Što morate znati ako uzimate osiguranje od potresa?

Većina ljudi dosad je smatrala da osiguranje za potres nije potrebno, dovoljno je sagraditi kvalitetnu kuću ili useliti u kvalitetno izgrađenu zgradu i o tome nećemo morati brinuti. Naravno, to je u većini slučajeva tako, no događaji u posljednjih godinu dana potaknuli su nas da ipak razmislimo o osiguranju od potresa.


Pročitajte više: Osiguranje od potresa: Kako zaštititi svoju imovinu u nesigurnim vremenima?


Osiguranje od potresa ugovara se kao dopunsko pokriće

Iris Matković, zastupnica Allianz osiguranja, otkrila nam je koje su opcije zaštite od potresa. Naime, osiguranje od potresa ugovara se kao dopunsko pokriće koje mora biti navedeno na polici osiguranja i za koje je potrebno platiti dodatnu premiju. Predmet osiguranja može biti građevinski objekt i/ili stvari kućanstva.

Štete od potresa obuhvaćene su osiguranjem ako je potres u mjestu osiguranja seizmografski registriran pri mjerodavnoj seizmološkoj službi te se očitovao jačinom od 5 (pet) ili više stupnjeva po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici ili od najmanje 5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici.

“U pokriću su samo štete za koje se dokaže da su nastale kao isključiva i izravna posljedica rušenja ili oštećenja izazvanog prirodnim potresanjem tla. Pod jednim osiguranim slučajem, smatraju se sve štete uzrokovane potresom, a koje su nastale unutar razdoblja od 72 (sedamdeset i dva) uzastopna sata, računajući od početka potresanja tla”, otkrila je Iris.

Ako se ostvari osigurani slučaj opasnosti potresa, osiguratelj plaća osigurninu u visini nastale štete umanjene za odbitnu franšizu navedenu u polici osiguranja, a najviše do iznosa osiguranja.

“Važno je naglasiti da sudjelovanje osiguranika u šteti obavezno kod dopunskog osiguranje od potresa i iznosi uvijek 10% od odštete, što je minimalno 3000 kuna, a maksimalno 40 tisuća kuna.”

Ako je ugovoreno dopunsko pokriće potresa osiguranjem su obuhvaćene i štete zbog sljedećih opasnosti prouzročenih potresom kao temeljnim uzrokom: požar, eksplozija, osim eksplozije zbog nuklearne energije, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, lom stakla, gubitak najamnine, klizanje i slijeganje tla, odron tla i snježna lavina.

Allianz osiguranje ne primjenjuje karencu – razdoblje od dana početka osiguranja do dana kada se polica može početi koristiti. Sukladno uvjetima, sva ugovorena pokrića su aktivna od ponoći dana kad je plaćena premija osiguranja.

“Premija ovisi o niz parametara – točno mjesto osiguranja (adresa), svota osiguranja, godina gradnje objekta. Dakle, premija za potres za dva identična objekta u dva različita grada može biti potpuno različita pa je nezahvalno izlaziti s okvirnim kalkulacijama”, istaknula je Iris.

Ovdje možete pronaći uvjete osiguranja privatne imovine i vodič kroz usluge, a isto tako, možete se javiti na: [email protected].


Pročitajte više: Smještaj za stradale i oštećene u potresu na jednom mjestu!


Kakve opcije nudi Croatia osiguranje?

Jadranka Ivanda, zastupnica Croatia osiguranja, otkriva da je početak osiguravanja pokrića rizika od potresa moguća u Sisačko-moslavačkoj županiji od 15. siječnja ove godine. U ostalim županijama u kojima na objektima nije bilo šteta od potresa, osiguranje od rizika potresa može se ugovarati bez restrikcija. Također u ostalim županijama u kojima je prethodno i sada bilo šteta od potresa osiguranje od rizika potresa može se ugovarati uvažavajući određene uvjete (da je šteta sanirana npr.).  

“Da bi se ugovorio rizik od potresa za nekretninu, nekretnina mora biti osigurana i od osnovnih rizika požara, udara groma, eksplozije plina, izljeva vode i ostalih osnovnih rizika, kako bi se na to moglo dodati i osiguranje od rizika potresa, jer osiguranje od potresa spada u dopunske rizike, a ne u osnovne, pa se ne može ugovoriti samostalno (samo potres za građevinu)”, otkrila je Jadranka.

Ako već imate policu osiguranja imovine, s ugovorenim osnovnim rizicima, ugovaranje dodatne opcije Osiguranja od potresa je okvirno od 10 – 14 kn po m2 godišnje! Ovom opcijom osiguravate stvari u svojem domu i građevinski dio nekretnine od štete uzrokovane potresom. 

Za nekretnine građene 1964. i prije 1964. godine premija se uvećava za 50%. Potres je prirodno izazvano potresanje tla koje nastaje zbog geofizičkih procesa u unutrašnjosti Zemlje. Osiguratelj je dužan naknaditi samo štetu uzrokovanu potresom koji se na mjestu osiguranja očitovao jačinom od 5 (pet) ili više stupnjeva po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici. 

Može se ugovoriti u punom iznosu prema nastaloj šteti (procjeni) ili s franšizom od 10% pa je premija manja, ali u tom slučaju osiguratelj plaća naknadu u visini nastale štete umanjene za odbitnu franšizu. Odbitna franšiza iznosi 10 % osiguranog iznosa, ali najmanje 4.500 kn i najviše 75.000 kn.

U prilogu je primjer jednog osiguranja stana od 50 m2, koji uključuje kompletno osiguranje građevinskog dijela i kućanstva s dopunskim rizikom potresa, bez franšize i za objekte građene poslije 1964. godine.  Osim ovako kompletnog osiguranja, može se isključiti npr. kućanstvo, pa ugovoriti samo osiguranje građevinskog dijela ili obrnuto, ukoliko niste zainteresirani za određene predmete osiguranja koje pokriva osiguranje građevine ili kućanstva.

“Ukoliko imate u Croatia osiguranju još neke druge vrste osiguranja, npr. obavezno osiguranje, kasko ili dopunsko zdravstveno osiguranje za svaku od tih polica, se može odobriti dodatan popust od 2,5%, znači ukupno 7,5% na osiguranje imovine“, objasnila je Jadranka.

Trenutno je u tijeku i AKCIJA prema primjeru u prilogu u kojoj dobivate veće pakete osiguranja STANDARD (građevinski dio) i MAXI (kućanstvo), za cijenu paketa s manjim opsegom pokrića BASIC I OPTIMA.

Premija može biti plaćena odjednom ili na rate. Na rate možete platiti karticama ili na uplatnice do 12 rata.

Osiguranjem su obuhvaćene i štete zbog sljedećih opasnosti prouzročenih potresom kao temeljnim uzrokom: požar, eksplozija, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, klizanje i slijeganje tla, odron zemljišta i snježna lavina….

Ukoliko ima zainteresiranih za izračun, mogu se obratiti za pojedinačne konkretne izračune kao i sve dodatne upite na mail: [email protected] , [email protected] ili na mobitel: 091 45 98 466. Ugovaranje osiguranja moguće je i na daljinu, putem maila, ili na prodajnom mjestu u Shopping centru Point na Vrbanima, razina -1.

Foto: Pixabay/ Angelo_Giordano

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -