Jesu li horor iskustva s razgovora za posao prozor u sam rad tvrtke?

Potraga za poslom stresno je iskustvo za gotovo svakog pojedinca. Proces uključuje bezbroj napisanih molbi, usklađivanje životopisa s traženim kompetencijama idealnog kandidata u oglasu i brojni sati provedeni na istraživanje tvrtki kako bi im pristupili. Sve je to popraćeno odbijenicama, tvrtkama koje ne odgovaraju, razmatranjima o selidbi u drugu razvijeniju državu, tuđim propitkivanjima o tome kako napreduje traženje posla i nagomilanim računima.

Dugoočekivani razgovor za posao

Nakon desetak, a ponekad i stotina prijava, neminovan je i koji poziv na razgovor za posao. Upravo taj najbliži korak samom zapošljavanju, za mnoge kandidate ostaje u neugodnom sjećanju. Pritom se susreću sa zahtijevanjem besplatnog rada, neprimjerenih osobnih pitanja, predstavljanjem normalnih radnih uvjeta poput redovite plaće kao „povlasticu” rada u tvrtki i nerealnim radnim uvjetima. Jesu li takva iskustva uvid u sam rad tvrtke?

Neugodna iskustva razgovora za posao s LinkedIna

Izdvajamo nekoliko primjera neugodnih iskustava iz Hrvatske koje smo pronašli na LinkedInu. 

Tijekom intervjua za posao u trgovini, Antonela B. naišla je na neodobravanje kada je odgovorila da se ne bi javljala na telefon nakon završetka radnog vremena. “Hoću li mu se javiti na telefon ako me zove u 23h, 24h kasno navečer da trebam doći na posao tad ili u 7 ujutro? Odgovorila sam da se ne bih tad javila, na što je on rekao da sam ja osoba koja kad radi radi, da ne nosim posao kući — negativnim tonom”. Slijedila su i druga neugodna pitanja kojima je poslodavac propitkivao koliko vremena provodi ljeti na moru i može li si priuštiti fakultet bez posla.

Mirna P. je na razgovoru za administrativnog referenta susrela poslodavce koji su bili uvrijeđeni nakon njenog odgovora na pitanje očekivane plaće jer su očekivali da će pristati na volonterski rad. Neugodnosti su počele čak i prije intervjua. „Čekam pred vratima i čujem razgovor (što vjerujem da su bili svjesni) u kojem direktor viče kako treba PRISILITI ljude da “ti rade za minimalac da vidiš do kuda će ići” i druge izjave.”

Magdalena K. susrela se s poslodavcem koji se nije ni predstavio prije rafalne paljbe pitanja od koje se jedno odnosilo i na neodobravanje činjenice da je majka.  “Trebam li ja nečiju dozvolu da smijem biti majka?”, pita se Magdalena.

Na takve uvjete rada prisiljeni su kandidati koji nemaju drugog izbora jer im hitno treba posao ili radno iskustvo kako bi pronašli drugi posao. Za poslodavce je takav tretman kandidata također dvosjekli mač jer time gube najbolje kandidate.


Pročitajte više: Treba li trudnica na razgovoru za posao reći da je trudna? Naše tri članice ističu: iskrenost je najvažnija, ne riskirajte narušavanje povjerenja!


Treba li podijeliti neugodna radna iskustva na LinkedInu?

LinkedIn je društvena mreža na kojoj je uobičajeno dijeliti pozitivna iskustva s poslodavcima ili objavljivati uspješan pronalazak posla. Kako nije uobičajeno dijeliti neugodna iskustva s razgovora koje kandidati samo žele zaboraviti, mnogi strahuju da će im takva objava utjecati na prilike za buduća zaposlenja. Time su same objave o negativnim iskustvima koje bi mogle upozoriti druge kandidate u manjini.

Loše iskustvo na intervju također ne znači da ono pokazatelj uobičajenog rad tvrtke. Ponekad može biti riječ o izoliranim pojedincima koji ne predstavljaju rad cijele tvrtke ili razgovor vodi tim za selekciju kojeg je tvrtka zaposlila izvana.


Pročitajte više: Drame koje prolazimo na razgovorima za posao


Znakovi na koje treba obratiti pozornost i prije intervjua

O tvrtki ćete saznati više čak i prije pisanja motivacijskog pisma. Za dobro motivacijsko pismo, treba biti upoznat čime se tvrtka bavi kako bi što bolje komunicirali na koji način možemo doprinijeti radu tvrtke. Pritom treba proučiti društvene mreže tvrtke i njihovu mrežnu stranicu. Primjerice, ako je na društvenim mrežama vidljivo da često stavljaju oglas za posao, to može sugerirati da se kandidati često mijenjaju.

Oglasi za posao iz kojih se ne može vidjeti što se traži od određene uloge ili čak izostaje ime poslodavca također su nešto na što treba obratiti pozornost jer bi mogli značiti da vaše dužnosti neće biti jasno definirane.

Još jedan znak — niste dobili povratnu informaciju od potencijalnog poslodavca već mjesecima. Proces zapošljavanja koji traje po dva ili tri mjeseca, osim što je frustrirajući za kandidate, je nepovoljno i za samu tvrtku jer je velika mogućnost da će netko drugi u međuvremenu zaposliti najbolje kandidate. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -