Papa Franjo imenovao prvu ženu na diplomatsku dužnost u Vatikanu

Položaj žene u Crkvi oduvijek je bio nepovoljan i nerijetko se spominje Crkvu kao faktor neravnopravnosti, međutim dolaskom pape Franje čini nam se da će doći do promjena. Naime, imenovao je ženu dotajnicom Odjela za odnose s državama u Državnom tajništvu Vatikana po prvi puta u povijesti Katoličke crkve. Ova važna dužnost pripala je Francesci Di Giovanni.

Novi pomak za žene u Crkvi

Dr. Francesca Di Giovanni, talijanska pravnica, u novonastaloj ulozi će biti odgovorna za upravljanje odnosom Vatikana s multilateralnim organizacijama, poput Ujedinjenih naroda.

Već 27 godina je službenica u Državnom tajništvu Vatikana, a surađivala je s međunarodnim tijelima u mnogim područjima. Sudjelovala je kao pravnica u radu na međunarodnom humanitarnom pravu, borila se za bolji odnos prema izbjeglicama, održavala je komunikaciju Vatikana, na svom, ali i tuđim primjerima, borila se za položaj žene u Crkvi. Isto tako, bavila se turizmom, međunarodnim privatnim pravom i intelektualnim vlasništvom.

Povezano:

Nisam mislila da će mi Sveti Otac povjeriti ovu ulogu

Njezino imenovanje na više mjesto značajno je za Rimokatoličku crkvu, gdje je vodstvo gotovo u potpunosti u rukama muškaraca. Iznenadilo ju je kad je imenovana dotajnicom Odjela za odnose s državama. “Iskreno nikada ne bih pomislila da će mi Sveti Otac povjeriti tu ulogu”, rekla je za Vatican News, dodavši: “Donio je neviđenu odluku, što svakako, osim za mene osobno, predstavlja znak pažnje prema ženama.”

Di Giovanni je napomenula da je papa Franjo u svojoj homiliji na novogodišnji dan govorio o važnom doprinosu žena u odlučivanju. “Žene su davatelji mira i posrednice te bi trebale biti u potpunosti uključene u procese donošenja odluka”, rekao je.

Francesca se pridružila samo nekoliko drugih žena koje zauzimaju vodeće položaje u Vatikanu. Dvije najistaknutije žene su Barbara Jatta, voditeljica vatikanskih muzeja, i Cristiane Murray, zamjenica voditelja tiskovnog ureda Svete Stolice.

Prošle godine, papa Franjo napravio je povijesni potez imenovanjem sedam žena punopravnim članovima vatikanske zajednice koja nadgleda svjetske katoličke vjerske redove.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -