Papa Franjo odabrao šest žena za vijeće koje nadzire vatikanske financije

Papa Franjo početkom je mjeseca odabrao šest žena za vijeće koje nadzire vatikanske financije. Kako prenosi Vatican News, njihovim imenovanjem nastoji ispuniti obećanje da će uravnotežiti odnos muškaraca i žena u vatikanskoj birokraciji.

Iako se nalazimo u 21. stoljeću, još uvijek svjedočimo velikoj nejednakosti između muškaraca i žena. Nedavno provedena istraživanja pokazuju da su žene u prosjeku 13 posto manje plaćene od muškaraca, imaju preko 20 posto nižu prosječnu mirovinu, a vrlo često su i podvrgnute rodno uvjetovanom, obiteljskom i seksualnom nasilju. Ništa bolja situacija nije ni u crkvenim redovima.

Ravnoteža odnosa muškaraca i žena u Vatikanu

Upravo zbog toga su novoizabrane žene u Vatikanu oduševile javnost. Kako prenosi Vatican News, Papa Franjo njihovim imenovanjem nastoji ispuniti obećanje o ravnoteži odnosa muškaraca i žena u vatikanskoj birokraciji. Položaj žena u Crkvi oduvijek se smatra iznimno nepovoljnim, a kao faktor neravnopravnosti spominje se sama Crkva. Dolaskom Pape Franje ta bi se situacija mogla promijeniti jer od samog početka otvoreno govori o nepravednim rodnim razlikama te poziva na ujednačavanje plaća žena i muškaraca.


Pročitajte više: Papa Franjo poziva na ujednačavanje plaća žena i muškaraca


“Moramo obratiti pažnju na takve stvari. Moramo podržati pravo na jednaku plaću za isti rad. Zašto se uzima zdravo za gotovo to da žene moraju zarađivati manje od muškaraca? Ne, one imaju jednaka prava, a ta je razlika čisti skandal!” rekao je papa u svom govoru prije nekoliko godina.

Prethodno Vijeće za ekonomiju bilo je sastavljeno isključivo od muškaraca, a među laicima će sada biti čak šest žena i tek jedan jedini muškarac. Žene koje će raditi u vijeću koje nadzire vatikanske financije jesu Charlotte Kreuter-Kirchhof, Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar, Marija Kolak, María Concepción Osákar Garaicoechea i Ruth Maria Kelly. Alberto Minali jedini je muškarac koji će im se pridružiti na toj funkciji.


Pročitajte više: Papa Franjo imenovao prvu ženu na diplomatsku dužnost u Vatikanu


Imenovao i prvu ženu u Državnom tajništvu

To nije prvi put da Papa Franjo pridonosi boljoj i pravednijoj poziciji žena u Vatikanu. Naime, u siječnju ove godine imenovao je ženu na visokoj dužnosti u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim od samog početka dominiraju muškarci. Riječ je o dr. Francesci Di Giovanni, talijanskoj pravnici koja je odgovorna za upravljanje vatikanskim odnosom s multilateralnim organizacijama.

Papa je lani također imenovao i prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -