Što obući na razgovor za posao?

Nakon što ste prošli u uži krug odabranih nakon procjene vaših sposobnosti na temelju životopisa i pisma namjere slijedi razgovor za posao. I, tek tu slijedi prvi pravi pritisak. Dok šaljemo molbe, CV i pisma namjere, dok se ljutimo jer nam ne odgovaraju ili im tako dugo treba, prvi pravi pritisak osjetimo kad smo pozvane na razgovor za posao. Što obući da izgledam profesionalno i kompetentno, da se uklopim u njihovu predodžbu osobe za taj posao, a da nisam uštogljena? Kako treba izgledati odjeća za intervju? Ali i da se osjećam dovoljno ugodno da zablistam tijekom intervjua?


Pročitajte više: Imate razgovor za posao? Pripremili smo jednostavan vodič za odabir odjeće!


Odjeća za intervju – kakva treba biti?

Bez obzira idemo li na neki od prvih razgovora ili možda mislimo da zadnji puta u profesionalnoj karijeri mijenjamo posao, jednako nam je važno što smo obukle i kakav dojam ostavljamo.

A, isto je tako važno i za poslodavca, kako ćemo se predstaviti uživo, nakon što su o nama pročitali sve što smo im poslali te nakon što su nas izdvojili iz hrpe drugih.

Obucite se konvencionalno!

Bilo bi dobro raspitati se kamo idemo i postoji li određeni dress code. U tom se slučaju valja toga pridržavati jer ćemo tako odaslati poruku da se možemo uklopiti i da smo dovoljno zainteresirane da se informiramo, čak i o oblačenju.

Odijelo s hlačama ili suknjom, ukusna haljina, ne preveliki nakit niti prejaki parfem, uvijek su dobar izbor. Ako ne znamo kamo idemo, možda treba izbjeći traperice, a definitivno ne bi trebale biti pomodno poderane.

Izgledajte profesionalno

Bez obzira na to za koje se komade odlučimo, treba izgledati odgovorno i profesionalno. Košulja ili bluza ne može biti preduboko otkopčana, ne dolazi se u majici na bretele, osim ako preko nje nije obučena jakna, šminka ne smije biti pretjerano upadljiva, nit smijemo biti raščupane ili zgužvane.

Sve u svemu i ovdje vrijedi – manje je više.

Neutralne boje

Nije važno morate li biti stroži ili se možete prilagoditi ležernijem stilu, kričave boje i veliki uzorci nisu opcija. Oni su poput velikog nakita – jednostavno privlače pogled i sugovornik više vremena provodi gledajući u nešto na nama nego slušajući nas.

Modni dodaci

Naravno da ne morate nositi maminu torbu na razgovor za posao da biste djelovali ozbiljnije. Ali, baš nije poželjeno donijeti svoj CV ili laptop u platnenoj vrećici, ma koliko bile ekološki osviještene.

Odaberite opciju koja će se uklopiti u vaš izbor odjeće za taj dan, a to isto se odnosi i na pojas, šal, nakit i sve ostalo čime želite upotpuniti svoj look. Osim što želite izgledati ozbiljno i profesionalno, truditi se izgledati skladno i ne pretjerano upadljiva, bar na prvom razgovoru.


Pročitajte više: Koji nakit izabrati u poslovnim prilikama?


Na tom ćete razgovoru dobiti priliku ostaviti odličan prvi dojam. I iako ste sposobna žena koja zna obavljati posao za koji ste se prijavili, vaš izgled ipak će odigrati veliku ulogu u samom procesu intervjuiranja.

I nemojte misliti da su muški kolege pošteđeni sličnog načina procjene. To je jednostavno tako. U nekim slučajevima, bar na prvu, odijelo čini čovjeka.

Autor: Anera Banovec, vlasnica i direktorica Svarun World-a

Foto: Unsplash/Amy Hirschi, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -