Održiva moda je ovdje, a počiva na gljivama

Dan Widmaier osnivač je i CEO tvrtke Bolt Threads u kojoj svoje poznavanje biotehnologije koristi kako bi stvarao tkanine od biorazgradivih materijala. Konkretno, od gljiva. U svojem TED govoru progovorio je o svojem odnosu s modom. Interes je to koji dijeli sa svojom suprugom kojoj je moda doslovce struka. I premda mnogi misle da ih moda ne zanima, činjenica je da svi u svojim domovima imamo prostor koji smo joj posvetili – ormar. I zato bi svakoga od nas trebala zanimati održiva moda.

Kravata od paukove svile

Na TED govor je došao s dva novčanika koja na prvi pogled izgledaju identično. No, jedan je izrađen od kože, a drugi od gljiva. U svojim ormarima imamo mnogo različitih materijala – pamuk, koža, najlon, poliester…

„Ti su materijali važni jer oni su razlog krize održivosti u modnoj industriji. To je industrija koja izradi preko 100 milijardi predmeta godišnje,“ govori Widmaier. „Kad sam se počeo baviti ovime, mislio sam da je rješenje te krize jednostavno. Samo kupujemo manje, imamo manje stvari, ali kvalitetne.“

No, takvo razmišljanje zanemaruje činjenicu da moda nije samo stvar funkcionalnosti, već i eskpresije osobnosti. Ljudi žele kupovati i pokazivati. Kroz modu pokazujemo tko smo.

Dobra vijest je što je moguće učiniti je održivom ako promijenimo materijale koje koristimo. Paukova svila je materijal koji se Widmaieru posebno sviđa. Ideju mu je dao Spiderman koji je redovito koristi pri svojim pothvatima. Taj je materijal želio rekreirati u laboratoriju.

Osnovao je tvrtku, primio se posla i uz pomoć kolega stvorio – kravatu. Simbolično, poslao ju je Stanu Leeju kojeg je oduševila.


Pročitajte više: Jedna elegantna haljina na tri načina – modna blogerica pokazuje kako


Održiva moda bez krava

Jedan od najčešće korištenih materijala u modi je koža. Kad je s figurama iz modne industrije pričao o održivosti, koža im je uvijek predstavljala najveći problem.

Problem s kožom je što je usko vezana uz uzgoj krava što je loše za okoliš. Zapitao se tako što kožu čini primamljivom?

„Nitko ne kupuje kožu zato što dolazi od krave. Volimo je zato što je izdržljiva, mekana i lijepa,“ pojašnjava. „I kako onda možemo replicirati materijal poput kože? Odgovor leži u mikrostrukturi.“

Proučavajući kožu, tražeći najbolju alternativu došao je do – gljiva. Usporedbom mikroskopskog prikaza kolegena (iz kože) i micelija (iz gljiva) zaključio je da bi gljive bile jako dobra zamjena. Zato je otvorio tvornicu micelija.

Taj sav materijal se nakon branja pretvara u nešto slično koži. Funkcionalno i lijepo, jednostavno za korištenje dizajnerima odjeće. Materijal su nazvali Mylo.


Pročitajte više: Zašto volimo svilene košulje? Ovaj bezvremenski komad zrači elegancijom i profinjenošću


Potrebno je djelovati brzo

Za uzgoj kilograma gljiva potreban je jedan četvorni metar prostora. Za jedan kilogram krave potrebno je 97 četvornih metara. I tu je krenula održivost. Mylo se uzgaja u vertikalnim vrtovima koje pokreće isključivo energija iz obnovljivih izvora.

„No, ostaje pitanje kako ćemo distribuirati ovaj materijal na globalnoj razini? Imam lošu vijest. Povijesno gledano, materijalima trebaju desetljeća da ih se globalno prihvati. Primjerice, spandex, onaj rastezljivi materijal. U vašim je trapericama, tajicama. Stražnjica vam odlično izgleda zahvaljujući njemu. Taj je materijal izumljen 1950-ih, a populariziran je tek 50 godina kasnije zahvaljujući trendu sportske odjeće.“

No, s obzirom na klimatske promjene, nemamo vremena čekati 50 godina. Trebamo djelovati brzo.

Neki su brendovi kao što su Adidas i Stella McCartney već su uveli Mylo u svoju odjeću i modne dodatke, a neke poznate ličnosti nosile su takve proizvode.

Mylo također nije ništa skuplji po četvornom metru od kože.

U prijevodu, postoji materijal koji je ekološki održiv, povoljan i pouzdan. Materijal koji zaista može zamijeniti kožu u našim ormarima i našim automobilima.

„Nadam se da će Mylo poslužiti kao nacrt, primjer koji drugi mogu slijediti kako bismo što brže poboljšali svijet u kojemu živimo. Jer duboko u sebi, ja sam i dalje šmokljan, i zanima me što se još krije u prirodi.“

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -