Ove žene su dio ključnog tima iza Viber zajednice koja je spasila turističku sezonu

Da bi posao mogao funkcionirati, ono najbitnije što se treba poklopiti su – karakteri. A kod naših članica, Jelene Šipušić Jurčić i Aleksandre Đermanović oni su se svakako poklopili. I ne samo to nego se i odlično nadopunjuju! Obje su vrckave i iskričave, svaka na svoj način – Jelena se ne može zaustaviti kad počne pričati o nekoj novoj aplikaciji koju je upravo zamislila, a Aleksandri je potrebno samo par rečenica da bi počela smišljati nove ideje i smjerove.

Njihova suradnja započela je tako što su Jeleni bile potrebne nove ideje za vlastite brendove koje razvija njezina tvrtka, a Aleksandra je bila u potrazi za kvalitetnim development partnerom. Jedan razgovor je vodio drugome, zajednički brainstorminzi su bili sve produktivniji i onda su dobile priliku da zajedno rade na posve novom projektu – Total Croatia Travel Info communityju ( TCTI community) na Viberu!


Pročitajte više: Hoće li turističke agencije opstati do sljedeće sezone?


Kako ste se upoznale?

Jelena: Spojila nas je Women in Adria po pitanju posve desete stvari, no kliknule smo na prvu i započele suradnju. Aleksandra i njen genijalan tim rade svu kreativu za 4APP i naše brendove, a tijekom jedne prave ženske kave rodila se ideja o zajedničkom nastupanju na projektima vezanim za Viber. 

Aleksandra: Kao agencija, Mediacor je zadužen za business development Vibera na hrvatskom tržištu. U tom pogledu smo kontinuirano u potrazi za kvalitetnim partnerima koji bi bili pogodni za suradnju s Viberom. Na zajedničkoj kavi smo shvatile da Jelenin tim ima idealno iskustvo i ekspertizu koja može pomoći brendovima prilikom njihove prisutnosti na Viberu kao komunikacijskom kanalu.

TCTI community
TCTI community – Aleksandra i Jelena

Kako ste došle na ideju o TCTI?

Jelena: Ideja za chatbot koji će pomoći pri educiranju turista koji su zainteresirani za dolazak u Hrvatsku se rodila na toj kavi. Obzirom da su Paul Bradbury i Krešimir Macan sa svojim timom ljudi, u tom trenutku, marljivo 24/7 odgovarali na pitanja turista unutar TCTI communityja, bilo je logično uključiti se u priču i pomoći im kakogod znamo. Ja sam im ponudila chatbot, a Aleksandra svoje usluge kreative.

Aleksandra: Za TCTI community je osmišljen poseban sticker paket, na engleskom jeziku, koji je promovirao Hrvatsku kao destinaciju te je unutar Viber platforme bio dostupan na globalnoj razini – u svim zemljama svijeta u kojima je Viber prisutan.


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile nedovoljno iskorištene?


Kakve su mogućnosti primjene chatbotova?

Aleksandra: Chatbot je najefikasniji kad pomaže korisnicima riješiti probleme koji se često događaju. U slučaju TCTI communityja, tu se radi praktički o pitanjima turista koji su kroz neko vrijeme počeli slijediti određenu šprancu. Kako bi se smanjio pritisak na community managere, napravljen je bot koji je korisnicima u vrlo kratkom roku dao odgovore koji su im bili potrebni, a ticali su se tehničkih detalja oko dolaska u Hrvatsku tijekom COVID-19 pandemije.

Jelena:  4APP se prvenstveno bavi razvojem i implementacijom poslovnih sustava, što se pokazalo kao odličan background s obzirom da možemo napraviti integraciju Viber chatbota sa mnoštvom sustava te naravno pružiti i savjetodavne usluge po pitanju poslovnih procesa. Primjene ovakve vrste chatbota su praktično neograničene… Kad spomenete chatbot, ljudima je u pravilu prva asocijacija dosadni web bot koji korisnike napada sa pitanjima čim posjete određenu web stranicu. 

Kod Vibera to nije tako – botovi su tu da pomognu korisnicima, odgovore na pitanja ili vas upute na pravo mjesto za dobivanje odgovora. Moguće ih je povezati sa CRM sustavima, ERP sustavima, internim portalima, internetskim stranicama, dohvaćati informacije sa portala sa otvorenim podatcima… a sve u svrhu davanja odgovora na jednom mjestu, mobilno, putem Vibera. 

TCTI community
TCTI community – Aleksandra i Jelena

Na temelju ovog iskustva, koje su vaše preporuke za naš turizam?

Aleksandra: Pratiti tržišta i trendove, inovirati i scaleirati.

Jelena: Modernizacija je uvijek dobar smjer kada je u pitanju privlačenje turista. Omogućiti im što više informacija na što jednostavniji način i zainteresirati da probaju nešto novo u Hrvatskoj što možda nisu imali u planu.


Pročitajte više: Mirela Sučić Čevra: “Pripremajmo se za novi business as usual u turizmu!”


Gdje se još ovaj model može primijeniti?

Jelena: Ovakvo rješenje je iznimno jednostavno za upotrebu krajnjem korisniku i to je najvažnije. Primjenjivost modela je, dakle, u svim segmentima gdje je cilj brzo i kvalitetno informiranje korisnika. To je u turizmu možda najviše izraženo, ali zašto ne bi nekretninska scena Hrvatske obavještavala svoje potencijalne kupce o prilikama koje se otvaraju?  To je samo primjer, ali mogućnosti su zaista brojne.

Aleksandra: Ovo je izuzetno primjenjivo za turizam u cjelini te ovakav pristup mogu primjenjivati i individualni iznajmljivači (u smislu da okupe svoje redovne goste u zajednicu te im redovito šalju informacije i imaju osobniji odnos sa njima) pa sve do ministarstva turizma ili turističkih zajednica koje žele dosegnuti postojeće i potencijalne goste.

Vaš stav o ženskom networkingu i zašto je potreban

Aleksandra: Najvažnije je imati dobar fit – međusobno se nadopunjavati, ne ulaziti jedna drugoj u teritorij i ići prema zajedničkom cilju. Praktički – elementi i osnove svakog smislenog odnosa.


Pročitajte više: Pitate se kako žene u biznisu sklapaju poslove? Evo kako!


Jelena: Networking je potreban za svaki posao da bi bio uspješan, nema razlike za muškarce ili žene. Možda je samo malo više potrebno motivirati ženski dio jer se često zatrpamo zadacima i zaboravimo na društvenu stranu posla. Što više ljudi poznajemo i razgovaramo međusobno, to više ideja imamo. Dakle, više druženja molim.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -