Njemački parlament smanjio porez na higijenske uloške i tampone!

U posljednje su vrijeme mnoge žene postale sve glasnije svom pokušaju da smanje porez na higijenske uloške i tampone. Do nedavno su se tamponi, zajedno s vinom i cigaretama, u Njemačkoj smatrali luksuzom. Nakon što je sakupljena 81 000 potpisa od 2020. tamponi, ulošci i ostali proizvodi za žensku higijenu tretirat će se kao proizvodi za temeljne potrebe i oporezivati sa 7%. Peticiju su podržala mnoga poznata imena iz njemačkog javnog života, a parlament ističe kako je riječ o pitanju ravnopravnosti među spolovima, a ne samo financijskom aspektu.

Tijekom godina kampanja protiv visokog poreza na ženske higijenske proizvode imala je kreativnih trenutaka. Tako je izdana i knjiga pod nazivom The Tampon Book koja je sadržavala 15 tampona. U Njemačkoj se knjige, naime, oporezuju sa 7% i spadaju u kategoriju svakodnevnih potrepština, dok su tamponi i ulošci oporezivani sa 19%.

porez na higijenske uloške i tampone

Povezano: Reklama koja na eksplicitan način prikazuje menstruaciju kao odraz snage žene

Europski parlament protiv “tampon taxa”

Početkom godine Europski parlament ponukao je svoje zemlje članice da razmotre porez na higijenske uloške i tampone. U izjavi su pozvali članice da ukinu takozvani „care and tampon tax“. Neke su države u svijetu ovaj problem već riješile. Tako su primjerice ženama u Škotskoj i Australiji dostupni besplatni higijenski ulošci i tamponi. Velika Britanija planira porez na higijenske uloške i tampone ukloniti 2022. godine, a Kanada je to učinila još 2015.

Hrvatska

Prosječan paket uložaka ili tampona može se naći po cijeni od 40 kn od čega gotovo 10 kn odlazi na PDV. Ako izračunamo prosječan broj godina koliko žene imaju menstruaciju i dana koliko menstruacija traje, žene potroše ukupno sedam godina života na nju. Ako PDV iznosi oko 10 kn, u godini dana žena plaća 120 kn poreza državi samo zato što je žena.

Povezano: Diskriminacija na poslu: Jedna Amerikanka dobila otkaz zbog obilne menstruacije

Porez od 25% plaćaju i Dankinje i Šveđanke, no s obzirom na njihov viši životni standard ta se brojka ne može uspoređivati s Hrvatskom. Najveći porez u Europskoj uniji na svoje higijenske potrepštine plaćaju Mađarice i on iznosi 27%. Jedina zemlja EU koja nema porez na uloške i tampone je Irska.

Tužna je činjenica da si mnoge žene ne mogu priuštiti higijenske potrepštine o kojima ovisi normalno funkcioniranje tijekom dana menstruacije. Većinom u nedostatku novca njihovi su životi narušeni jer nemaju dostupne proizvode bez kojih tih dana ne mogu voditi uobičajen život. Tih su problemom uglavnom pogođene žene iz siromašnijih zemalja, slabijeg imovinskog stanja i beskućnice.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -