Dugi porodiljni dopust- kako se što lakše vratiti na posao?

Dugi porodiljni dopust nekima je san, nekima noćna mora. Druga ili treća trudnoća može biti planska ili neplanska, ostaje pitanje kako će to utjecati na vašu karijeru? Da li ste otpisani jednom zauvijek ili ima još nade za vas?

>>Trudnoća  i porodiljni dopust

Dugi porodiljni dopust povećava predrasude prema ženama

Ana je produljila drugi porodiljni dopust do 3. godine djeteta jer su se zbog suprugovog posla privremeno preselili u Ljubljanu. Do tad je radila kao konzultant u internacionalnim kompanijama te napredovala do pozicije managera. Prvi porodiljni je trajao godinu dana nakon čega se vratila na posao. ” Iako sam uživala u povratku na posao, bilo je vrlo teško uskladiti radno vrijeme sa potrebama malog djeteta uz meni novi psihološki moment grižnje savjesti za svaki propušteni trenutak s djetetom.” kaže Ana.

Nakon isteka porodiljnog dopusta odlučila je promijeniti posao te je ubrzo pozvana na razgovor za posao u konzultantskoj kući. Dugi porodiljni dopust je u životopisu bio pod “Relocation to Ljubljana” što je naravno izazvalo zanimanje na razgovoru za posao.

“U procesu selekcije bila sam vrlo iskrena i naglasila da mi je u poslu najvažnija fleksibilnost radnog vremena zbog djece. Na sva pitanja vezana uz djecu i njihovu dob spremno sam odgovarala iako smatram da je na kraju ipak presudilo moje iskustvo i kompetencije te da su ta pitanja bila potpuno nepotrebna.

Ono što me najviše smetalo prilikom povratka na posao u oba slučaja je percepcija da žena koja je kod kuće s djetetom, bilo to jednu ili tri godine, za to vrijeme ništa ne radi i na taj način nazaduje u svojim znanjima i kompetencijama. U tom smislu sam se i ja, iako jako zadovoljna novim poslom, zapravo morala vratiti „jedan korak unazad“ i ponovno dokazivati.” kaže Ana.

Dugi porodiljni dopust poništio rezultate u životopisu

Melita je do prvog porodiljnog dopusta radila u tri kompanije koje su lideri na hrvatskom tržištu u svojoj industriji, na pozicijama u prodaji i marketingu. U sve tri je došla na direktni poziv ili preko head huntera te imala izvrsne rezultate.

“Kad sam otišla na porodiljni dopust odmah je postavljena osoba koja će me mijenjati. Kako sam vrlo brzo nakon rođenja prvog djeteta ponovo zatrudnjela i spojila i drugi porodiljni dopust, nije me bilo ukupno 2 godine i 2 mjeseca. Nakon rođenja drugog djeteta tražila sam razgovor sa šefom i kontinuirano dolazila na posao na sastanke. Firma je imala veliku reorganizaciju i budući da me dugo nije bilo odlučila sam da ću ostati još jednu godinu sa djecom do 3. godine moje kćeri.

Kad je dugi porodiljni dopust završio i ja krenula u potragu za poslom imala sam osjećaj kao da se sve urotilo protiv mene. U dvije velike firme sam nakon par mjeseci ušla u najuži izbor i na kraju nisam prošla. Prihvatila bi to normalno da kandidati koji su prošli nisu bili muškarci sa znatno lošijim životopisom u odnosu na moj. Moram priznati da me ta situacija prilično deprimirala. Ispada da je managerica sa velikim dokazanim iskustvom kao majka dvoje djece nepoželjan kadar iako sam u to vrijeme radila puno na sebi da što lakse prebrodim taj period: čitala knjige za osobni razvoj, išla na konferencije…

Prvu priliku nakon porodiljnog dopusta sam dobila na preporuku, u jednoj manjoj firmi gdje im je direktor dao otkaz i trebali su brzo reagirati. Ubrzo sam dokazala da majka sa dvoje djece uz dobru logistiku može bolje i odgovornije funkcionirati nego većina muških kolega ili kolegica bez obaveza.

Meliti je sljedeća promjena posla bila neusporedivo lakša od one nakon dugog porodiljnog dopusta. “Smatram da sam kao majka postala bolja u upravljanju ljudima-imam više razumijevanja. Uz sve to sam upisala još jedan fakultet i krećem na 3. godinu uz prosjek ocjena 4 i ispite položene u predroku.” kaže ona.

Kako olakšati povratak na posao nakon dugog porodiljnog dopusta?

Career coach Dorothy Dalton preporuča da se počnete što prije pripremati za  povratak na posao. Što prije, to bolje:

  • Ostanite u tijeku sa strukom. Sve mi volimo svoju djecu ali malo koja mama neće priznati da je jedva čekala da se vrati na posao. “Barem možete na miru otići na wc da vas nitko ne ometa” kao što kaže jedna mama:-). Pobjegnite malo od pelena, pročitajte vijesti, to još manje stignete dok radite. Zašto ne bi napisale koji članak za poslovne portale i time ojačale svoj online brand? Odradile neki online trening, to ne zahtijeva organiziranje babysittinga kao kad idete van iz kuće na trening. Dorothy preporuča da ako ste tijekom dugog (ili “normalnog”) porodiljnog dopusta radili tako nešto možete u životopisu navesti Porodiljni dopust u kombinaciji sa….jer poslodavci žele vidjeti kako je žena ostala u tijeku ili stekla nove vještine
  • Proširite mrežu kontakata. Otvorite konačno taj LinkedIn profil ili ga poboljšajte da ne sadrži samo tri reda. Budući da ste na porodiljnom dopustu, otići na neki networking event ili konferenciju ne bi trebalo biti teško izorganizirati jer ipak ne idete direktno s posla već vam je to vjerojatno jedini izlazak iz kuće tog tjedna. Dok radimo često nemamo vremena za održavanje kontakata od silnih obaveza kod kuće i na poslu. Javite se ljudima s kojima se niste dugo čuli, barem mailom ili telefonom.
  • Da li se uopće želite vratiti u korporativni svijet? Ja sam sve svoje trudnoće provela na bolovanju jer ne mogu sjediti na poslu cijeli dan trudna. Na drugom porodiljnom dopustu sam pokrenula Women in Adria a na trećem ga pretvaram u biznis:-). Samo mi je žao što prvi porodiljni dopust nisam malo pametnije iskoristila. To vam je prilika da malo stanete i razmislite što uopće želite. Za takva razmišljanja nemate vremena u ludom svakodnevnom tempu kuća-posao i obrnuto.

 

Dugi porodiljni dopust ne mora uništiti vašu karijeru. Dapače, može vam otvoriti neka nova vrata za koja niste niti znali da postoje. Mudrost ponekad dolazi iz neočekivanih izvora: “ I’m a mother with two small children, so I don’t take as much crap as I used to.”  Pamela Anderson

 

Foto: Dreamstime/Piotr Marcinski

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -