3 glavne pogreške u sadržaju weba i kako ih ispraviti!

Zašto ljudi odlaze s vaše web stranice bez da obave kupnju ili da vas kontaktiraju u vezi vaših usluga? Koje su to pogreške na webu koje odvlače vaše klijente? Vaš je prvi zaključak da su vam možda cijene previsoke. Međutim, razlog se često krije u činjenici da sadržaj vaše web stranice nije dovoljno jasan.

Povezano: 6 najčešćih grešaka webstranica i kako ih izbjeći

Zašto je to važno, moramo upoznati mozak vašeg kupca. Svrha ljudskog mozga – mozga vašeg kupca – je preživljavanje. A kako bi u tome bio uspješan, naš je mozak naučio davati prednost određenim informacijama i usredotočiti se samo na ono što je važno za opstanak i isključiti sve što je nevažno.

Što to znači za vaš web? Ako prodaja na vašoj web stranici ne raste, to znači da je mozak vašeg kupca sadržaj vaše web stranice okarakterizirao kao nevažan.

Pogreške na webu koje vam odvraćaju klijente

Kad pričate o sebi

Ovo je česta pogreška mnogih tvrtki. Pričate o sebi, svojoj priči, o nagradama koje ste osvojili, svojim postignućima na dalekim tržištima. Kako kupci ne razumiju da je to za njih važno, jednostavno se isključe. Biologija nam ne dopušta da pamtimo stvari koje su nam nevažne.

Dakle, kad krenete pisati o tome koliko dugu tradiciju vaša tvrtka ima, znajte da ste izgubili pažnju potencijalnog kupca.

Kad komunicirate previše

Većina klijenata s kojima smo do sada radili misli da je odlično imati što više informacija na webu. Međutim, komunicirati previše ne samo da nije odlično, nego je i vrlo skupo jer tako gubite prodaje. Premda vi poznate svaki detalj svog proizvoda, i sve želite odmah predstaviti, sjetite se da vaš kupac taj proizvod vidi prvi put. Zato ga je važno ne zbuniti niti mu dati previše informacija prerano.

Postoji i zanimljiva studija* iz 2000. godine koja potvrđuje ovo. Istraživački tim sa Stanforda je na lokalnoj tržnici hrane postavio štand s 24 različite vrste džemova. Drugi dan, na istoj su tržnici postavili štand sa 6 različitih džemova. Pogađate li koji su se džemovi prodavali više? Kad ih je bilo samo 6, džemovi su se prodavali čak 10 puta više.

Budući da velika količina informacija zbunjuje i paralizira kupca, najbolje prolaze oni koji komuniciraju jednostavno.

Povezano: Odaberite najbolju platformu za vaš web shop

Propuštate ‘otvoriti stavku’

Naš mozak je mozak ustrojen tako da pamti ‘otvorene stavke’. Odnosno nedovršene poslove. Tu teoriju je razvila Ruska psihologinja Bluma Zeigarnik. Zeigarnik efekt nam govori da bolje pamtimo nedovršene stvari jer želimo da se one dovrše. ‘Otvoriti stavku’ je vrlo dobar način da zainteresirate kupca.

Primjer takvog naslova je: “Kriju li se najbolje content ideje na Redditu?”

Poželjet ćete zaključiti ovo otvoreno pitanje i provjeriti kriju li se stvarno najbolje ideje za sadržaj za Redditu.

Autorica: Mariana Čačić iz 10000 stvari

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -