Poduzetnice su nam otkrile kako rješavaju problem nedostatka motivacije!

Danima radite na projektu u kojeg ste uložili srce i vrijem, a onda se najednom pojavi nedostatak motivacije. Ne brinite, sasvim je normalno da vam nekad nije dan ili tjedan iako radite posao iz snova. Poduzetnice su nam zato otkrile kojim metodama one pribjegavaju kad je nedostatak motivacije u pitanju.

Povezano:

Nedostatak motivacije

Najviše pomaže razgovor s ljudima kojima vjerujem, a koji snažno guraju naprijed

Suosnivačica nezavisne i društveno angažirane pivovare Brlog Ana Teskera nedostatak motivacije pobjeđuje razgovorom s prijateljima, i to ponekad s više njih.

“Apsolutno najbitnije što napravim je: kontaktiram svoj tim. Call s više njih odjednom. Pričam o problemu ili nečemu. Oni, pošto smo snažna zajednica i vjerujemo jedni u druge, enormnom silom povuku naprijed i sastanak završi gotovo navijanjem, nakon čega se osjećam reaktivirano i boostano sve u 16. Meni najviše pomaže razgovor s tim ljudima kojima vjerujem, a koji snažno guraju naprijed. “

6 koraka za povratak motivacije

Ako duže vrijeme pratite Women in Adria, morali ste naići na tekst Ane Keglović Horvat, uvijek su napisani s velikom dozom optimizma i motivacije. Iz toga razloga morali smo i nju pitati kako se nosi s nedostatakom iste. Ona nam je otkrila svoj šest koraka za povratak motivacije koje možete koristiti i vi.

  1. “Drži fokus na cilju! – Stalno imajte cilj ispred sebe, u viziji i na napisan na komadu papira ili više njih, ali napisan tako kao da je već ostvaren. Ponavljajte ga stalno dok vam ne uđe u naviku i postane dio vas. Osobno svako jutro ponovno ispisujem svoj cilj i to dva puta: dominantnom i nedominantnom rukom. Tako razvijam nove neuronske veze.
  2. Nauči kako funkcionira tvoj um – Postoje razni razlozi zašto nam pada motivacija i često naš um kritičar pridonosi tome. Ako naučite kako radi svijest i podsvijest bit ćevam daleko jasnije zašto se to događa i znat ćete kada vas vodi podsvjest, uvjerenja, vrijednosti i programi a kada vi upravljate sobom. Kako bih uspjela u tome, svakodnevno koristim razne mentalne, duhovne i energetske tehnike poput vizualizacije, afirmacije, mentalnog oglašavanja, rad s entitetima, razinama postojanja i slično. Zamislim se u situaciji kao da sam cilj već ostvarila. Kako se osjećam? Koliko mi je lijepo?
  3. Ponovite sebi zašto želite ostvariti svoj cilj za kojeg se motivirate – Što će se dogoditi ako ostvarite cilj za koji se motivirate? Kako će život izgledati? Ako vam cilj nije jasan, teško se motivirate, odustajete… možda uopće ne želite ostvariti svoj cilj ili vam je “mutan”, dosadan, ne vidite korist od njega ili imate neku sekundarnu dobit ako ga ne ostvarite. Pitajte se: zašto ja ovo želim? 
  4. Budi u energiji koja motivira – Da bi ostali motivirani, moramo biti u energiji koja motivira. Ne možemo ju uvijek naći u sebi pa ju treba potražiti na mjestima koja su motivirajuća. Knjige, audioknjige, videa, seminari, tekstovi, radionice, edukacije, rad s trenerima ili konzultantima, opcija je bezbroj. Razgovor, kava ili druženje s prijateljem, kolegama s edukacija ili partnerom, nekim potpuno neutralnim osobama od kojih možete dobiti svjež i drugačiji pogled na stvari, prodavačicom na placu koja će vam uputiti taman jednu rečenicu koja će vas podići iz mrtvih. Ponekad nemate motivacije otići u teretanu, ali tu je vaš trener da vas potakne dok ne prođe ta loša faza i vi ste ponovno samomotivirani. Poduzetnici trebaju minimalno 4 edukacije godišnje da bi bili u fazi rasta i bili motivirani. 
  5. Kontrola misli, kontrola misli, kontrola misli, kontrola misli. I meditacija obavezno. 
  6. Hodaj! Izađite van iz kuće i hodajte u prirodi ili uz zelenilo, podignite glavu, ispravite leđa i gledajte u neku točku daleko ispred sebe..”

Uvijek isti ritual za vraćanje sebi!

Vlasnica restorana Gordana Fabijanić uvijek ima isti ritual kad ima loš dan, krizni period ili joj je potrebna dodatna motivacija. “Ambijent, glazba i boje! Izuzetno sam ambijentalan tip i ako krenem mijenjati svijet, moram biti u prostoru sa zelenilom, mora biti sunca odnosno svjetla, dobra glazba, šalica kave, blok za crtanje i flomasteri ili drvene bojice koje su i inače sastavni dio moje torbice, jednako mi je važna pernica i dezinficijens za ruke. Vizualiziram problem, temu, projedlog ili nove ideje. Crtam ih! Sve nacrtam, od problema, preko rješenja do ideja!”

Ponekad treba usporiti da biste ubrzali

Vlasnica agencije Putujbolje, Elizabeta Planinić, smatra da nedostatak motivacije znači da je vrijeme za odmor. “Ponekad treba usporiti da biste ubrzali. Dugi niz godina sam pokušavala akcija akcija akcija, ali sada kad ponestane motivacije ili prilika, samo čekam da dođe pravi tren. Prigrlim to da iz nekog razloga nije trenutak za motivaciju, akciju ili stvaranje. Ne radim ništa (vezano uz posao) već odmaram uz knjigu, šetnju, meditaciju, tišinu.” 

Održavanje motivacije važno je i za Emilu Hrelić, vlasnicu tvrtke PLANER d.o.o.. Kao i sve poduzetnice i uspješne žene i ona ima svoje rituale kad ju muči nedostatak motivacije.

“One dane kad imam osjećaj da mi ništa ne ide od ruke, kada sam usporena i nemotivirana, najbolje me podignu sljedeće aktivnosti:

  • Vježbanje, bilo da je riječ o fitnessu ili trčanju uz slušanje poticajne glazbe ili motivirajućih videa, instantno popravlja moje raspoloženje
  • Obožavam pripremati slastice, tako da izrada kolača/torti po izboru moje djece, uz naravno njihovu suradnju i igru, oboja sive dane i uči me zahvalnosti
  • Planiranje vikend izleta ili putovanja daje mi vjetar u leđa, budući da počinjem iščekivati i već se unaprijed radovati prirodi, druženju, novim destinacijama i avanturama.”

Kako fitness trenerica zadržava motivaciju?

Mjesto gdje ljudi imaju najviše ili najmanje motivacije su mjesta gdje je vježbanje. U tome ključnu ulogu mogu imati fitness treneri. Trenerica Danijela Pupovac nam je otkrila kako ona rješava problem nedostatka motivacije. “Baš mi je neki dan prijateljica u razgovoru komentirala da sam ja samo jaka na motivaciji, a ne disciplinirana kao što mislim za sebe.

Prvo ću obično pokušati detektirati iz kojeg razloga sam demotivirana, jesam li umorna, razočarana, ili možda samo gladna. Je li do stava, nedostatka vizije ili okruženja i navika (kao npr. praćenje vijesti u 3 mjesecu ove godine). 

To obično radim pitajući se ovo olovkom po papiru pa postupim u skladu. Gledam smiješne filmove, slušam intervjue ili audio knjige, odmaknem se od situacije na sve načine, meditiram, naspavam se, najedem se. Ništa me tako dobro ne popravi kao šprintevi na traci u teretani, ovdje primam instant odgovore. Zatim pitanje želim li još uvijek ovo? Koja je vizija? Također veliku ulogu ima pozitivan feedback klijenata. Slažem se da disciplina ima svoje mjesto, ali ja volim biti motivirana, jer i život i posao su za uživanje. Tako sve ove navike (rješenja) prakticiram na dnevnoj ili tjednoj bazi.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -