Što morate znati o novim natječajima iz NPOO-a?

Natalia Zielinska vodi tvrtku Euro Grant konzalting koja se bavi digitalizacijom i eu fondovima, a na iza nje je osmogodišnje iskustvo u vođenju EU projekata u Hrvatskoj i Poljskoj. Na online predavanju za članice Women in Adria je objasnila tko ima pravo na fondove iz programa Nacionalnog oporavka i otpornosti (NPOO) te što se točno odnosi na inovacije. 

U tijeku su dva poziva za poduzetnike iz NPOO – jedan se odnosi na inovacije novoosnovanih poduzeća, a drugi za komercijalizaciju inovacija. Za natječaje je važno biti brz te donosimo što sve trebate znati kako bi na vrijeme prijavili svoje projekte. 

Za poziv inovacije za novoosnovana poduzeća važna je razina spremnosti inovacije

Poziv za inovacije novoosnovanih poduzeća odnosi se na projekte koji još nisu spremni za tržište, ali ipak imaju već dokazan koncept. “Važna stavka je razina spremnosti inovacije. Pritom je važno da novoosnovana poduzeća imaju koncept, razrađenu ideju i prijavljen patent,” pojasnila je Zielinska.

Tehnološka razvijenost trebala bi biti između TR5–TR8. U tu kategoriju pripadaju inovacije koje već imaju prototip visoke razine za koji je dokazano da funkcionira, ali nije još plasiran na tržište – odnosno komercijalno dostupan. 


Pročitajte više: 5 savjeta Richarda Bransona kako napraviti inovacije u poslovanju


Što morate izvršiti kako bi uspješno ostvarili projekt fondom inovacija za novoosnovana poduzeća?

“EU fondovi su poput kredita, ali bespovratna sredstva umjesto kamatama vraćate svojim rezultatima.” Zato su rezultati, koji su ujedno i indikatori, važni i na njih se obraća pozornost godinu dana nakon završetka projekta. Primjerice, jedan indikator se odnosi na otvaranje novog radnog mjesta te se od vas može tražiti korekcija ako u dogovorenom roku ne otvorite nova radna mjesta.

Razvoj inovacije, izrada proizvoda i povećanje broja zaposlenika koji moraju proći stručno zapošljavanje u edukaciji iz područja digitalne transformacije te su ključni za uspješno izvršenje projekta. Sve te aktivnosti moraju rezultirati dokazanim i mjerljivim brojem usluga ili proizvoda koje ste predstavili na tržištu. 


Pročitajte više: Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?


Bespovratna sredstva za natječaj inovacije o novonastalim poduzećima

Iznos koji možete dobiti je od 200, 000 do 1 000 000 kuna. Radi se o potpori male vrijednosti, odnosno projektima koji će biti financirani u okviru poziva. Zielinska savjetuje da provjerite jeste li do sada koristili tu potporu jer je iznos koji možete dobiti ograničen s obzirom na potpore koje ste već koristili u posljednje tri godine. Primjerice, možda ste već koristili potporu koju je omogućio HZZ – poput poticaja za radna mjesta.

Što morate dokazati kako bi konkurirali na natječaju?

Kako bi konkurirali kao novoosnovana tvrtka na natječaju za inovacije, trebate poslati financijska izvješća o dosadašnjem radu tvrtke kao i dokaz da radite najmanje mjesec dana. Financije, iskustvo i radna snaga su neki od elemenata koje trebate za uspješnu provedbu projekata te kod prijave trebate dokazati da imate kapacitete za njegovu provedbu.

Osim otvorene tvrtke, trebate imati registrirane djelatnosti koje planirate provoditi u okviru projekta, a vaša inovacija mora biti jasno opisana. Obratite pozornost i na sektore na koje se ne odnosi ovaj natječaj, kao i na prihvatljive i neprihvatljive troškove projekata. 

Kako novootvorene tvrtke mogu prijaviti projekt?

“Prijava je jednostavna. Treba ispuniti prijavnicu i poslati izvješća, a ako smo nova firma moramo izraditi poslovni plan uz koji dokazujemo održivost poslovanja,” rekla je Zielinska. 

Prijave koje će biti moguće u novom sustavu NPOO otvaraju se 1. lipnja ove godine te do toga datuma morate imati otvorenu tvrtku barem mjesec dana.

Što su inovacije? 

Niste sigurni odnosi li se vaš projekt na inovaciju ili digitalizaciju? Ako samo digitalizirate usluge koje ste do sada koristili, u tom slučaju nije riječ o inovaciji. Ako razvijete novi proizvod koji će biti spreman za tržište i kojeg će moći koristiti drugi, riječ je o inovaciji.

Iako inovacije najčešće povezujemo uz IT jer ih je najlakše opravdati, dokazati i prepoznati kao inovaciju, možete ih pronaći i u nečem novom što iziskuje tržište u kojem obavljate djelatnost. 

Natječaj komercijalizacija inovacije

Natječaj koji se odnosi na komercijalizaciju inovacije je sličan odredbama natječaja koji će biti otvoren za inovacije novootvorenih poduzeća. Komercijalizacija inovacije je o uspješnom plasmanu inovacije na tržište. “Natječaj je nešto zahtjevniji prema svojim pokazateljima jer se radi o većim sredstvima, a biraju se najbrže tvrtke koje imaju najviše šanse za komercijalni uspjeh,” ističe Zielinska. 

Sredstva koja su dostupna iznose između 760 000 do 5 320 000 kuna. Potrebno je povećati broj novootvorenih radnih mjesta, izvoz, prihode i broj inovativnih proizvoda. Prednost imaju financijski održive tvrtke. 

Uvjeti za prijavu na projekt komercijalizacije inovacije

“Morate imati na umu dokazivanje kreditne, odnosno financijske sposobnosti. Prije potpisivanja ugovora morate imati kredit kod banke ili položeno minimalno 15% vrijednosti projekta,” napominje Zielinska. Financijska potpora je kompliciranija te je riječ o kombinaciji različitih potpora na regionalnim i državnim razinama. 

Osim financija, potrebno je već imati dokaz za uspješan plasman na tržištu te se ovdje radi o inovaciji više razine. 

Prijaviti svoj projekt za natječaj komercijalizacije inovacija možete do 20. travnja. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -