Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će vam otkriti je li on pravi fit

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena za vrijeme samog intervjua, štoviše, bolje je da ih postavite kroz ćaskanje prije intervjua, npr. dok čekate posljednjeg člana komisije i dok je kandidat opušteniji.


Pročitajte više: Jesu li laži na razgovoru za posao nešto bez čega ne možemo? Evo kako prepoznati lažljivce!


Kako uklopiti perfekcionista?

Ljudi o sebi mnogo toga otkrivaju kroz sitnice – stil odijevanja, preferiranu sportsku aktivnost i sl.

“Vratili ste se s odmora i čekaju vas novi razgovori za posao. U samom početku razgovora dotaknite se godišnjeg, ljeta, plaža,” piše Slobodan Jović, direktor tvrtke Selekcija, na svojem LinkedIn profilu. Popričajte s kandidatima i upitajte ih vole li više pješčanu, betoniranu, šljunčanu ili stjenovitu plažu.

Iako na prvi pogled ovo ne djeluje kao pitanje iz kojega možete doznati nešto o karakteru kandidata, vjerujte da možete.

Naime, perfekcionisti zaista ne vole pješčane plaže. Za njih su one neuredne, pijesak se svuda zavlači i teško uklanja. Perfekcionisti su odlični za administrativne i računovodstvene poslove, laboratorijski i istraživački rad, IT i sl. Nisu dobri u kreativnim poslovima, a mogu biti odlični timski igrači ako su emocionalno inteligentni.


Pročitajte više: Regruterka otkriva koja je razlika između prosječnog i izvanrednog kandidata za posao


Ekstrovert ili introvert?

Drugo ljetno pitanje koje možete upitati kandidata jest voli li više osamljene plaže ili velike plaže s puno ljudi.

Ekstroverti će preferirati velike plaže na kojima se uvijek nešto događa, dok će introverti biti skloniji svojem mirnom kutku na zabačenoj plaži.

Ekstroverti su odlični za zanimanja koja su usmjerena prema kupcima ili klijentima, ostvarivanju i zadržavanju kontakata i sl. Introverti, s druge strane, su boji u poslovima u kojima ne dolaze u doticaj s klijentima, poput programiranja, računovodstva ili laboratorijskog rada.

Naravno, ne zaboravite da preferencije u odabiru plaže mogu ovisiti i o drugim faktorima, kao što su uspomene. Zato je njihove karakterne crte bolje provjeriti pomoću validiranih upitnika ličnosti.

Tvrtka Selekcija našim članicama nudi posebne pogodnosti. Za naše mikro i male poduzetnice osiguravaju do 30% popusta na testiranje i interpretacije rezultata.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -