Gdje se nalazi Hrvatska u odnosu na svjetske sile i njihove zakone o rodiljnom i roditeljskom dopustu?

Bolji početak života djeteta kao i bolje balansiranje poslovnih i privatnih obaveza roditelja imaju zemlje kod kojih je jaka i izražena obiteljska politika. Pri tome, misli se na obiteljska prava koja uključuju, između ostalog, porodiljni i roditeljski dopust. U to ulazi i visokokvalitetno čuvanje djece i predškolsko obrazovanje, kao i podrška dojenju. S obzirom na činjenice, porodiljni dopust u Hrvatskoj čini ju visokorangiranom.

Unicefovo izvješće prikazuje stanje i situaciju koja se reflektira na obitelj u 41 zemlji visokog i srednjeg dohotka na temelju 4 pokazatelja razvijenosti zemlje. Riječ je o trajanju plaćenog dopusta dostupnog majkama kao i trajanju plaćenog dopusta rezerviranog posebno za očeve. No gleda se također koliki je broj djece mlađe od tri godine koji se nalaze u centrima za nezbrinutu djecu te koliki je broj djece u dobi od tri i više godina koji se nalaze u vrtićima i u predškolskim centrima.

Povezano: Dugi porodiljni dopust

Porodiljni dopust u svijetu

Švedska, Norveška i Island tri su najviše rangirane države s uređenim zakonima o pravima obitelji. U Švedskoj roditelji imaju pravo na 480 dana dopusta uz 80% njihove normalne plaće. Prvih 18 tjedana to pravo je rezervirano samo za majku, a zatim zajednički mogu odlučiti hoće li ga nastaviti koristiti otac ili majka. Očevi imaju pravo na 90 plaćenih dana rezerviranih za djecu. U Norveškoj majke mogu uzeti 35 tjedana uz punu plaću ili 45 tjedana na 80% plaće, a otac može otići na dopust do 10 tjedana, ovisno o prihodima svoje žene. Zajedno, roditelji mogu dobiti 46 tjedana uz punu plaću ili 56 tjedana uz 80% svojih prihoda.

Cipar, Grčka i Švicarska zauzimaju posljednja tri mjesta. Konkretno, porodiljni dopust u Švicarskoj traje samo 98 dana. Iako pravo na dopust imaju i muškarci, njihov ”porodiljni” traje svega 20 dana. A kao obavezan, uveden je tek 2005. godine. Također, 10 od 41 zemlje na Unicefovom popisu nema dovoljno transparentnih podataka da bi se moglo vidjeti pravo stanje.

Sjedinjene Američke Države zauzimaju zadnje neslužbeno mjesto. Američka političarka i aktivistica Alexandra Ocasio-Cortez tvrdi da se prema štencima postupa bolje od novopečenih majki s obzirom na plaćeni obiteljski dopust. Ženke imaju više vremena sa svojom štenadi nego mame s novorođenim bebama. Dakle, porodiljni dopust traje 6 tjedana, a štenad se ne odvaja od majki do 8 tjedana. Sve manje od toga smatra se štetnim za djecu.

Povezano: Porodiljni dopust, majčinstvo i karijera u Americi

porodiljni dopust u hrvatskoj

Porodiljni dopust u Hrvatskoj

Kao što je već navedeno, važno je razlikovati rodiljni (porodiljni) i roditeljski dopust. Rodiljni dopust majka koja je zaposlena ili samozaposlena koristi od 28., odnosno najranije 45. dana prije dana očekivanog poroda. Koristi ga do navršenih 6 mjeseci djetetova života, od čega obvezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta. Dodatni rodiljni dopust obuhvaća razdoblje od isteka obveznog dijela rodiljnog dopusta do navršenih 6 mjeseci djetetova života. U tom razdoblju, majke imaju pravo na naknadu plaće prosječnog iznosa isplaćenog posljednjih šest mjeseci prije nego su otišle na porodiljni.

Povezano: Trudnoća i porodiljni dopust

Nakon navršenih 6 mjeseci djetetova života, zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust koji može koristiti do osme godine života djeteta. Mogu ga koristiti u trajanju od 8 (za prvo, drugo rođeno dijete), odnosno 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). U tom razdoblju se također isplaćuje naknada, ali ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 3.991,20 kunu što je najveći iznos kojeg majke mogu dobiti ovisno o veličini njihove plaće.

Pritom može iznositi i manje, odnosno 2.328,20 kune ako je plaća srednjeg ili nižeg ranga, ali nikako ne može iznositi manje od tog iznosa nevezano za veličinu plaće. U preostalom dijelu roditeljskog dopusta (nakon isteka tih prvih 6, odnosno 8 mjeseci roditeljskog dopusta) naknada plaće iznosi 2.328,20 kune.

Time Hrvatska zapravo dolazi na vrh ljestvice zemalja s najdulje plaćenim porodiljnim dopustom, za razliku od velike Švicarske i SAD-a. SAD je jedina razvijena zemlja koja majkama ne omogućuje plaćeni porodiljni dopust. Vjerujemo kako će se nakon govora Alexandre Ocasio-Cortez situacija ipak popraviti, ne samo u SAD-u već i u drugim zemljama u kojima su majke stavljene na dno prioriteta.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odjeća za intervju

Što obući na razgovor za posao?

Nakon što ste prošli u uži krug odabranih nakon procjene vaših sposobnosti na temelju životopisa i pisma namjere slijedi razgovor za...
- Advertisment -