Ove osobine navodno su pomogle Elonu Musku da postane Elon Musk – koliko se žene mogu pronaći u njima?

Znači li ne uvijek ne u poslovnom svijetu? Je li vam se ikad učinilo da vaši muški kolege češće samouvjereno prelaze preko svakog ‘ne’ koje im se nađe na putu, dok vi lakše prihvaćate odbijanje? Mirta Fraisman Čobanov iz Partus akademije prokomentirala nam je ključne osobine koje su navodno Elona Muska dovele do uspjeha i objasnila gdje se žene nalaze u svemu tome.

U nedavnom članku za Entrepreneur Randy Garn, poduzetnik i najprodavaniji autor New York Timesa, opisao je pet osobina Elona Muska koje su mu navodno pomogle da postane ono što je danas. Garn tako navodi ne prihvaćanje ‘ne’ kao odgovora, nedjeljiv fokus, radnu etiku koja proizlazi iz strasti, razmišljanje o široj slici kroz male stvari, i nepokolebljiv intenzitet.


Pročitajte još: Mirta Fraisman Čobanov: Naučite kako promijeniti navike i zaustaviti 8 sabotera vašeg uspjeha!


“Te osobine mogu naizgled djelovati kao nešto jednostavno i svima nama blisko i prirodno, no njihovo usvajanje kao i kombinacija je nešto što se uči od rane dobi i nadograđuje kroz cijeli naš život i radno iskustvo”, objasnila je Fraisman Čobanov.

Iako je egalitarnost na radnom mjestu danas već prilično napredovala, bilo bi pogrešno reći da je dosegla zadovoljavajući razinu, a razlike još uvijek postoje i u pristupu. Upravo smo zbog toga zamolili ovu business edukatoricu da nam na primjeru ovih osobina objasni razlike koje još uvijek postoje u muško-ženskom pristupu poslovnom svijetu.

Rječnik siromašniji epitetima za žene?

U uvodnom dijelu Garn Muska kiti epitetima inovator, vođa, genije, vizionar i futurist. Sve su to redom pridjevi koji su ključni dio leksika kada se piše o uspješnim muškarcima. Iako je uvriježeno mišljenje da su ukrasni pridjevi rezervirani za “ljepši spol”, kada se piše o ženama rječnik ovdje postaje nešto siromašniji.

“Nisam sklona generaliziranju, no mogli bi reći kako su muškarci ti koje češće krase spomenuti pridjevi, između ostalog i zbog toga što se sami smatraju takvima i nemaju problem to isticati i tako se međusobno bodriti i odavati si priznanje za sve učinjeno. Dok je to isto puno rjeđi slučaj sa ženama, koje uvijek misle da mogu i trebaju više i da je “netko drugi” uvijek bolji ili zaslužniji za uspjeh. Možemo reći da se kod žena u poslovnom svijetu još uvijek zna potkrasti nesigurnost kojoj nema mjesta, dok muškarci su većinom puno samopouzdaniji i kada za to nema prave podloge”, kaže Fraisman Čobanov.


Pročitajte još: Navike: Naš mozak ih obožava, ali kako stvoriti one koje su dobre za nas?


Što se tiče samih Muskovih pet osobina, nekoliko njih nam se učinilo zanimljivima za analizu. Kada pričamo o osobinama koje se katkad smatraju tipično muškima (iako se neke žene ipak ne bi složile s tim), ovdje je na prvom mjestu svojevrsna agresivnost u pristupu. U nju se uklapa i osobina odbijanja ‘ne’ kao konačnog odgovora. Garn ovdje navodi anegdotu prema kojoj je Musk za vrijeme studiranja čak odbio rezultat od 98% na ispitu, i od profesora tražio da to promijeni u 100%. Zašto? Zato što je tih 98% shvatio kao ‘ne’, a za njega “‘ne’ ne znači ništa”.

Multitaksing ili fokus?

“Neprihvaćanje negativnog odgovora češće možemo vidjeti kod muškaraca. Razlog tome leži u njihovu samopouzdanju. Čak i kada za to nema temelja, oni će vjerovati da to zaslužuju, dok će žene i s boljim rezultatima biti sklonije pristati na kompromis. Žene češće uzimaju u obzir sve okolnosti, sklonije su analiziranju i vanjskoj potvrdi te odobravanju”, objasnila je Fraisman Čobanov.


Pročitajte još: 4 najčešće pogreške koje činimo u komunikaciji!


Sposobnost multitaskinga u jednom se periodu prošlog desetljeća uzdigla na pijedestal popularne business psihologije, no danas postaje sve popularnije napadati ovu vještinu. Iako je isto tako popularno žene proglašavati majstoricama multitaskinga, ove binarne opozicije sve više postaju stvar popularne psihologije prošlosti. Garn je tako među poželjne Muskove osobine svrstao i “nedjeljiv fokus”.

“Nevjerojatno je što sve čovjek može postići kada se dovoljno fokusira na određeni zadatak, a multitasking ili raspršena pažnja je svakako tome neprijatelj. Danas prevladava mišljenje kako je posvećivanje samo jednoj stvari u jednom trenutku gubitak vremena, kada se istovremeno može više toga obaviti. No gledajući dugoročno, to je zapravo ušteda vremena. Naravno ovisi o čemu se radi, ne zahtijevaju svi poslovi jednaku posvećenost”, smatra edukatorica, te zaključuje kako je autor zanimljivo istaknuo osobine koje su bitne za uspjeh u poslu. “Dodala bih i općenito u životu, iako ne možemo se isključivo ograničiti samo na njih. Osvrnuvši se na tekst, ženama bih poručila da ustraju u onom što im je bitno i da vjeruju da to zaslužuju.”

Foto: Privatna arhiva, Canva, Flickr/JD Lasica

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -