Maja Jelisic Cooper: Ambiciozni i realni ciljevi su ključni za biznis

Znaš li koji je bio tvoj najveći problem? Uvijek si bila ispred kompanije.

Ovo su riječi bivšeg šefa Maje Jelisic Cooper koje su joj uz progresivno razmišljanje i pristup poslu, pomogle da postane tako uspješna. Nakon desetljeća na različitim managerskim pozicijama u jednoj od najvećih europskih izdavačkih kuća (Sanoma Magazines) i u Iskon Internetu, Maja je odlučila i sama postati poduzetnica.

„Kada radite u strukturiranoj korporaciji, u određenom trenutku korporativna politika postaje važnija od vlastitog rada i rezultata. Mnogo vaših ideja i inicijativa nije prepoznato i podržano stoga odlučite raditi stvari na svoju ruku.“

Televizijskim kanalom u osvajanje regije

Majin prvi poduzetnički pothvat je bila tvrtka za mobilni marketing Mobitel Media d.o.o. koja je prateći postojeće i najnovije tehnološke trendove uključujući SMS, bluetooth marketing te prodaju muzike iz regije preko iTunes, postala jedna od vodećih u regiji. Trenutno je samo članica Uprave i suosnivačica jer danas je Maja posvećena Televiziji Classicum. U tvrtki koja je lansirala 24/7 IPTV&kabelski TV kanal Klasik TV, ona je CEO, suosnivačica i dioničarka. Klasik TV emitira filmove i serije iz bivše Jugoslavije u 600.000 kućanstava u regiji uz stalan rast.

Prvi veliki korak: posao sa T-Comom

Njezin prvi izazov je bio sklopiti posao s najvećim operaterom koji će plasirati Klasik TV. Nakon svega godinu dana pregovora, uspjelo joj poći za rukom da dogovori važnu suradnju s T-Comom i prikazivanje kanala na Max TV-u. To je rangiralo Klasik TV u prvih 15 kanala od ukupno 170 i to samo nakon dvije godine postojanja. Takav uspjeh joj je dao vjetar u leđa da posao širi na regiju i diljem svijeta gdje  živi dijaspora iz cijele regije. Uz pregršt ideja i ambicija za ekspanziju, Maja ide u ostvarenje poslovnog cilja da udvostruči gledanost.

„Prilikom postavljanja ciljeva, imajte na umu kako oni moraju biti realni i izvedivi, ali i dovoljno ambiciozni da vas dovedu tamo gdje želite.“

 „Pametno“ načelo za uspješni biznis

Jednu od bitnijih stvari koje ističe je upravo postavljanje ciljeva koji čine temelj svakog poslovanja. Kreiranje budžeta, kontinuirano praćenje realizacije i usklađenost s predviđenim troškovima, čine ciljeve mjerljivima. Maja je mišljenja kako upravo to nas tjera da se prilagodimo i motiviramo u svrhu ostvarivanja poslovnog plana.

Moji ciljevi slijede „SMART“ princip: moraju biti specifični (Specific), mjerljivi (Measurable), pouzdani (Accountable), realistični (Realistic) i vremenski određeni (Time).

Nije slučajno da je upravo ona gošća na Women in Adria Lunch&Learn eventu na temu Kako pokrenuti i voditi uspješan business?  Maja Jelišić Cooper nije samo poduzetnica, ona je i majka trogodišnjeg dječaka te svakako jedna od onih žena koja  svojim iskustvom inspirira i podučava. Treba li vam bolji uzor za pokretanje vlastitog businessa?

Foto: Privatna arhiva Maje Jelisic

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...