Učite od Jeffa Bezosa odrediti koji vam kupci zaista nisu potrebni!

Amazon je krajem prošlog tjedna postao najnovija tehnološka tvrtka koja se suočila s kritikama zbog dijeljenja javnih stavova o podršci pokretu Black Lives Matter. Njihov izvršni direktor, Jeff Bezos, u nedjelju je na Instagram profilu objavio e-mail kupca koji je kritizirao i vrijeđao BLM natpis na Amazonovoj početnoj stranici rekavši da je to tip kupca kojeg bi “rado izgubio”.

Povezano:

Već su i prije sporne poruke, u Bezosov pretinac e-pošte dolazile poruke korisnika koji su komentirali poruku podrške ovom pokretu. Kritičari pokreta javljali su se govoreći kako su “svi životi bitni” ili da su “plavi životi također bitni”, referirajući se na policijske službenike.

“Black lives matter” ne znači da drugi životi nisu važni. Ta fraza više govori o rasizmu i nesrazmjernom riziku s kojim su Afroamerikanci suočeni u našem zakonodavnom i pravosudnom sustavu”, odgovorio je Bezos. Za razliku od afroameričkih roditelja, tvrdi, on se nikada neće morati brinuti da će njegov sin biti “ugušen dok će ga privoditi”. “Želim da znate da podržavam ovaj pokret i moj se stav neće promijeniti”, dodao je.

Vaše vrijednosti puno govore o vama i vašem radu

Što je Bezos pokazao svijetu zauzimanjem ovog stava? Prije svega, pokazao je koje su temeljne poslovne vrijednosti Amazona. Vaše vrijednosti su skup vaših uvjerenja i ideja koji su povezani sa vašim osobnim ili poslovnim životom. Ta su osnovna načela važan dio vašeg identiteta. Ona uključuju stvari poput iskrenosti, samopoštovanja, poštovanja prema drugima i uspjeha. Stoga morate odrediti koje vrijednosti najviše njegujete, pogotovo prilikom odabira karijere ili donošenja važnih poslovnih odluka. Više o tome rekla nam je savjetnica i edukatorica Sanja Varlaj.

“Vrijednosti su dio našeg DNK – većim su dijelom određene biološki dok se drugim dijelom razvijaju i bistre tijekom odrastanja i sazrijevanja. Zato je za svaku osobu, odnosno za svaku poduzetnicu, izuzetno važno da osvijesti i prepozna koje su vrijednosti važne za nju u životu i poslu. Ovo dvoje razdvajam ali i povezujem. To znači da žene poduzetnice pozivam da osvijeste prvo svoje osobne vrijednosti. Ne one koje su usvojile od roditelja, društva i škole – već one koje su stvarno njihove! Bez toga je teško voditi sretan, zadovoljan i ispunjen život žene, majke i supruge. Iz tih vrijednosti sigurno proizlaze i njihove poslovne vrijednosti i njihova svaka poslovna odluka”.

“Te se vrijednosti trebaju prenijeti na zaposlenike. Možemo i provjeriti prilikom zapošljavanja koliko su naše vrijednosti kompatibilne sa vrijednostima zaposlenika kao što to rade velike kompanije. “Male” poduzetnice to često zanemaruju, a iz toga proizlazi osnova za kreiranje poslovne i marketinške strategije, poslovnih procesa i po tome trebamo i birati poslovne partnere- i oni nas”, dodaje.

“Upravo o tome govori i reakcija Jeffa Bezosa- neke klijente jednostavno ne trebamo. A kako znati koje trebamo? Odgovor je u našim poslovnim vrijednostima. Tek kada na temelju njih izgradimo svoju posebnost na tržištu te pozicioniranje, znati ćemo prepoznati i one koji dijele iste stavove”, zaključuje Varlaj.

Foto: Flickr (Steve Jurvetson)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -