Za posao u IT sektoru, ne treba vam STEM diploma – Evo što možete raditi

Velika predrasuda vezana uz posao u IT-u je da morate završiti FER ili FOI. Nije da vam neće biti od koristi, no stvarna potreba uvelike ovisi o području IT-a koje vas zanima. Tako ćete među developerima i programerima vidjeti ljude zaista raznih struka. U prijevodu, želite li posao u IT industriji – nema problema. Stručnjaci za društvena područja su i više nego potrebni, te su neprocjenjivi za svaki IT tim, a za neke vam pozicije diploma uopće ni ne treba.

Product Owner

Neizostavan član svakog IT tima upravo je Product Owner čiji je zadatak da u suradnji s timom osmisli i isporuči nove proizvode za korisnike, a zadužen je i za razvoj poslovnih ciljeva tvrtke.

„Product owner unutar tvrtke vodi diskusije o prioritetima – koje funkcionalnosti je važnije isporučiti prije ostalih jer donose veću vrijednost korisnicima ili mogu privući nove,“ pojašnjava Franka Smoljo, Product Owner iz tvrtke Typeqast. Po zvanju je magistra kroatistike i komparativne književnosti.

Njezine komunikacijske sposobnosti dolaze do izražaja prilikom pregovora s klijentima, a analitičke sposobnosti koristi kako bi pratila metrike i razumjela potrebe klijenata. Konačno, njezin je zadatak i traženje novih rješenja zajedno s timom kako bi se maksimiziralo korištenje funkcionalnosti proizvoda.

Project Manager

U Typeqastu radi još jedna alumna Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ivana Ivančić diplomirala je francuski i ruski jezik i književnost, a prije nego je ušla u IT, bavila se prevođenjem. U Typeqastu je prošla put od Junior Project Managera, preko Project Managera do Product Ownera.

Mnoštvo nepoznatih informacija i termina vezanih uz IT savladala je zahvaljujući prevoditeljskim praksama u kojima je istraživanje osnova svega. U sve tri uloge ključne su bile njezine komunikacijske vještine kako bi bila adekvatna spona između tima i naručitelja.

Zaduženje Project Managera je brinuti o ispunjenju svih rokova, pri čemu posebnu pozornost posvećuje adekvatnoj organizaciji ljudskih resursa i budžeta.


Pročitajte više: Jovana Vidaković: Kako sam postala “Alisa u zemlji IT skraćenica”


Poslovni analitičar

Elvira Pećnik obnaša funkciju Voditeljice Odjela poslovne analize u KING ICT-u, a po struci je ekonomist. Studirati je odlučila kako bi mogla napredovati i pružiti svojoj djeci bolju budućnost, a put ju je odveo u IT u kojemu je krenula od pozicije poslovne analitičarke.

„IT nudi jako puno mogućnosti, trebaju ti samo motivacija, znatiželja i hrabrost za isprobavanje novih stvari i da pri tome vidiš svrhu u onome što radiš. Ostalo dođe samo po sebi,“ ohrabrujuće govori Pećnik.

Poboljšanje poslovnih procesa i razvoj novih sustava njoj su standard, a uz to treba pratiti trendove i razvijati strategije za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Timski rad je pri tome nužan.

Subject Matter Expert

Još kao studentica Učiteljskog fakulteta, Ksenija Ivanković uključila se u IT. Zaposlila se u Iskonu u kojemu je od početaka rasla, te je danas Subject Matter Expert. Njezin je zadatak saslušati ideju ili problem i razumjeti što se događa u pozadini kako bi se moglo izraditi rješenje, pri čemu usko surađuje s IT timom.

Najčešće su to problemi koji nisu vidljivi krajnjim korisnicima, a koji su ključni kako bi usluga bila kvalitetno isporučena i funkcionalna.


Pročitajte više: Od ove 4 žene iz Nanobita, samo je jedna programerka, začudit ćete se koje fakultete su druge završile


Developeri i programeri

Kad je u pitanju posao u IT industriji, većina prvo pomisli upravo na developere i programere. Dakle, što ako želite u IT i želite baš pisati kod, a niste studirali ništa unutar STEM-a? Ima mjesta za vas. Za početak, fakultetska diploma uopće nije potrebna, piše Career Foundry. Ako pogledate brojne oglase za posao, primijetit ćete da za početničke poslove ne postoji uvjet visokog obrazovanja, a za mid i senior pozicije očekuje se samo iskustvo.

Danas postoji mnoštvo tečajeva na servisima kao što su Udemy, Khan Academy ili edX uz koje ćete savladati tehnologiju vas zanima, a mnoge će tvrtke rado uzeti potpune početnike i ‘baciti vas u vatru’ kako bi iz vas napravili stručnjaka. S obzirom na brzinu kojom se razvijaju tehnologije, tečajevi i učenje ‘u hodu’ optimalan su način obučavanja developera i programera.

Cjeloživotno usavršavanje nužno je bez obzira na poziciju koju obavljate u IT-u jer se tehnologije jako brzo razvijaju, tako da je praćenje trendova i noviteta unutar industrije nužno. Fakultetsku diplomu nitko neće zamjeriti. Dapače. No, da ćete u IT-u ispasti iz utrke zato što je nemate – nećete.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -