Kanadsku obranu od korona virusa u prvom redu čine žene

Epidemija koju je izazvao COVID-19, svaka država doživjela je drugačije. I dok se u nekim zemljama, primjerice SAD-u kritiziraju vodeći zbog lošeg vođenja cijele situacije, u drugim državama, građani čak i hvale postupke svojih vladajućih za vrijeme pandemije. Sretni smo što je u drugoj skupini i Hrvatska, gdje su građani izrazili kako su zadovoljni postupanjem vlade i kriznog stožera. A primjer dobre prakse su i političarke u Kanadi, posebice ove 3 inspirativne žene koje su se istaknule u borbi protiv korona virusa.

Povezano:

Građani Kanade ne prestaju hvaliti žene za koje smatraju da su na prvoj crti obrane protiv korona virusa. To su redom doktorica Theresa Tam, kanadska glavna medicinska dužnosnica, ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland te ministrica zdravstva Patty Hajdu.

Theresa Tam – žena koja ne odmara

Ova žena kanadska je Alemka. Građani je vole zbog jednostavnog načina govora, a mediji zbog staloženosti i informacija temeljenih na činjenicama i znanosti. Zbog toga je nazivaju i “glasom razuma”. No, da joj je lako, svakako nije. Zbog svog posla živi prilično izoliranim životom, a često se susreće i s osudama zbog profesije koju je odabrala. Theresa se javnosti često obraća s uobičajenim savjetima, kao i drugi medicinski djelatnici, svaki u svojoj zemlji, no način na koji prenosi informacije daje joj poseban autoriteta i naklonost građana.

Političarke u Kanadi – Chrystia Freeland kao ministrica “svega”

Uz ionako važnu titulu, ministar Justin Trudeau je Freeland dodao još jednu – u jeku korona krize, a i kako se sam povlačio u karantenu, imenovao ju je nadležnom za upravljanje situacijom zvanom COVID-19. Tako je titula kojom je mediji krase – “ministrica svega” – zaista potvrdila svoje značenje.

Poznata je i po nekoliko članaka koje je napisala za The Atlantic, a koji su dali uvid u njezin mindset i osobnost. Tako je jednom prilikom napisala: “Vjerujem da se kapitalistička demokracija dokazala kao jedina univerzalna vizija načina života kakav bi trebao biti… Tvrtke se ne bi trebale fokusirati samo na internacionalizaciju već na investiranja u veće dobro.” I dok u svojim izjavama često promiče odgovornost cijelog društva, isti princip njeguje i u doba pandemije, tako građanima poručuje da je u uspješnoj borbi protiv korone potrebna uključenost cijelog društva i svih građana Kanade.

Patty Hajdu – “hladna glava” za vrijeme krize

Dok je prije nekoliko tjedana naglo porastao broj žrtava uslijed korona virusa u Kanadi, nekolicina vodećih ipak je zadržala “hladnu glavu”. Među njima je i Patty Hajdu koju javnost naprosto obožava. Svojim postupcima i načinom govora odaje ozbiljnost, ali uz dozu empatije. Kada je izjavila da će “upotrijebiti sve raspoložive mjere… kako bi građani poštovali odredbe koje bi mogle uključivati novčane kazne, ali i one propisane za kaznena djela” svi su je ozbiljno shvatili.

U vrijeme kada su heroji postali oni koji na vodećim funkcijama zaista kvalitetnu obavljaju svoj posao, drago nam je vidjeti da su upravo ove žene među njima. Svojim ponašanjem, izjavama i govorom ulijevaju nadu i dozu sigurnosti svima, a to je ono što nam u ovom razdoblju zaista treba.

Foto: Unsplash, službene fotografije Facebook/Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -