Trudnoća i porodiljni dopust

Trudnoća i porodiljni dopust su poznati kao glavni neprijatelji ženskih karijera. Stoga smo se u sljedećih mjesec dana odlučili baviti ovim pitanjem.

Trudnoća i porodiljni dopust na razgovoru za posao

Trudnoća i porodiljni dopust, obiteljska situacija, djeca su tabu pitanja na razgovorima za posao. Zabranjena su, ali poslodavci ih direktno i indirektno pitaju u većini slučajeva bez ikakvih posljedica.

Tražeći posao, ja sam bila u skupini onih koja je htjela bračno stanje i broj djece staviti u životopis (možete li vjerovati?) kako bi “riješila” taj problem.  Danas znam da je to najgluplja stvar koju možete napraviti, time automatski stvarate preduvjete za diskriminaciju.

Na razgovoru za posao, to pitanje treba izbjegavati također indirektno ili direktno po potrebi, i koncentrirati se na svoje sposobnosti i postignuća.

A što kad konačno dobijemo posao?

Ako smo uspjele proći sito i rešeto i doći do posla, tek tad nastaju problemi s trudnoćom i porodiljnim dopustom. Nemate li još jece, pod povećalom ste i kreću direktna strateška pitanja šefovskih izaslanika o vašim planovima s trudnoćom i porodiljnim dopustom te naravno priče iza leđa. Nekoliko puta ćete sigurno biti trudne prije nego što zaista budete trudne. Kako se postaviti u takvoj situaciji? Jednostavno – ako ne želite da se o vašim privatnim stvarima priča na poslu, prvo krenite od sebe, nemojte da vas zanima kada će koja kolegica zatrudnjeti te jednostavno ignorirajte priče i ne odgovarajte na njih jer ćete samo stvoriti još veću buku.

Da li ste za početak udani, nosite li prsten i kakav, da li ste promijenili prezime ili ostavili svoje, također će utjecati na percepciju vaših sposobnosti na poslu. Stoga i o tome treba voditi računa(:-.

Trudnoća i porodiljni dopust na pomolu

Kad ste konačno trudni kao dio savršenog privatno-poslovnog plana ili potpuno izvan plana, dolazimo do vrhunca problema. Prvo treba šefu reći da ste trudne. I nakon toga većina žena se prepušta na milost i nemilost poslodavcu, njegovim predrasudama i najgore, jednostavno odustaje od karijere i već polako počinje gledati “mirnije” poslove ispod svojih sposobnosti.

Stoga ovaj mjesec pričamo o trudnoći i porodiljnom dopustu jer same možemo puno napraviti da izbjegnemo negativan utjecaj na karijeru.

Kakva su vaša iskustva, kako su trudnoća i porodiljni dopust utjecali na vašu karijeru?

 

Foto: Dreamstime/Monkeybusiness

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više