Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?

Ravnopravnost postaje stvarnost, muškarci preuzimaju naša standardna ženska zanimanja, više ne možeš naći poštenu debeljačku kuharicu ili su sve fit i peku bezglutenske kolače sa stevijom ili nose brkove. Isto je s frizerima, probajte tračati s ovim hipsterima u kasnim 40-ima, samo klimaju glavama na naše priče, kao da to nismo već vidjele doma.

Ali EU fondovi su zadnji bastion ženskog poduzetništva, kad pogledate sve najjače firme s tog područja – sve direktorice su redom žene. No pitanje svakog projektnog menadžera je – zašto? Što je razlog tome?


Pročitajte više: Kako izbjeći financijske korekcije u postupcima javne nabave u sklopu provedbe EU projekata?


Eto nekoliko prijedloga odgovora:

Velika količina informacija

EU fondovi financiraju se iz operativnih programa. Svako područje ima svoj operativni program – posebno za poljoprivredu, posebno za udruge, posebno za poduzetnike, javne naručitelje etc. Onda svaki taj program ima potprograme, mjere i na kraju pozive. Što u praksi znači jako puno različitih informacija i pravila. Ako ste uspješno proveli svoj projekt za izradu web stranice, ne mora značiti da ćete razumjeti pravila i znati složiti projekt za svoju udrugu. Sada, ima li muškarac koji ide u nabavu bez već konkretne šoping liste ? Ili s izrezanim sličicama iz prospekta? Da se razumijemo, imam jako puno kolega koji su vrhunski stručnjaci za određeni program, područje, no rijetko susrećem muškarca koji hendla sve pozive i sve programe iz glave. Ženama ne treba papirić.

Žene priznaju pogreške

Kod svih ovih pravila, važno je napomenuti da većinu njih naučiš iz prakse. Naravno postoje pravilnici i regulative ali ponekad su toliko dvosmislene da najbolje naučiš u trenutku kad …  pogriješiš.  No kad pogriješiš moraš nastaviti. Zato su možda nekima konzultantske usluge skupe (fakat smo skupo platili ovo znanje). Zaključno, ako ne postoje određena jasno propisana pravila, onda pripremajući neke projekte morate… pretpostaviti. Da, da, sažeti dosadašnja iskustva, donijeti zaključke i pretpostaviti ishod. Muškarci su inače poznati po tome da odlično pretpostavljaju.

Plus nastaviti nakon pogreške, tu trebaš zbilja imati muda. Muškarci se uglavnom uvrede, nama cijeli život govore da nešto krivo radimo (kuhamo, rađamo, izgledamo) pa smo se valjda već oglušile na to i samo idemo dalje.


Pročitajte više: Nataša Tramišak: Prioriteti su likvidnost, očuvanje radnih mjesta, oporavak i reforme


Moć multitaskinga

Kad već prođete sve peripetije u pripremi projekata, a vaši klijenti s ponosom potpišu ugovore uz prisustvo nekog visokorangiranog, ali nisko zaslužnog ministra, kreće pravi rolerkoster – provedba. U praksi to znači da dogovarate izvođače, provodite javnu nabavu prema zakonu ili jednom od deset pravilnika (koji se redovno mijenjaju), ispravljate račune, odgovarate na pitanja koliko visoko mora biti parapet ili što ako nije dovoljno visoko, koja je razlika između potvrde i izjave o sudjelovanju, može li umjesto softvera x ipak nabaviti xy, i to iz Ukrajine i sto drugih upita i problema kojih ne možete predvidjeti, ali morate riješiti.

Ako uz to dodate pripremu sljedećih projekta, odgovaranje na upite, koordinaciju marketinga i našu poduzetničku višnju na torti – slanje i zaprimanje te utjerivanje računa dobivate jedan brutalan multi tasking. Sljedeća stvar po čemu su muškarci prvaci svijeta.

Zaključno, EU fondovi i rad s njima zahtijevaju veliko znanje, razumijevanje procesa, problema prijavitelja ali i poznavanje regulative i raznih propisa. Što ne bi trebalo bi tako, ali ili kukamo kako je nama loše ili prihvaćamo okolnosti i zasučemo rukave.

I ta borbenost je sljedeći i po meni ključan ženski atribut koji je razlog tome da žene većinom vode EU konzultantske tvrtke. 

Autor: Natalia Zielinska, Euro Grant Konzalting

Foto: Privatna arhiva, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -