Konferencija “Redefiniranje posla i života” otkrila što novi radnici trebaju

Nove generacije zaposlenih mijenjaju značenja pojmova karijere i uspjeha, a poslodavci moraju biti spremni na izazove koje to donosi. Suočene s nikad izazovnijim tržištem rada, organizacije koje podržavaju fleksibilnost pomažu zaposlenima pri usklađenju privatnog i poslovnog života te lakše privlače i zadržavaju talente među novim generacijama, pokazuju rezultati EU projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ predstavljeni na konferenciji „Redefiniranje posla i života: Budućnost rada novih generacija“.

Najznačajnije promjene vezane uz fleksibilnost

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, stavljajući u fokus mlade roditelje, tom je prilikom naglasio: “Podizanje svijesti o važnosti prilagodbe posla obitelji i privatnom životu jedan je od koraka ka promjeni organizacijske kulture i kulture društva te u kontekstu demografske revitalizacije i ekonomskog jačanja obitelji upravo poslodavci, uvjeti rada i podrška društva u cjelini igraju važnu ulogu. U cilju prilagodbe na promjene u svijetu rada u proteklom razdoblju znatno je unaprijeđen zakonodavni okvir te je izmjenama i dopunama Zakona o radu uvedena mogućnost da roditelji djece do 8. godine života zatraže privremeni prelazak s punog na nepuno radno vrijeme, na rad od kuće ili prilagodbu radnog vremena radi usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza te osobnih potreba, kao i pravo radnika na neplaćeni dopust u ukupnom trajanju od pet radnih dana godišnje za pružanje skrbi članu uže obitelji. Vlada RH također kontinuirano ulaže velike napore u širenje mreže socijalnih usluga kako bi u svim krajevima Hrvatske osigurala što bolju skrb za djecu i zavisne članove obitelji. U proteklom je razdoblju izgrađeno i obnovljeno više od 500 vrtića te je u mnogima omogućeno produljeno radno vrijeme, a u narednom razdoblju dodatno će se ulagati u izgradnju i opremanje centara za starije kao bi se osigurali novi kapaciteti za smještaj starijih osoba.”

Poslodavci moraju razvijati sustave upravljanja koji daju jasan uvid u rezultate, a ne vrijeme i mjesto rada. Digitalizacija poslovanja i komunikacijske tehnologije olakšavaju fleksibilizaciju mjesta i vremena rada za veliki broj radnih mjesta, uz što su još potrebne dobre rukovoditeljske kompetencije koje je potrebno kontinuirano razvijati, zaključak je panel rasprave u kojoj su sudjelovali Željka Josić, državna tajnica iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade; Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Nataša Novaković, ESG direktorica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i mr. sc. Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code.


Pročitajte više: Istraživanje pokazalo tko su najsretniji radnici


Kako će trendovi mijenjati značenje uspjeha?

Kako će izgledati budućnost rada ovisi o brojnim faktorima, od migracije i umjetne inteligencije do tzv. „obrnutog mentorstva“ kada dobno i hijerarhijski mlađi podučavaju starije i u poslu iskusnije, a da ulazimo u doba ljudske povijesti u kojem ćemo, radili ili ne radili, morati neprestano učiti, smatraju dr. sc. Zvonimir Galić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ružica Šimić Banović, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija.

Kako će svi ti trendovi redefinirati samu ideju karijere i uspjeha u današnjem svijetu sve bržih, novim tehnologijama generiranih promjenama u radnim odnosima, na konferenciji je govorio Domenico Pinto, samoprozvani „liječeni radoholičar“ i autor knjige The Great Shift, naglašavajući kako su radoholičarstvo i tradicionalno uspinjanje karijernim ljestvama sve manje popularni u novim generacijama zaposlenih koje naglasak stavljaju na integraciju privatnog i poslovnog.

Pri tome je značajna podrška potrebna mladim roditeljima, osobito ženama, a na promjeni organizacijske kulture i radnog okruženja po mjeri novih generacija aktivno rade organizacije članice MAMFORCE zajednice, koja je od ovoga tjedna bogatija za 9 novih MAMFORCE Standarda.

MAMFORCE certifikacija jedna je od brojnih aktivnosti provedenih u okviru projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koje su podržavale uvođenje direktive o ravnoteži privatnog i poslovnog života. U 20 organizacija privatnog i javnog sektora poboljšan je sustav upravljanja ljudima kako bi uvođenje fleksibilnosti i ostalih elemenata organizacije posla važnih za usklađenje privatnog i poslovnog života bilo moguće.  Radilo se na razvoju organizacijske kulture podrške i uključivosti, razvijao se transparentni sustav plaća i sustav upravljanja učinkom. Veliki naglasak je stavljen na razvoj rukovoditeljskih kompetencija te podrške zaposlenima i rukovodstvu.


Pročitajte više: Ping-pong stol i pizza petkom – Jesu li to poslovni benefiti koji mladim radnicima trebaju?


MAMFORCE Standard za razvoj poticajnog radnog okruženja

„Brojni su pozitivni pomaci u certificiranim kompanijama i institucijama među kojima se ističe prosječno 10% bolji doživljaj lidershipa, 11% bolja suradnja, 10% bolji osjećaj ravnoteže privatnog i poslovnog što rezultira 10% većom angažiranosti. Kao posljedica svega toga, smanjile su se stope bolovanja i fluktuacija što ima direktni pozitivni utjecaj na produktivnost, a čime smo i na primjeru hrvatskih poslodavaca potvrdili globalne statistike o opravdanosti uvođenja mjera odgovornog upravljanja.“ – istaknula je  Diana Kobas Dešković, autorica MAMFORCE metode i direktorica tvrtke Spona Code.

Uvođenjem MAMFORCE Standarda organizacije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. MAMFORCE zajednici odgovornih poslodavaca, koju čini više od 50 hrvatskih i regionalnih organizacija privatnog i javnog sektora ovoga se tjedna dobivanjem osnovnog MAMFORCE Standarda pridružila Poliklinika Sinteza čime se obvezala na provođenje aktivnosti kojima će dodatno poboljšati radne uvjete i organizacijsku kulturu. Napredni MAMFORCE CHANGE Standardi dodijeljeni su Krapinsko-zagorskoj županiji, Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije i Saponiji, MAMFORCE GROW Standard dobili su Addiko Bank, Implant centar Martinko, Kaufland i Micro-Link, dok je najprestižniji MAMFORCE LEAD Standard dodijeljen tvrtki Procter & Gamble.

U konačnici, da je razvoj odgovorne organizacijske kulture po mjeri svih potreban na svim razinama pa i u javnom sektoru smatra Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, naglasivši kako: „U Krapinsko-zagorskoj županiji cijenimo jednakost, pravičnost i uključivost. To su vrijednosti koje nastojimo njegovati svaki dan i u svakoj prilici. Prva smo županija koja je i formalno preuzela MAMFORCE Standard te vjerujem da će se za našim primjerom povesti i druge jedinice lokalne i područne samouprave u čitavoj Hrvatskoj.“


Pročitajte više: Pliva postala članicom Mamforce zajednice odgovornih poslodavaca


RE-kreiraj život i posao za žene i muškarce – WorkLife4U

Provedbu projekta „RE-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

Cilj projekta je povećati osviještenost i utjecati na nejednaku podjelu odgovornosti unutar obitelji kao i na nepovoljnu poziciju zaposlenih majki i općenito roditelja. Uz to, cilj je razvijanje fleksibilnijih radnih rješenja kojima će se omogućiti bolja usklađenost obiteljskog i poslovnog života te promicanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce pri zaposlenju i na radnom mjestu.

Kroz projekt se provodi edukacija zaposlenih, poslodavaca te predstavnika lokalne  i regionalne samouprave u cilju unapređenja poslovnih politika i procesa koji podržavaju jednakost prilika, osiguravaju pravičnost, potiču inovativnost i vode boljoj produktivnosti. Nadalje, u sklopu projekta provodi se županijsko i nacionalno istraživanje u cilju poboljšanja položaja zaposlenih majki i osnaživanja ravnopravnosti muškaraca i žena u privatnom i poslovnom životu.

Dodatne informacije o MAMFORCE STANDARDU

MAMFORCE METODA je DEI+ audit koji je razvila tvrtka Spona Code d.o.o. temeljem akademskih i praktičnih spoznaja te preporuka međunarodnih organizacija. Evaluira niz indikatora koji omogućuju dugoročno mjerenje održive organizacijske promjene. Metoda je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pruža podršku u kreiranju podržavajućeg radnog mjesta baziranog na otvorenoj komunikaciji, povjerenju i uvažavanju različitosti čime se pozitivno utječe i na ukupnu dobrobit zaposlenih.

Uvođenjem MAMFORCE Standarda kompanije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR i DEI praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja MAMFORCE Standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

Kompanije koje su uvele standard i koje kontinuirano rade na poboljšanjima načina i uvjeta rada bilježe poboljšanu angažiranost zaposlenih i povećanu produktivnost. Ujedno, zahvaljujući različitim pristupima raznolikih skupina zaposlenih tržištu nude bolje proizvode i usluge te donose promišljene, održive poslovne odluke.

Više od 50 organizacija u Hrvatskoj i regiji je zaslužilo status MAMFORCE čime su se pozicionirali kao odgovorno radno mjesto s prijateljskim praksama za obitelj i žene.

Više informacija o projektu „WorkLife4U“ i MAMFORCE Standardu potražite na www.mamforce.hr

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -