Poduzetnik u genima nosi tu strast

Završio je prvi po redu Women in Adria Lunch&Learn event „Kako pokrenuti i voditi uspješan biznis“ na kojem su uspješne poduzetnice podijelile svoja iskustva sa 60-ak žena.

U opuštenoj atmosferi uz pokoje piće i delicije,  21. ožujka se odvio prvi Lunch&Learn event u organizaciji Women in Adria. Svoja iskustva, motive, ali i strahove, otkrile su tri uspješne poduzetnice Sandra Mihelčić, suvlasnica  i direktorica Business Media Grupe, Jadranka Boban Pejić, pionirka prirodne prehrane u Hrvatskoj i direktorica poduzeća Biovega te Majom Jelisic Cooper, CEO Televizije Classicum – vlasnikom kanala Klassik TV.  Razgovor sa poduzetnicama, održala je Inga Lalić, business coach s desetogodišnjim iskustvom u savjetovanju i edukaciji poduzetnika.

BeFunky_W (43).jpg

Različiti motivi koji vode prema zacrtnom cilju

Kod pokretanja svakog biznisa, potrebno je imati dovoljno jaki motiv da bi se prvotna ideja realizirala, a oni su različiti među ove tri dame. Sandra Mihelčić je nakon uspješne karijere u financijskom menadžmentu, sa svojih nepunih 29 godina odlučila prestati biti pasivni promatrač i početi aktivno sudjelovati u pokretanju hrvatskog gospodarstvu te pokrenula vlastiti biznis.  „Poduzetnik se rađa, on u genima nosi tu strast. Nikada nisam podnosila autoritet i htjela sam aktivno sudjelovati, a ne biti pasivna“.  Nakon mnogo odricanja i puno uloženog truda, Sandra je istaknula kako tek sada počinje osjećati financijski dobitak.

Od uspješne korporativne karijere koju  je okrunila i međunarodnim priznanjem, Maja Jelisic Cooper je odustala kada je shvatila kako su njene ideje ispred same kompanije te da ih može realizirati samo ako pokrene privatni posao.

Jadranka Boban Pejić otkrila je kako je pokretanje tvrtke zdrave prehrane njoj došlo sasvim prirodno u jednom od životnih ciklusa te kako ju prvenstveno vodi strast za promjenama. „Strast da radim ono što ima smisla i da pozitivno utječem na ljude te dok god to budem imala, radit ću ovaj posao“.

BeFunky_W (52).jpg

Početni kapital i konkurentnost glavne prepreke

Početni izazov u pokretanju privatnog biznisa, uvijek je mali kapital, ali ni on nije prepreka ako postoji cilj i želja da ga se ostvari nauštrb luksuznog života. Snalazile su na svakojake načine,novcima od vjenčanja ili zaduživanjem u bankama uz visoke kamate, ali nikada nisu prestale vjerovati u sebe.

U svakom poslu postoje oni bolji i oni lošiji dani, ali one su zahvalne na svim teškoćama jer upravo one su ih naučile da prihvate sve izazove koji su bili pred njima i prihvate to kao dio privatnog biznisa.

Konkurencija je uvijek jedna od prepreki i stalna utrka s vremenom, tržištem, tehnologijom i trendovima, ali sve je lakše kada imate sjajan tim i dobre partnere“, poručila je Maja Jelisic Cooper. Napomenula je kako nije nužno biti 100% vlasnik već je lakše kada se ima s kim podijeliti problemi.

Jadranka je istaknula kako je kroz svoje pogreške naučila da mora mijenjati sebe. „Naučila sam raditi tako da imam emocije, ali da i ne djelujem emotivno“.

Kroz krizu, sa osmijehom na licu

BeFunky_W (40).jpgGospodarska kriza koja nas potresa već nekoliko godina, donijela je gubitke mnogima, ali ove poduzetnice ju uspješno prevladavaju na svojstven način. Dok je Sandra krizu iskoristila kao priliku za kupnju poslovnog prostora umjesto najma, Maja svoje iskustvo u kriznom razdoblju nastoji iskoristiti za neke nove projekte. Jadranka je otkrila kako joj je najbitnije održati pozitvnu atmosferu u poduzeću i ne zamara se previše drugim poteškoćama: „Ja sam kao Štrumfeta koja bere cvijeće na livadi i misli da će se sve samo od sebe riješiti“.

Na pitanje kako se uspijevaju motivirati i biti ustrajne u tome, sve dame su se složile kako je najbitnije biti imati viziju, biti uporan i fleksibilan. „Nemojte razmišljati o privatnom biznisu ako niste spremni na frustracije“, poručila je Maja Jelisic Cooper. Jadranka je istaknula kako je bitno imati i smisao za humor: „I kada ništa ne možete napraviti, možete se samo smijati“.

Djeca su vlastiti učitelji

Obzirom da ove žene nisu samo poduzetnice već i majke, jedan od izazova svakako im je pronaći balans između obiteljskog i poslovnog života što ima ponekad polazi za rukom, a ponekad ne. No, zaključile su kako je najbitnije da rade u životu ono što vole i da su ispunjene što njihova obitelj primjećuje i iskorištava s njima kvalitetno vrijeme tijekom kojeg i one same puno uče od vlastite djece.

Lunch&Learn se nastavlja po Hrvatskoj

Razmjenom iskustva ovih uspješnih poduzetnica koje su vlastitim radom ostvarile svoje uspjeh, završio je prvi Lunch&Learn event u organizaciji Women in Adria čiji je glavni sponzor bila Privredna banka Zagreb d.d. I ovog puta, sudionice eventa su iskoristile svoje vrijeme za slušanje novih savjeta i razmjenu kontakata, a svojim poslovima se vratile s vrećicama punih poklona i vizitki. Nakon uspješnog probijanja leda, nastavljamo s Lunch&Learn eventima u preostalim velikim gradovima u Hrvatskoj. Savjete nekih drugih uspješnih poduzetnica, možete poslušati u Splitu 04. travnja, Rijeci 11. travnja, a seriju eventa završavamo u Osijeku, 17. travnja. Više informacija o sudionicama nadolazećih evenata, možete pronaći pod rubrikom Eventi.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više