Papa Franjo poziva na ujednačavanje plaća žena i muškaraca

U javnosti se sve više priča o rodnoj nejednakosti. Čak je i papa Franjo u svom govoru na trgu sv. Petra u Vatikanu pozvao na smanjenje rodne nejednakosti i ujednačavanje plaća žena i muškaraca.

Razlike u plaćama nazvao skandaloznima

Papa Franjo održao je govor na trgu sv. Petra kao dio svog tjednog obraćanja javnosti. Tema njegovog govora je bila važnost institucije braka u današnjem društvu. Kao jedan od razloga zašto je sve manje brakova i više razvoda, papa je naveo i rodnu nejednakost u poslovnom svijetu, a ekonomsku jednakost smatra važnom za očuvanje obitelji, piše Vatican Radio.

U svom je govoru rekao kako se zalaže za jednako plaćeni rad kod muškaraca i žena. Činjenicu da takva razlika postoji je nazvao „skandaloznom“.

„Kao kršćani moramo obratiti pažnju na takve stvari. Npr. moramo podržati pravo na jednaku plaću za isti rad. Zašto je uzeto zdravo za gotovo da žene moraju zarađivati manje od muškaraca? Ne, one imaju ista prava, a ta je razlika čisti skandal!“, rekao je papa u svom govoru.

Papa je u svom govoru rekao i kako ne smatra da su pokreti za prava žena krivi za opadanje broja brakova u današnjem društvu i nazvao je takve tvrdnje ‘uvredljivima’ te nadodao da su one „oblik šovinizma koji uvijek želi kontrolirati žene“, piše National Catholic Reporter.

Rodna ravnopravnost u Crkvi?

Krajem 2013. godine u javnosti se pojavila špekulacija da će papa Franjo imenovati ženu za kardinala i tako otvoriti vrata ženama u Crkvi. Vijest se pojavila u španjolskim medijima kada je Juan Arias, bivši svećenik iz Brazila izjavio da postoji velika mogućnost da papa imenuje ženu za kardinala i da je već razmišljao o tome.

Naravno, papa Franjo je demantirao takve tvrdnje izjavivši da „ne zna otkuda je ta glasina uopće došla“ te nadodao da se „žene u Crkvi moraju poštovati, a ne ‘klerikalizirati’“.

Iako postoji teoretska mogućnost da papa imenuje ženu za kardinala, takva se ideja nije ostvarila, niti se o njoj ozbiljno razmišlja.

Poziv pape Franje na ujednačavanje plaća žena i muškaraca je svakako vrijedan hvale, no moramo se zapitati zar ne bi takve promjene trebalo uvesti i u Katoličkoj crkvi? Rodna ravnopravnost u Crkvi je praktički nepostojeća. Žene mogu pristupiti u redove časnih sestara, ali ne i u redove svećenika, đakona, biskupa, a kamoli da žena postane papa. Kao i kod svih drugih poslova, i u Crkvi postoje razlike u plaći. Naravno, časne sestre i biskupi ne mogu imati istu plaću kada nisu na istom položaju. No, glavni problem u Crkvi nije razlika u plaći, već nemogućnost napredovanja za žene.

Papu Franju se često naziva najprogresivnijim papom u povijesti. Kada se već zalaže za jednake plaće i mogućnosti žena, hoće li isto omogućiti u Katoličkoj crkvi? To još valja vidjeti.

Foto: Flickr/ Catholic Church England

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...