagrama i Facebooka, ključne riječi također odaju puno informacija. Kroz njih možete pratiti koje su najpopularnije ili koliko je vaš brend uključen u njih. Na taj način možete doći do vrijednih informacija ili do ideje što promijeniti kako biste bili više atraktivni potencijalnim kupcima. Službena web stranica kao i profil na društvenim mrežama neizostavni su za prikupljanje kvalitetnih podataka i analiza, a spomenuti Facebook ima već ugrađene alate za analizu pa je praćenje jednostavno čak i za početnike.

Podaci pomažu vašim online aktivnostima

Još jedan dobar način za prikupljanje podataka su ankete, povratne informacije od kupaca kao i opcija da se registriraju besplatno na vašoj stranici u zamjenu za određeni popust ili korisnu informaciju. Alata je mnogo, bitno je da odaberete koji bi najviše odgovarao vašem načinu i grani poslovanja te s kojim alatom se najbolje snalazite, jer ako imate podatke, a ne znate ih obraditi također nećete postići željeni učinak. Važno je zapamtiti da su podaci nešto najvrjednije što možete posjedovati kako biste razvijali svoje online aktivnosti i ne smijete zanemariti važnost njihove primijene na ispravan način i korištenje u cilju služenja krajnjem korisniku.

Autor: Maja Kos

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...