Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i zahtjevnije nije uopće predmet usporedbe. Biti dio jedne od vodećih multinacionalnih korporacija, održavati njen ugled u Hrvatskoj, stvarati ured uz mentorstvo i nadzor iskusnih stručnjaka sa svih strana svijeta vjerujemo da svakoj ambicioznoj ženi ubrza puls.

Nikolina Silov Konjevoda dobila je takvu priliku. Netom nakon završetka studija zaposlila se u Proctor&Gamble, prije punih 17 godina. Karijeru je započela kao regionalna menadžerica prodaje, odgovornosti su joj brzo rasle, napredovala je do pozicije voditeljice tima. Pogodnost rada u tvrtki poput P&G-a svakako je mogućnost usavršavanja i napredovanja. Četiri godine provela je u Švicarskoj kao direktorica tržišta proizvoda za njegu kože i osobnu higijenu za Europu, Bliski Istok i Afriku. Sljedeće radno mjesto bilo joj je u Mađarskoj, najprije kao direktorica distribucije za Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku, potom komercijalna direktorica za te iste zemlje. Danas je Nikolina Silov Konjevoda generalna direktorica P&G-a za Hrvatsku i Sloveniju.

“Poznati smo po tome što odgajamo lidere”

“Čim prođu kroz vrata P&G-a, od prvog dana naši zaposleni dobiju punu odgovornost za ostvarenje poslovnih ciljeva, uče kroz rad uz podršku svojih mentora. To nas čini jednom od kompanija koje su poznate po tome što odgajaju lidere. Od prvog dana moja odgovornost su bili klijenti, imala sam ciljeve koje sam morala ispuniti i budžet koji sam morala uložiti.  Odgovornost mi je rasla sa svakim zadatkom, a cijelo vrijeme sam imala mentora, u hijerarhiji jednu stepenicu iznad mene, koji je prošao isti put i koji mi je pomagao praktičnim savjetima i potporom kad mi je trebala. Puno toga bih mogla nabrojati, ali jedan od faktora koji nas čini posebnima su jednake mogućnosti za usavršavanje i kultura uključenosti. Želimo da nam je tvrtka bogata različitostima, koristimo snagu diversifikacije,” kaže mlada direktorica, majka dvoje male djece.

Procter & Gamble Hrvatska dio je američke multinacionalne korporacije koja danas proizvodi više od 250 robnih marki robe široke potrošnje (Always, Pampers, Pantene, Oral-B, itd.) za više od pet milijardi potrošača u 180 država svijeta. Prema tržišnoj vrijednosti dionica Procter & Gamble ubraja se u 15 najuspješnijih svjetskih tvrtki s godišnjim prometom od oko 40 milijardi dolara. Malo je reći impresivno. Biti kotačić zamašnjak u takvoj kompaniji apsolutno je stvar prestiža.

Svoje talente ova velika svjetska kompanije ne čeka kako bi ih slučajno pronašla. Vrbuje ih već tijekom studija, na kampusima, tijekom dana karijera, preko društvenih mreža, posjećuju studentske sajmove, dodjeljuju nagrade najuspješnijima. Prate sveučilišta koja odgajaju talente, njeguju odnose s profesorima. Zapošljavaju temeljem potencijala kojeg vide u mladim ljudima. Potencijal treba njegovati, a kvalitetni kadar zadržati.


Pročitajte više: Konferencija “Redefiniranje posla i života” otkrila što novi radnici trebaju


Dobrobit zaposlenih je prioritet

“Ne možemo dati svoj maksimum ako naši zaposleni nisu na svom maksimumu, to je naš moto. Zato nam je jedan od prioriteta well-being zaposlenih. Ako postignemo da zaposleni imaju vrhunsko moguće iskustvo onda to isto možemo prenijeti i svojim klijentima i kupcima. Osobno zadovoljstvo jedno je od područja koje pratimo u godišnjim analizima i implementiramo razne inicijative kako bi iskustvo zaposlenih napredovalo. Početna točka su nam snažne zdravstvene pogodnosti, primjerice puna plaća za vrijeme bolovanja, zdravstveno osiguranje i savjetovanje putem naših programa za asistenciju zaposlenima. Od 2019. očevi mogu koristiti u potpunosti plaćeno osam tjedana roditeljskog dopusta. To omogućava očevima da provedu dragocjeno vrijeme sa svojom djecom, ali također pomaže majkama da se vrate svojim profesionalnim karijerama. Provodimo radionice i predavanja o mentalnom, fizičkom, emocionalnom i financijskom zdravlju. Središnje radno vrijeme nam je od 10 do 16, u fleksibilnim i hibridnim aranžmanima kombinacije rada u uredu i rada od kuće,” objasnila nam je viziju svog poslodavca Silov Konjevoda.

Jedan od izazova bio je prilagođavanje procesa globalne kompanije na lokalne uvjete poslovanja, a u hrvatskom uredu trebalo je osnažiti potporu sustavu ženskog liderstva, unaprijediti rukovoditeljske kompetencije te proširiti ponudu personaliziranih dobrobiti. Bio je to dobar povod da se hrvatski ured P&G-a uključi u proces certifikacije za MAMFORCE standard u sklopu EU sufinanciranog projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koje je koordiniralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u suradnji s kreatorom standarda tvrtkom Spona Code.


Pročitajte više: Kad učinkovitost i fleksibilnost idu ruku pod ruku


Majčinstvo i očinstvo nisu prepreke

“Ponosni smo da nam je ove godine dodijeljen MAMFORCE LEAD standard, kojim su prepoznati naši napori i posvećenost razvoju karijera, kako majki, tako i očeva, zatim kvaliteta angažiranosti i komunikacije, naša kultura podrške i fleksibilnost koji omogućuju well-being te dobar leadership. Počašćeni smo što naši zaposleni procjenjuju da pružamo pravične prilike svima. To nam samo pokazuje da smo na pravom putu u implementaciji najboljih globalnih praksi i pružanju najboljeg iskustva rada lokalno. Ohrabruje nas također da napravimo još više, dignemo letvicu kako bi nam zaposleni ostali motivirani u vremenima koja dolaze i kako bismo svi dali svoj maksimum. Ponosni smo da dajemo pravične prilike svakome. Jednaki svijet je bolji svijet za sve. Komercijalni uspjeh naše kompanije temelji se na uspjehu naših zaposlenih, klijenata i kupaca. Svih njih. Trudimo se stvoriti kompaniju i svijet gdje su jednakost i uključivost dostižni svima, gdje su poštovanje i uključivost temelji kulture, gdje su prilike za učenje, rast, napredak i uspjeh dostupne svima. MAMFORCE metodologija nudi strukturiranu i objektivnu procjenu koja nas realistično postavlja na tržištu, pruža vrijedan uvid gdje ima prostora za napredak,” smatra generalna menadžerica Proctor&Gamble za Hrvatsku i Sloveniju.

Analizom podataka i procesa tijekom postupka certifikacije MAMFORCE standarda utvrđeno je da tvrtka može nizom lokalnih aktivnosti dodatno poboljšati status kompanije. Ponovnom procjenom i poboljšanjima u nizu dugogodišnjih dobrobiti – kao što su očinski dopust, financijske isplate za novorođenu djecu, pokriveno bolovanje, sufinanciranje božićnih poklona, organizacija radionica i predstava za djecu – podignuta je kvaliteta iskustva zaposlenika za sedam posto, upravljanje talentima sada je učinkovitije, smanjen je broj dana bolovanja, a više od 90% zaposlenih preporučilo bi Procter & Gamble kao dobro mjesto za rad kako muškarcima tako i ženama. Majčinstvo se ne doživljava kao prepreka za napredovanje u P&G-u. Razvoj rukovoditeljskih kompetencija i potpora ženskom liderstvu poboljšani su za deset posto. Svi zaposleni smatraju da se u P&G-u istinski živi i poštuje raznolikost.


Pročitajte više: Ping-pong stol i pizza petkom – Jesu li to benefiti koji mladim radnicima trebaju?


Vodeći u inkluziji

Uključivost je jedno od načela koje P&G iznimno vrjednuje i kojem stremi. Diče se da su svjetski leader u inkluziji i diversifikaciji.

“Jedan od nedavnih primjera naše potpore jednakosti i inkluziji je bila suradnja s Hrvatskim paraolimpijskim odborom. Putem svojih brandova sponzorirali smo kampanju hrvatskih paraolimpijaca za Olimpijske igre u Parizu 2024. , ali isto tako ohrabrivali smo djecu da se uključe u parasport. S našim partnerima radili smo na osvještavanju prepreka s kojima se svakoga dana susreću osobe s invaliditetom. Njihove male i velika pobjede, koje ih čine pobjednicima svakog dana. Kao individualci koji dolaze iz ove zajednice privilegirani smo da živimo i radimo u Hrvatskoj, i kao kompanija s našim brandovima i zaposlenima želimo biti snaga dobrog, kako bismo svaki dan učinili malo boljim,” ponosna je Nikolina Silov Konjevoda.

Hibridni rad izvrstan je za balans

Pandemija je i P&G-u donijela novitete u organizaciji posla, koji su se pokazali više nego dobrodošlima. Rad od kuće dva dana u tjednu, tri dana u uredu je posvećeno sastancima, dogovorima, radu s multifunkcionalnim timom.

“Iako sam češće više od tri dana na putu ili u uredu dani kad radim od kuće su mi vrlo produktivni. Odlična prilika da očistim svoju to-do listu, skratim vrijeme na sastancima. Pomažu mi također da bolje organiziram svoj privatni život, primjerice odlazak po djecu u vrtić, organiziram druženje za igru s drugom djecom, odlazak u teretanu. Ako isključim laptop u 17.00 dobijem minimalno 45 minuta više vremena za obitelj, bilo to hranjenje, igranje ili vikanje haha. Također jako cijenim fleksibilnost i povjerenje koje mi daju moji nadređeni ako je kući neka hitna situacija i trebam nenadano otići s posla,” zadovoljna je mlada mama.

Slobodno vrijeme naša sugovornica posvećuje djeci. Na vremenu za sebe, kaže, treba još malo poraditi, ali produženi vikend bio je prilika za odmor na obali koju nije propustila. Sretno u daljnjoj karijeri, ovom hvale vrijednom uzoru ženskog leadershipa.

Članak je pripremljen u suradnji s MAMFORCE.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -