Poklon za novorođenče? Prijedlozi za sve kojima je ovakva kupnja izazovna

Čestitke! Vaša obitelj postala je bogatija za jednog člana, ili je netko od vaših bliskih prijatelja uplovio u roditeljske vode. Pozvani ste na proslavu povodom rođenja djeteta ili novopečenoj majci idete u posjet. Što donijeti i kako to upakirati? Donosimo ideje i savjete za darivanje novorođenčeta.

Kuverta pod glavicu ili paketi pelena

Babinje je pojam za koji ste vjerojatno već čuli, no niste sigurni na što se odnosi. Period je to od 6 tjedana nakon poroda, kad se tijelo majke oporavlja od trudnoće i poroda. Običaj je da se u tom razdoblju ne dolazi u posjet, svakako ne samoinicijativno ili bez najave.

Nakon što roditelji daju ‘zeleno svijetlo’ posjetiteljima, vrijeme je da se oboružate poklonima i osmijesima, jer ono čemu ćete svjedočiti je mlada obitelj koja tek hvata konce. Što se tiče samog poklona, ako ste tradicionalist, u kuvertu uz prigodnu čestitku stavite određenu svotu novca koju ste voljni izdvojiti te je, pri dolasku, stavite djetetu pod glavu. To je stari običaj u nekim predjelima zemlje.

Ako ste pak praktičar, u goste možete ponijeti jedan higijenski paketić, koji se može sastojati od pelena, dječje kreme, baby maramica na bazi vode i slično. Darove možete složiti u košaricu i pritom je omotati celofanom, dodati plišanu igračkicu ili dudu varalicu s personaliziranim privjeskom s imenom djeteta.


Pročitajte više: Kako bi trebala izgledati čestitka za rođenje – Emocije prenesite u pisanu riječ


Prikladan poklon za novorođenče?

Nemojte se zanijeti u trgovini dječjom odjećom, uzmite u obzir da što god kupili, djetetu će odgovarati samo vrlo kratak period. Radije kupite neke osnovne komade odjeće poput bodija ili čarapica, koji se najviše koriste. Bitno je pritom odabrati odjeću od prirodnog materijala.

Ovisno o financijskom stanju i volji, možete pokloniti i nešto skuplje, a dugotrajnije. Mogu to biti prematalica, sjedalica, njihalica ili baby monitor. Opcija je svakako i podloga za igranje, koju će dijete koristiti kad se krene kretati. Pokloniti možete i neku glazbenu igračku, no uzmite u obzir činjenicu a koliko god su one možda djeci u razvoju zanimljive, roditeljima neće biti ugodno slušati repetitivnu melodiju iz dana u dan.


Pročitajte više: Neda Zubović Mihaljević: “Pametna kolijevka za bebe nije zamjena za ljudski dodir i zagrljaj roditelja.”


Nemojte zaboraviti na roditelje

Iako je dijete u centru pažnje i tako treba biti, nemojte zaboraviti na majku i oca. Oni su oboje prošli mnogo i zaslužuju da im to date do znanja malim znakom pažnje.

Oca ‘riješite’ jednostavno, bocom žestokog pića, na koju možete ugravirati datum rođenja i ime djeteta, za osobni ‘štih’.

Majci djeteta mogli biste, posebice ako je riječ o dragoj prijateljici, pokloniti nešto što će ju podsjećati da iako je sad majka i obogatila je svoje životno iskustvo time, nije samo majka i nije njen život podređen djetetu. Ona je prije svega svoja osoba, individua. Poklonite joj nešto što će je posjetiti na to, uplatite joj masažu ili pedikuru, frizuru ili nešto četvrto. Razveselite je poklon bonom za najdražu trgovinu. Tako ćete joj dati povod i priliku da se barem nakratno udalji od kuće i novorođenčeta. Ne, neće dijete ostaviti samo, već s drugim roditeljom.

Konačno, komad nakita nešto je što će majka zauvijek čuvati i cijeniti. Ugravirajte datum rođenja i ime djeteta na poleđinu privjeska, čime ćete dar personalizirati.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -