Osiguranje od potresa: Kako zaštititi svoju imovinu u nesigurnim vremenima?

U svoju imovinu i stvaranje doma uložili ste dosta vremena i novca. Svjedoci smo posebno ovih dana da jedan potres, poplava, požar mogu uništiti sve što smo godinama stvarali. Kako bismo financijski zaštitili našu imovinu i osigurali sebe od iznenadnih i težih materijalnih gubitaka, važno je svoju imovinu i financijski zaštititi ugovarajući odgovarajuću policu osiguranja.

Povezano:

Važno je pri tome izabrati onakvu vrstu sigurnosti koja će najbolje odgovarati vašim potrebama za sigurnošću, ali i podneblju u kojem se vaša nekretnina nalazi, odnosno vjerojatnosti da se nenadani događaj dogodi. Primjerice, ukoliko se nekretnina nalazi u Dalmaciji, veća je vjerojatnost da će se tamo dogoditi požar ili potres, a manja za poplavom.

Merkurov program osiguranja vašeg doma – Slagalica sigurnosti omogućava da sami složite najoptimalnije rješenje, koje će upravo odgovarati vašim potrebama za sigurnošću.  

Osiguranje kuće, stana, vikendice

Prema ovom programu  možete osigurati Vaš građevinski objekt- kuću, stan, vikendicu,  ali i dodatne objekte, odnosno predmete uz kuću poput ograda, nadstrešnica, bazena, solarnih kolektora, ukrasnih kipova i sl. Također, osigurati možete i vaše kućanstvo- stvari kućanstva, boje i obloge te stakla.

Osiguranje stana u zgradi – građevinski dio

Pri tome treba naglasiti da o osiguranju stambenih zgrada vode računa suvlasnici odnosno upravitelji zgrada, pri čemu su predmet osiguranja građevinski objekti koji su na upravljanju kod pojedinog upravitelja, kako njihovi stambeni i poslovni dijelovi, tako i svi njihovi zajednički dijelovi u koje spadaju zajednički prostori zgrade

Naglašavamo da je osiguranje od potresa dopunski rizik te je kao takav mora biti ugovoren od strane upravitelja zgrade kako bi se ostvarilo pravo na isplatu osigurnine odnosno naknadu štete.

Rizici od kojih se osigurava nekretnina

Osim od osnovnih rizika poput požara, oluje, tuče ili udara motornog vozila, klijent sam može odabrati dodatne rizike od kojih želi osigurati svoju nekretninu, primjerice od poplave, izlijevanja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, udara groma, potresa i sl.

Pomoć u najtežim trenutcima

Posebna pogodnost Merkurovog programa Slagalica sigurnosti doma je da u slučaju velikih šteta na građevinskom objektu, kako bi se bar malo olakšali ti prvi teški trenutci i dani, za nabavu primjerice dokumenata ili osobnih potrepština, klijentu se isplaćuje dodatna naknada u iznosu od 500 EUR.

Statistike

Statistike pokazuju da je u Hrvatskoj i dalje manje od 20% ukupne imovine osigurano. Ohrabruje činjenica da se svake godine sve veći broj objekata osigurava, ali i pojedinih rizika pa tako rast broja osiguranja i premije osiguranja od potresa raste kroz godine po manjim stopama, u 2018. godini za pet posto. Premija osiguranja potresa u industriji se značajno više ugovara dok je u osiguranju privatne imovine, kao i imovine koja je kolateral za bankarske kredite, značajno manje zastupljena jer banke zahtijevaju osiguranje samo rizika požara, dok se privatni kupci polica osiguranja ne odlučuju često za rizik potresa jer su premije osiguranja potresa relativno visoke.

Merkur Business Box – neka kupci budu Vaša jedina briga

Požar, krađa i druge neplanirane situacije mogu ozbiljno ugroziti vaše poslovanje.

Merkur Business Box polica osiguranja namijenjena je mikro i malim poduzetnicima do 15 zaposlenika (npr. malim i srednjim poduzetnicima: frizerskim i kozmetičkim salonima, cvjećarnicama, kafićima, slastičanicama, pekarnicama, krojačkim radnjama, mesnicama, dućanima, auto radionicama i sl.), s ciljem zaštite poslovnog prostora, opreme te robe i zaliha. Moguće je odabrati jedan od tri paketa pokrića – basic, medium ili complete ovisno o potrebi za sigurnošću.

osiguranje od potresa

Posebnost ove police je naknada u slučaju prestanka rada uzrokovanog nenadanim slučajem, ali i usluga itnih intervencija za pakete medium i complete. Usluga Hitne intervencije je dostupna 24 sata dnevno i uključuje usluge vodoinstalatera, električara, staklara, stolara i bravara. Uz to, možete ugovoriti i dopunska pokrića koja vam osiguravaju dodatnu naknadu temeljem odgovornosti prema zaposlenicima ili u slučaju poplave i potresa.

Sve ove programe moguće je ugovoriti online pozivom na 0800 360 360 ili slanjem e-maila na [email protected] ili pozivom svojem MERKUR zastupniku.

Također, ukoliko imate već policu osiguranje, provjerite koja pokrića imate ugovorena te ukoliko primjetite da niste adekvatno zaštićeni, javite se osiguravajućem društvu i riješite se briga o sigurnosti svoje imovine, ugovaranjem adekvatnih pokrića. Premija osiguranje je mala u odnosu na financijske posljedice štetnog i iznenadnog događaja. Zaštitite se na vrijeme.

Više informacija o siguranju imovine pronađite ovdje.

Sve WIA članice imaju posebne pogodnosti za Merkur osiguranje

  • Članice Women in Adria ostvaruju popust od 20% na premiju Merkur dopunskog zdravstvenog osiguranja
  • Članice Women in Adria ostvaruju popust od 20% na premiju Merkur dopunskog zdravstvenog osiguranja Plus
  • Članicama Women in Adria Merkur Lifestyle omogućava 20% popusta na paket usluga chair massage u uredu

Foto: AdobeStock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -