Plodni dani u kalendaru zajedno s poslovnim obvezama

Trudnoća u životu žene može biti planirana ili neplanirana. I dok neplanirana trudnoća može biti izvor veselja i sreće, planirana trudnoća do koje nikako da dođe, može imati potpuno suprotan učinak. Žene koje imaju uspješne karijere, vole držati konce u rukama, pa tako i planirati svoju trudnoću. No, što kad ni nakon pola godine ili godinu dana pokušavanja još uvijek nema rezultata?

Plodni dan u kalendaru savršeno isplanirani

Rijetko kad se trudnoća dogodi točno onda kad žena isplanira da će ostati trudna. Dijelom su za to odgovorne i godine žene. Naime, ženska plodnost počinje opadati već nakon 27. godine, a žene nakon 35. godine smatraju se starima za rađanje. Iako brojne poznate žene, poput Halle Berry, koja je prvo dijete rodila u 41. godini ili najstarije hrvatske prvorotkinje Jadranke Štefanec Papić, koja je rodila u 57. godini, pokazuju kako je i trudnoća u kasnijim godinama moguća, činjenica je da se s godinama sve teže zatrudnjeti.

Dodamo li tome podatak da je tijekom svakog ciklusa, šansa za trudnoću tek 20 posto, ma koliko se parovi trudili. Isključimo li medicinske razloge za neplodnost, ostaje nam još jedan veliki problem koji sprječava žene da zatrudne – stres. Naime, žene koje su pod stresom mogu imati neredovite cikluse, zbog čega će se plodni dani dogoditi kasnije u ciklusu ili se neće desiti uopće. I to se ne odnosi samo na negativan stres poput problema na poslu ili financijskih problema. I pozitivan stres poput vjenčanja, odlaska na duži put ili čak preseljenja, može poremetiti redovan ciklus.

Mitovi o plodnosti

Žene koje ne uspijevaju ostati trudne često posežu za ‘narodnim lijekovima’ ili vjeruju mitovima koji kruže o tome što i kako raditi kako bi ostale trudne. Međutim, većina je tih mitova upravo to – mit. Primjerice, mit o tome da je položaj u spolnom odnosu presudan za začeće. Sam položaj nije toliko bitan, osim ako niste u onom malom postotku žena čije su maternice nagnute unatrag. Ostalim ženama umjesto položaja više može pomoći mirovanje nakon samog odnosa, kako bi sperma ostala što dulje u ženinom tijelu. To ne znači da ostatak dana treba provesti u ležećem položaju. I pet minuta će biti dovoljno.

Još jedan zanimljiv mit je da se seks treba prakticirati što češće želite li zatrudnjeti. Istina je nešto drugačija. Muškarcima koji često ejakuliraju smanjuje se broj i koncentracija spermija, jer se jednostavno ne stignu proizvesti. Bitnije je odrediti koji su najplodniji dani kod žene i fokusirati se na te dane. Posljednjih godina pojavio se i mit kako ne bi trebalo jesti određene vrste hrane želite li ostati trudni. Iako nije neobično da promjena načina života dovede do trudnoće, uravnotežena prehrana trebala bi biti dovoljna da osigura zdravo začeće.

Plodnost je postala biznis

Uz sve više neplodnih parova i parova koji imaju problem sa začećem, liječenje neplodnosti postao je biznis. Osim brojnih klinika koje se bave umjetnom oplodnjom, žene se okreću i alternativnim načinima poticanja plodnosti. Tako se sve češće spominje joga kao jedan od načina za povećanje šansi za trudnoću. Iako joga sama po sebi neće potaknuti plodnost, može smanjiti razinu stresa kod žena, ali i utjecati na smanjenje prekomjerne težine, što također može otežavati začeće.

Treba spomenuti i brojne ‘prirodne lijekove’ poput meda, nevena i koprive koji će navodno ojačati spermije i povećati plodnost. Iako korištenje tih prirodnih lijekova vjerojatno neće naškoditi, nema preciznih medicinskih pokazatelja da zaista i povećavaju plodnost. No, unatoč tome, homeopatija, prirodno liječenje neplodnosti, joga za plodnost, pa čak i akupunktura sve su rašireniji među parovima koji na sve načine pokušavaju ostati trudni. U Hrvatskoj ta alternativna industrija za liječenje neplodnosti još uvijek nije toliko raširena kao, recimo u SAD-u, ali to ne znači da ne postoji.

Jeftine alternative za poticanje plodnosti

Kad se podvuče crta, plodnost možete potaknuti i na nekoliko veoma jednostavnih i jeftinih načina. Naime, istraživanja su pokazala kako žene koje se više smiju i koje imaju optimističniji pogled na život lakše ostaju trudne i lakše izdrže cijelu trudnoću.

Uz to, drugo istraživanje je pokazalo da žene koje imaju veću razinu vitamina D u tijelu, lakše ostaju trudne. S obzirom na to da je vitamin D odgovoran i za bolje raspoloženje ljudi, to možda i nije tako teško za povjerovati. Stoga, želite li zatrudnjeti, nemojte se skrivati od sunca, smanjite stres u svome životu i smijte se. Ne može naškoditi!

Foto:123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -