Palagruža, mističan ‘Diomedov otok’ do kojeg se plovi satima

Vela Palagruža – otok kojem je teško prići, mističan je, udaljen, netaknut rukom masovnog turizma. Baš zato je lokacija o kojoj mnogi sanjaju, a oni koji su do nje došli osjećaju se privilegirano – kao da su dotaknuli komadić raja. Zaista tako i je – okružena je kristalno čistim morem, prekrivena rijetkim biljnim vrstama, golim kamenom i rajskim plažama. Dom je tek pticama koje se gnijezde na njezinim stijenama i jednom svjetioničaru.

Plovi se satima, a bliža je Italiji nego Hrvatskoj

Smjestila se Palagruža “usred ničega” – 68 nautičkih milja odnosno 126 kilometara od obale. Bliža je Italiji, nego Hrvatskoj, a do nje se plovi satima – ipak je Palagruža najudaljenije hrvatsko otočje. A kako do nje? Do Palagruže je najlakše s Visa, točnije iz Komiže.

S Komiže ćete, bude li sreće da je lijepo vrijeme, naći turističke ponude koje vode na jednodnevne izlete koji omogućavaju da se doživi ovaj otočić na par sati. Zaljubljenici u netaknutu prirodu i povijest mogu unajmiti apartman u svjetioniku izgrađenom 1875. godine i iskusiti život na izoliranom, nenaseljenom otoku koji je, prema legendi, bio utočište i dom i samom junaku Diomedu.

Diomed je jedan od najpoznatijih junaka Trojanskog rata, a njegovo je ime isprepleteno s Palagružom. Ovaj ratnik prema legendi je pokopan na jednom Jadranskom otoku – njemu u čast nazvanom Diomedov otok. Arheološki ostaci otkrivaju da se radi o Palagruži.


Pročitajte više: Cipar je rodni otok božice Afrodite. Evo što morate posjetiti


Diomedov otok

Prema starim grčkim predajama, junak Diomed bio je jedan od najistaknutijih i najpoznatijih ahejskih ratnika, koji se svojom vještinom ratovanja pod zidinama Troje mogao svrstati odmah poslije Ahileja. Boreći se protiv Eneje, Diomed je u ratu slučajno ranio božicu ljubavi Afroditu. Kako bi mu se osvetila, Afrodita je Diomedovu ženu Egijaliju navela da spava s drugim muškarcima. Kada se vratio iz rata Diomed je ženu zatekao sa svojim najbližim ratnim drugom. Kako ga je Egijalija htjela ubiti, pobjegao je s prijateljima na Jadran.

Presudan dokaz da je Palagruža Diomedov otok dao je Jadranko Oreb, sin palagruškog svjetioničara Jadrana Oreba iz Vele Luke. On je jednog dana donio ulomak plitke čaše iz 5. st. pr. Kr. s urezanim Diomedovim imenom na grčkom alfabetu, kojeg je pronašao na Palagruži.

Na Salamndriji, maloj zaravni pri sredini otoka, postojalo je Diomedovo svetište čije ostatke svi ljubitelji povijesti i kulture i danas mogu posjetiti. Ostatci Diomedovog svetišta danas su prilično ruševni, ali mogu se vidjeti temelji hrama.


Pročitajte više: Vikend destinacija: Korčula – kako provesti tri dana u ‘malom Dubrovniku’


Palagruža – oaza usred mora

Je li junak Diomed boravio na Palagruži ili ne – prosudite sami, mašti na volju. Ono što zasigurno znamo je da tamo živi svjetioničar. Izoliran od svega, daleko od kopna. Uz nekoliko kokoši, galebova i tu i tamo malog i plašljivog guštera.

Već 20 godina Palagružu “čuva” svjetioničar Vojislav Šain. Mjesec je dana na Palagruži, a mjesec je dana na Korčuli. I tako desetljećima. Nije mu, kao turistima, teško proći šest stotina metara strme staze koja vodi do samog vrha otoka i velebnog svjetionika.

Palagruža je, usred Jadranskog mora, kao lokva u pustinji – oaza. Pravo mjesto koje ćete posjetiti kad vam je “dosta svega”. Signala ima pa nema, pravo mjesto za digitalni detox. No zato u izobilju ima ljepote, spokoja i odmora.

Foto: Petra Orešković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -