Savjeti poduzetnica – Treba li vam poslovno partnerstvo i kako pronaći partnera?

Poslovno partnerstvo – da ili ne? Treba li vam ono uopće i što može ponuditi vašem poslovanju? Kako odabrati poslovnog partnera i koje osobine su važne kako bi netko bio dobar partner? Postoje li mane poslovnog partnerstva? Poslovne partnerice iz Key Consultinga dale su nam odgovore na sva pitanja koja muče poduzetnike prije ulaska u poslovno partnerstvo i rasvijetlile pozadinu ovakvog odnosa.

Povezano:

Postoji li dodatna vrijednost koju vam partner može ponuditi?

“Kod odluke o uključivanju poslovnog partnera najbitnije je postaviti si sljedeće pitanje: ‘Koja je to dodana vrijednost koju mi poslovni partner može pružiti?’. Ako nemate odgovor na ovo pitanje onda vam poslovni partner vjerojatno ne treba”, započela je Katarina Vojnović iz Key Consultinga te dodala kako je poslovno partnerstvo veliki izazov koji podrazumijeva različitost razmišljanja i prilagodbu u poslovanju.

Katarina ističe da su kod odabira partnera ključne zajednička poslovna etika, entuzijazam i predanost poslu te da samo prijateljstvo nije dovoljan razlog za pokretanje zajedničkog biznisa. Njena poslovna partnerica Kristina Radolović dodala je da je kod ulaska u poslovno partnerstvo ključna i zajednička vizija o smjeru u kojem želite razvijati poslovanje, te suglasnost u nekim općim životnim pitanjima.

poslovno partnerstvo

Važni su zajednički ciljevi, ali i određene karakterne osobine

Kristina i Katarina su se na partnerstvo odlučile nakon uspješne poslovne suradnje, što im je olakšalo odluku. Osim toga, spojila ih je i slična životna situacija u kojoj su se našle prilikom pokretanja poslovanja. Ove poslovne partnerice pronašle su se u razlikama i spojile su ih upravo osobine koje one same nisu imale, a prepoznale su ih u drugoj.

“U poslovnom partnerstvu, suradnji i težnji ka zajedničkom cilju rekla bi da nas vežu upravo naše različitosti. Jedna je odlučna, druga osjećajna, jedna razmišlja analitički, druga kreativno, jedna posjeduje prodajne vještine, druga tehničke vještine, jedna ima široki fokus, druga pazi na detalje. Obje smo ambiciozne, fleksibilne, dobro organizirane, imamo jednak pristup prema klijentu i posvećene smo onome što radimo. Cijeli taj splet različitih karakternih osobina i vještina uz zajedničku poslovnu etiku i vrijednosti ojačao nas je s poslovnog i osobnog gledišta i danas je to definitivno jaka strana tvrtke Key consulting”, kaže Katarina.

Kristina napominje da je kod odabira poslovnog partnera važno u potencijalnom kandidatu prepoznati kvalitete poput odlučnosti, odvažnosti, razumnosti, samosvjesnosti, visoke motiviranosti, kreativnosti, ambicioznosti i fleksibilnosti, no važni su joj i vedar duh te spremnost na šalu i zabavu.

Partnerstvo – prijateljstvo – osobni razvoj

Ove su poslovne partnerice iz te suradnje na kraju razvile prijateljstvo koje traje već deset godina. Smatraju da si poslovni partneri ne bi trebali postavljati nikakve granice kada je riječ o razvoju dubljeg odnosa te da prijateljstvo u konačnici uvelike olakšava partnerstvo.

poslovno partnerstvo

Katarina je ispričala da ju je njihov odnos potaknuo da počne mijenjati neke stvari u svom karakteru nabolje. “Budući da sam ja po prirodi povučenija od moje poslovne partnerice, definitivno sam morala izaći iz moje “zone komfora” i suočiti se s nastupom u javnosti, donošenjem odluka, upravljanjem ljudima i zadacima. Danas sve to uspješno obavljam tako da mislim da je do promjene došlo isključivo u obliku pozitivnog osobnog i profesionalnog razvoja”, otkriva.

Od partnerstva je profitirala i Kristina koja kaže da takav odnos ima mnogo više prednosti nego mana. U mom konkretnom slučaju prednost je svakako što sam se imala na koga osloniti u situacijama kada sam npr. bila na porodiljnom dopustu, što sam u tom razdoblju mogla u potpunosti uživati s minimalnim doprinosom poduzeću jer sam znala da je tamo osoba koja će za to vrijeme jednako predano raditi i brinuti kao što bih to i ja radila.

S obzirom na činjenicu da smo i jedna i druga majke super je što znam da kad zbog bolesti djeteta moram izostati s posla, imam na koga osloniti. Isto tako u samim počecima poslovanja kada je još financijski teško i neizvjesno uvijek je nekako lakše kroz sve to proći u dvoje nego sam. U slučajevima nekakvih nepredvidivih situacija, problema i sl. dvije glave uvijek prije nađu rješenje nego jedna. U dvoje je jednostavno sve ljepše i veseliti se poslovnom uspjehu kao i prijeći preko nekog lošeg poslovnog poteza”, smatra.

Dobra organizacija olakšavaju suradnju, a postavljanje pravila nije na odmet

Ove partnerice ističu da su međusobne konzultacije i svakodnevna razmjena mišljenja ključ dobre poslovne suradnje. Iako imaju slične stavove i način rada, dobra organizacija i unificiranost u provedbi projekata olakšavaju efikasnost poslovanja. Imaju i točno određen način pohrane dokumentacije što im omogućava da drže pod kontrolom kompletan tijek poslovanja.

Kristina napominje da drugih striktnih pravila nema s obzirom na to da su dovoljno kompatibilne da mogu funkcionirati spontano. No ističe da to ne mora biti tako kod svih poslovnih partnera, dapače, za svaki će par vrijediti drugačija pravila igre i uvijek je dobro razgovarati o tome.

“Smatram da je možda u nekim drugim situacijama, kada se partneri ne poznaju dovoljno dobro ili nisu nikada zajednički radili, pametno je neke situacije predvidjeti unaprijed i dati odgovore na neka ključna pitanja kao što su primjerice odgovornost svakog partnera, zapošljavanje, kapital, plaće, izlazak iz posla i slično”, savjetuje Kristina.

Ove partnerice ohrabruju sve koji uvide potrebu za poslovnim partnerom da se ohrabre na taj korak. “Ako nađete pravog poslovnog partnera, rekla bih svakako da je prednost upravo u različitostima i u velikom potencijalu razvoja. Konstantna podrška, komplementarna znanja, vještine i osobine, međusobno poticanje, razmjena mišljenja, samo su neke od prednosti poslovnog partnerstva. Međusobno povjerenje, vjera u to što radimo, težnja za konstantnim poboljšanjem tjeraju nas naprijed, mnogo dalje od onog što smo u početku zamislile”, zaključuje Katarina.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -