Istraživanje pokazalo da građani sve manje vjeruju u cjepivo protiv korone!

Pandemija koronavirusa ne jenjava, zabilježen je pad povjerenja u cjepivo, a strah građana od zaraze počeo je rasti. Prema istraživanju Hendala, pada zadovoljstvo radom Vlade i drugih službi u suzbijanju pandemije. Ujedno se smanjuje broj građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva, a kao prvi izbor prilikom cijepljenja ističe se cjepivo tvrtke Pfizer.

Hendal kontinuirano provodi istraživanja o stavovima i ponašanju građana za vrijeme pandemije. Prema najnovijim podacima, strah građana od zaraze koronavirusom ponovno je počeo rasti. Dok je u siječnju i veljači strah stagnirao, s porastom broja oboljelih građani su se sve više počeli bojati zaraze. U siječnju i veljači strah od zaraze imalo je 31% građana, a u ožujku je taj broj narastao na 36%.

Istovremeno s rastom straha od zaraze pada povjerenje u Vladu i druge mjerodavne službe. U siječnju i veljači zabilježen je blagi porast zadovoljstva njihovim radom. Građani su za njihov rad dali ocjenu 2,78 u veljači, dok je ona u ožujku pala na 2,59. Najniža je to ocjena povjerenja u mjerodavne službe od prosinca, kada je ocjena bila 2,50.


Pročitajte više: Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa prethodno je razvila jedino cjepivo protiv raka!


Osim smanjenja povjerenja u Vladu, zabilježen je i pad povjerenja u cjepivo protiv koronavirusa. Prvi odabir građana je cjepivo tvrtke Pfizer, koje bi da može birati izabrao svaki treći građanin. U veljači je 39% građana vjerovalo novim cjepivima, dok je u ožujku taj broj pao na 33%. Broj građana koji se namjerava cijepiti ostao je isti: 42% građana namjerava se cijepiti, u usporedbi s 43% u veljači.

Kada bi mogli birati cjepivo, većina građana odlučila bi se za ono tvrtke Pfizer. Da im je svejedno koje će cjepivo primiti smatra 14% građana, a njih 15% ne bira nijedno jer se izričito odbijaju cijepiti.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka osigurala besplatno cjepivo susjednim državama!


Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske sredinom ožujka 2021.

Foto: Unsplash/CDC

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -