Kako nam je Airbnb dao lekciju u otpuštanju zaposlenika i internoj komunikaciji!

Svakim danom saznajemo o sve većem broju kompanija koje su primorane na otpuštanje svojih zaposlenika. Sad je došao red i na Airbnb, koji je morao otpustiti oko četvrtine svog osoblja, što je gotovo 1.900 zaposlenika. Predsjednik uprave Brian Chesky poslao je dopis zaposlenicima te opisao kako i zašto su napravljeni rezovi. Želio je naglasiti da je riječ o uklanjanju položaja, a ne ljudi. Pripremio je pogođene zaposlenike za privatne sastanke sa supervizorima, nasuprot organiziranju masovne videokonferencije kao što su to učinile neke druge tvrtke u posljednje vrijeme.

Povezano:

Uz to, naglasio je da će otpušteni zaposlenici dobiti podršku dok traže posao, a obraćao im se s poštovanjem i suosjećanjem. Upravo takav čin dobio je “aplauz” HR managera i komunikacijskih stručnjaka diljem svijeta. Neminovno je da će otpuštanja radnika uvijek biti, ali važan je način na koji se to čini.

Otpuštanje zaposlenika i interna komunikacija

Jelena Čevra, magistrica politologije, vlasnica tvrtke Pyaar i stručnjakinja za odnose s javnošću, prokomentirala je ovaj čin te važnost interne komunikacije u ovakvim teškim odlukama.

“U ovim izazovnim vremenima, u situaciji kakvu svijet ne pamti, koju nismo mogli zamisliti ni u najluđim snovima, puno toga će se promijeniti, uključujući i to da će mnoge tvrtke biti primorane otpuštati zaposlenike. Bez obzira s koje strane se nalazite, jeste li poslodavac ili zaposlenik, važnije je nego ikad znati otvoreno i jasno komunicirati, kako biste postigli da teška situacija ipak prođe što bezbolnije.

Valja poći od toga da se i poslodavci i zaposlenici trenutno osjećaju ranjivo i u strahu od budućnosti koju ne mogu jasno predvidjeti. U normalnim okolnostima imali smo svoje poslovne planove i predviđanja koja su se ostvarila našim marljivim radom s manjim ili većim odstupanjima, ali znali smo kuda idemo i to nam je davalo osjećaj kontrole i sigurnosti. Nasuprot tome, trenutno nemamo ni kontrolu ni sigurnost, planovi su u ladici i nitko ne može prognozirati kako će se stvari razvijati i kojom dinamikom.”

Svakako je važno ostati profesionalan te postupati humano prema drugim ljudima, posebno onima koji su članovi vašeg tima, s kojima ste prošli uspone i padove. “Interna komunikacija za mnoge se u praksi pokazala kao težak zadatak, adekvatno komunicirati nije lako, a pogotovo u ovim situacijama “

Jelena predlaže nekoliko važnih elemenata za otpuštanje zaposlenika, a da se održi i dobra interna komunikacija:

Sastanak na kojem ćete nekome priopćiti da ga morate otpustiti održite privatno, oči u oči

Iako se sve digitaliziralo, mi smo i dalje ljudska bića koja osjećaju puno više od samih riječi koje čuju. Sam čin da ste sjeli uživo, poštujući propisane mjere, naravno, govori toj osobi da je poštujete i da vam je to važno. Potom govor tijela, primjeren ton i način komunikacije, pa tek sadržaj onoga što ćete reći – utjecat će na osobu s kojom komunicirate.

Obratite im se s poštovanjem i suosjećanjem!

Situacija nije laka, kako za vas tako ni za njih. Budite humani i suosjećajni, pokušajte se zamisliti u situaciji vašeg zaposlenika, pokušajte razumjeti kako se on ili ona osjeća. A pazeći kako ćete se razići sa svojim zaposlenicima pazite i na imidž vašeg brenda.

Budite otvoreni i iskreni, objasnite im kako i zašto su napravljeni rezovi

Objasnite s kakvim gubicima se tvrtka suočava, nemojte podrazumijevati da netko to sve zna. Vjerojatno puno toga zna, ali cijenit će ako mu otvoreno objasnite. Vaši zaposlenici su vaš tim, netko tko s vama stvara, s kim ste prošli uspone i padove i potrebno je poštovati ih toliko da s njima otvoreno podijelite to u kakvoj situaciji se tvrtka nalazi i zašto je otpuštanje jedini izlaz. Važno je da se i u ovom  dijelu vašeg odnosa osjećaju da su vam osobe od povjerenja, da ste im zahvalni na dosadašnjem radu (ako je to tako), ali da je ovo jednostavno neizbježno, ne zbog vaše ni njihove krivnje nego zbog situacije koja je zahvatila cijeli svijet.

Dajte im podršku, ponudite pomoć na njihovom daljnjem putu

Napišite im preporuke, ukažite na neke mogućnosti gdje bi možda mogli potražiti svoj idući posao. Ako je dosadašnja suradnja bila dobra, ostavite otvorenu mogućnost, kada se situacija promijeni da se možda vrate na posao.

Važno je i u izazovnim vremenima ostati pribran, human i iskren prema svojim suradnicima. Osim što je samo po sebi plemenito, time čuvate i reputaciju svog brenda, jer doći će vrijeme kada ćete opet trebati nove ljude u svom timu. Svijet je u dosad neviđenoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, a kako kaže moj učitelj mindfulnessa – najviše što možemo učiniti za svijet, za ljude oko sebe, ali i za samog sebe – je ostati normalan u svemu ovome.

Ostanite normalni, humani, suosjećajni, iskreni i otvoreni i gradite temelj za nove poslovne uspjehe.

Foto: Privatna arhiva, Airbnb, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -