Hormoni, pH i intimno zdravlje: Što je suhoća vanjskog vaginalnog područja?

Gotovo polovica žena u perimenopauzi, menopauzi ili postmenopauzi razvije simptome suhoće spolovila. Ovaj problem, o kojem se nerado govori pa se o njemu malo i zna u široj javnosti, može uzrokovati nelagodu i smanjenje kvalitete života.

Što uzrokuje suhoću?

Vanjsko vaginalno područje čini koža stidnice i okolnih dijelova genitalnog područja. Suhoća na ovom području može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući hormonalne promjene, stres i anksioznost, alergije i infekcije.

Naime, hormonalne fluktuacije, poput onih tijekom menopauze, perimenopauze ili dojenja, mogu uzrokovati smanjenje vlažnosti u vanjskom genitalnom području. Nije rijetkost niti da psihološki čimbenici, poput stresa i anksioznosti, utječu na hormonalnu ravnotežu i uzrokuju suhoću vanjskog vaginalnog područja.

Isto tako, upotreba određenih proizvoda kao što su agresivni sapuni, gelovi za tuširanje ili određeni higijenski proizvodi mogu isušiti kožu stidnice. Ovo stanje uzrokovati mogu i alergijske reakcije ili infekcije u genitalnom području.

Hormoni su ključni za hidrataciju vulve (a i vagine). Promjene u hidrataciji i elastičnosti događaju se kada nešto poremeti ravnotežu hormona, a najčešće se te promjene događaju tijekom menopauze. Jako je bitna pH vrijednost. Naime, ženski reproduktivni organi (vulva i vagina) bi trebali biti kiseli jer dobre bakterije koje tamo obično žive (laktobacili) jedu mrtve stanice kože i razgrađuju ih, čineći njihovu okolinu kiselom. Kiselost (pH od 3,8 do 4,5) štiti od loših bakterija, koje vole više pH vrijednosti.


Pročitajte više: Bakterijska vaginoza – kako ju otkriti i liječiti?


Male usne gube volumen, stidnica postaje tanja…

Kada se razina estrogena počne smanjivati (na primjer, u menopauzi ili tijekom dojenja), protok krvi se smanjuje, a koža postaje tanja. Nema dovoljno odumrlih stanica što znači da laktobacili nemaju puno hrane i ne mogu proizvesti kiselinu. Toga pH raste što olakšava rast drugih bakterija i gljivica te potencijalno uzrokuje probleme.

Hormonska neravnoteža najčešće se javlja u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi, a uzrok je prestanak funkcije jajnika i produkcije hormona estrogena i progesterona. Rezultat je pojava različitih simptoma. Jedni od češćih su simptomi urogenitalne atrofije koji se mogu razviti nekoliko mjeseci od menopauze, a najviše tri do pet godina od prestanka menstruacije. Karakterizira ih atrofija stidnice (vulve) i rodnice (vagine). Epitel stidnice postaje tanji i gubi elastičnost zbog pada koncentracije i elastičnosti kolagena. Male usne gube volumen, blijede su i suhe, a dolazi i do sužavanja ulaza u rodnicu što dovodi do nelagode i bola prilikom snošaja.

Isto tako, padom produkcije estrogena propadaju epitel i prokrvljenost rodnice. Epitel rodnice postaje tanak, blijed i suh, s posljedičnom dispareunijom, vaginalnim svrbežom, žarenjem i pečenjem. Iste promjene viđamo i u mlađih žena kojima su operativno odstranjeni jajnici (zbog bolesti) ili su podvrgnute ginekološkom zračenju i/ili kemoterapiji.

Treba uzeti u obzir da je žensko tijelo osjetljivo i reagira na tjelesna i duševna opterećenja. Zato promjene općeg stanja i/ili stres mogu dovesti do objektivno ili subjektivno nedovoljnog vlaženja područja vanjskog spolovila žene.


Pročitajte više: Čak polovicu žena u menopauzi pogodi suhoća rodnice, kako ju liječiti?


Suhoća vanjskog vaginalnog područja – koji su simptomi i kako tretirati?

Simptomi suhoće uključuju osjećaj zatezanja, mogu se pojaviti svrbež i peckanje u genitalnom području, suhoća može uzrokovati nelagodu i bol tijekom spolnih odnosa, a vanjsko genitalno područje može postati crveno i iritirano.

Iako suhoća vanjskog vaginalnog područja može predstavljati izazov, s pravilnim pristupom i njegom mnoge žene mogu pronaći olakšanje. Otvoreni razgovori o intimnim zdravstvenim pitanjima ključni su za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti žena.

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih rješenja za ovu tegobu je upotreba vlažećih sredstava. Koristite hidratantne kreme ili gelove koji su posebno formulirani za osjetljivo genitalno područje. Takav gel je i Gynaicol gel koji se koristi kod suhoće intimnog područja. Ovaj gel osigurava vlažnost i glatkoću tijekom spolnog odnosa te čuva i njeguje vanjsko spolovilo. Primjenjuje se na vanjskom spolovilu žene (ili penisu muškarca).

Gynaicol gel se bez utrljavanja nanosi na suho područje. Odmah nakon nanošenja postiže se dugotrajna vlažnost i glatkoća. Suprotno od masnih lubrikanata koji smanjuju propusnost kisika u osjetljivom intimnom području i dovode do nadražaja kože, Gynaicol je nemasni, bistri gel bez mirisa. Također, ne sadrži hormone, a mala količina gela ima dugotrajni učinak.

suhoća vanjskog vaginalnog područja

Osim Gynaicol gela u prevenciji i tretiranju, pomoći će i izbjegavanje agresivnih proizvoda pa koristite blage sapune i higijenske proizvode bez iritantnih sastojaka. U nekim slučajevima, posebno tijekom menopauze, liječnik može preporučiti hormonsku terapiju kako bi obnovio ravnotežu hormona.

Također, pijenje dovoljno vode i konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može poboljšati hidrataciju kože. Povrh svega valja naglasiti da redoviti pregledi s ginekologom pomažu u praćenju zdravlja genitalnog područja i pravovremenom prepoznavanju mogućih problema.

Članak je pripremljen u suradnji s Oktal Pharma.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -