Zahvaljujući svojoj premijerki, Novi Zeland vodi u bitci protiv koronavirusa

Novi Zeland je neslužbeno počeo pobjeđivati koronavirus. Svakim danom se smanjuje broj oboljelih, a dosad su imali samo jedan smrtni slučaj. Mnogi stručnjaci, ali i stanovnici Novog Zelanda smatraju da je za to zaslužna Jacinda Ardern.

Povezano:

Kako Novi Zeland spriječava koronavirus?

Novi Zeland je postigao značaj napredak u borbi protiv koronavirusa. Jučer su izvijestili da imaju 50 novih slučajeva, što je četiri manje nego što je zabilježeno dan prije te najmanji porast tijekom provođenja potpune karantene. “Možda ćemo imati još neke usputne prepreke… ali ostajem oprezno optimistična da ulazimo u razdoblje pada broja oboljelih”, rekla je Ardern.

U zemlji je proglašena karantena od 26. ožujka kako bi se zaustavilo širenje virusa u cijeloj državi, a dosad je ukupno zabilježeno 1.210 slučajeva koronavirusa.

4098 testova u jednom danu

Ono što je značajno, jučerašnji rezultat 50 slučajeva proizašao je iz 4.098 testova u jednom danu – najvećeg broja testova napravljenih tijekom jednog dana na Novom Zelandu – što sugerira uvelike pad stope te najbolji znak da se koronavirus stavlja pod kontrolu. Od ukupnog broja, 12 osoba je u bolnici, uključujući četvero ljudi na respiratoru, a još dvoje su u kritičnom stanju.

Premijerka Ardern rekla je da su Novozelanđani napravili velike žrtve tijekom karantene, ali pad broja oboljelih dokazao je da restrikcije djeluju. “To je sve više razlog da ostanemo u samoizolaciji”, rekla je.

Vlada će se sada okrenuti glavnoj odluci – hoće li ublažiti blokadu prema planu za dva tjedna ili je produžiti, no Ardern kaže da o tome neće odlučivati ​​do posljednjih dana.

Jacinda Ardern i društvene mreže

Prije nego što je Novi Zeland postao potpuna karantenu, premijerka Jacinda Ardern obratila se putem Facebooka svim građanima kako bi provjerila kako se “drže” i odgovorila na njihova pitanja. Javljanju je pristupila na vrlo ležeran način pa se tako pojavila u običnoj majci.

Ardern je također objasnila da Novozelanđani neće vidjeti pozitivne koristi od karantene barem 10 dana, što je ovih dana vidljivo. Ono što je oduševilo stanovnike Novog Zelanda je njezino ozbiljno shvaćanje situacije, ali i ležernost u obraćanju putem društvenih mreža.

Foto: Facebook, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -