Partneri u biznisu – savjeti, trikovi i zamke partnerskih odnosa

Partneri u biznisu (suosnivači) obično pokreću zajednički posao s malo planiranja i nekoliko osnovnih pravila. Ukoliko se ne posvetite planiranju partnerstva prije pokretanja posla, prije ili kasnije dogodit će se ono za što svi poslovnjaci kažu da je očekivana posljedična priča. Na teži način otkriva se da ono što je ostalo neizrečeno ili neplanirano često dovodi do nezadovoljenih očekivanja, ljutnje i frustracije . Partneri se mogu sukobljavati oko bezbroj stvari, uključujući i radnu etiku i financijske ciljeve, uloge u vođenju poslova i stilovima vodstva. Zato vam donosimo nekoliko partnerskih priča kako biste uspjeli održati poslovno partnerstvo.

Cvetojević: Kompa je dobra, ali dvoje je puno

„Prilikom otvaranja tvrtke koja sadrži više partnera, obvezno je napraviti osnivački ugovor. Odvjetnici imaju standardne predloške sa osnovnim obvezama i pravima, podjelom vlasništva i svime što je potrebno kod upisa u sudski registar. No, ako se želi detaljnije urediti neke odnose, a isto je vrlo korisno, treba taj ugovor proširiti. Što ranije i detaljnije, pisanim putem, uredite odnose, kasnije će poslovanje biti lakše. Čak i ako dođe do razmirica među partnerima“ kaže Saša Cvetojević, poslovni anđeo i direktor tvrtke INSAKO i dodaje „ Business je najčešće partnerstvo dvoje ili više osnivača.

partneri_u_biznisu_saša_cvetojević

No, dugoročno gledano, partnerstvo nosi određenu dozu rizika, zbog razilaženja interesa uključenih strana. Stoga je vrlo bitno izabrati pravog partnera. Za početak, partner treba nadopunjavati neke praznine na vašoj strani. Znanje, vještine, kontakti, financijska sredstva ili nešto u čemu vi niste najjači – idealan partner vas nadopunjuje. Imati trojicu jakih prodavača, vođa, marketingaša, programera ili slično – dobro je samo ako se posao bude bazirao isključivo na jednoj od tih vještina“

Saša smatra da partner mora biti netko s kime možete provoditi veliki dio svoga vremena, jer ćete zbog potrebe posla često biti na to prisiljeni. Jer, ukoliko postoje značajne razlike u karakterima, koje vas često dovedu do izbjegavanja komunikacije – to nije dobar znak. Prije ili kasnije, doći ćete u probleme.

„Poslovne odnose treba regulirati. Prvo se dogovarati detaljno, razgovarati o tome i stavljati na papir obveze i prava. Čak i kad nemate tvrtku, na samom početku, ugovor između partnera, makar i sastavljen od njih samih, bolji je od “podrazumijevanja da je svima sve jasno”. Ništa se ne razumije samo po sebi“ zaključuje Cvetojević.

 Granum G, Gabrijela i Ines: Partneri u biznisu dijele iste vrijednosti

Priča partnerstva Gabrijele Šurine Hanzl i Ines Vranješ Radovanović ustvari je priča o prijateljstvu, a tek potom o partnerstvu. „Upoznale smo se prije 10 godina, kada smo obje radile u PLIVI. Klik se dogodio odmah i neovisno o daljnjem razdvajanju karijera, prijateljstvo je nastavilo svoj put, kao i naš osobni i profesionalni razvoj. Znale smo oduvijek da naša znanja i vještine savršeno „pristaju“ i čine dobru sinergiju, no o tome nismo razmišljale dok nam život nije dao „znak“. Ja sam izašla iz korporativnog svijeta, odlučila pokrenuti privatni posao i ponudila Ines da mi se kao partner priključi. Mi smo oduvijek bile vezane nevidljivim nitima razumijevanja i slaganja oko većine stvari pa tu nije bilo dvojbe. Ustvari, nikada nismo tome prilazile pretjerano formalno, nismo od toga radile neku veliku priču. Nekako smo samo znale da idemo naprijed, slagale su se priče i klijenti kao knjiga koja se piše, a mi smo joj svjedoci. Nikada nam ništa nije bilo teško, ničemu nismo pristupale kao dramatskom zapletu velikih razmjera. Tek u trenucima poput ovog, kad trebamo pogledati unatrag i reći nešto o nama, našim počecima i odnosu, ustvari razumijemo da smo ipak dio nečeg velikog i rijetkog, što je takvo baš zato što tome nikada nismo prilazile pretjerano ozbiljno i odraslo. Samo s puno ljubavi. To je naša priča.“ objašnjava Gabrijela Šurina.

Ortačkim ugovorom regulirale partnerstvo

Ines Vranješ Radovanović objašnjava da su partnerstvo regulirale ortačkim ugovorom. Njime je definirano vlasništvo, sudjelovanje u dobiti i ostali detalji kojima se, osim da zadovoljimo formu, nismo zamarale.

„Pri tom želimo reći kako vodimo računa o pravnim aspektima funkcioniranja našeg poslovanja odnosno ne pristupamo mu paušalno. Samo, kao i neke druge stvari u našem odnosu, i ovaj smo dio dogovorile tijekom jednog izlaska, kada smo odlučile postati partnerice. Tada dogovorene stvari ionako ne definirate ugovorom i one su za nas naš ugovor i kategorički imperativ, koji nikada nismo i nećemo potpisati. Nema potrebe. On jednostavno postoji i ne treba ga ovjeravati potpisom i ići javnom bilježniku“ kaže Vranješ Radovanović.

partneri u biznisu

Partneri u biznisu su za Ines i Gabrijelu osobe s istim sustavom vrijednosti i smatraju da je upravo to presudno za dobro funkcioniranje i uspjeh. Sinergija znanja i vještina koje posjeduju, njihova kompatibilnost, iskustvo i posvećenost ništa ne bi značili da im vrijednosti nisu iste.

„Kada ste u privatnom poslu i radite nekada „od jutra do sutra“, vikendom i blagdanom, s različitim ljudima, kada imate veće ili manje zarade, lijepe i manje lijepe trenutke, onda je izuzetno važno da barem slično gledate na sve to. Nas dvije jednako cijenimo prijateljstvo, povjerenje, novac, trud, profesionalizam, vjerujemo da moramo dati da bismo dobile, vjerujemo u samorazvoj, ulaganje u budućnost i činjenicu da je kvaliteta i ljubav prema onom što radimo ključan razlikovni element. Zato smo uspješne i zato na „dobronamjerne“ priče, kako partnerstva prije ili kasnije loše završe, odgovaramo osmijehom. Mi vjerujemo u druge stvari“ kaže Gabrijela.

Nosi li partnerstvo rizik?

Na pitanje o rizicima u partnerstvu Ines odgovara da svaki nastup na tržištu nosi rizik, samostalan ili partnerski. No, vjeruje da rizik nosi neodgovornost, neznanje, nedovoljan trud, prestanak ulaganja u vlastiti razvoj, neprofesionalan pristup…Partnerstvo kao takvo nije rizično, ili barem rizičnije od bilo kojeg drugog djelovanja. „Partnerstvo je rizično ako ne poznajete dovoljno osobu s kojom u partnerstvo ulazite, ukoliko partnerstvo počiva na pogrešnim temeljima i ukoliko su vam ciljevi različiti. Kao i u braku. Nas dvije smo se prije izgovaranja „DA“ dobro poznavale i zato je naš poslovni brak doista sretan“ zaključuje Ines.

Ivana Matić, Women in Adria: Ako nešto “smrdi” od početka, bolje prekinuti što prije suradnju

Women in Adria je muško-žensko partnerstvo. Portal je u svega godinu dana postigao značajan uspjeh i to zahvaljujući odličnom partnerskom odnosu.

„1klik je radio našu web stranicu, jako dobro smo “kliknuli” i oni su bili očiti izbor za Women in Adria partnera. Mislim da je u partnerstvu jako važan osobni odnos, kako funkcionirate s partnerom, da li imate iste poglede ne samo na vaš biznis, nego na poduzetništvo općenito. Ključno je što prije prepoznati da trebate partnera, ali ne ulaziti u partnerstvo samo zato što ne možete sami. Ako nešto “smrdi” u odnosu od početka, bolje je prekinuti  suradnju što prije, jer će vam loš partner kasnije nanijeti puno više štete, odnosno s njim ćete izgubiti puno dragocjenog vremena“ savjetuje Ivana Matić, autorica i vlasnica ženskog portala Women in Adria.

Nekoliko brzih savjeta za poslovno partnerstvo

– Upoznajte svoju potencijalnu partnericu ili partnera i naučite više o njegovim osobnim i profesionalnim vrijednostima, idejama i ciljevima
– Konzultirajte odvjetnika i izradite pisani ugovor o partnerstvu
– Za slučaj „krize“ i potrebe za izlaskom iz partnerstva izradite plan vašeg samostalnog poslovanja
– Loše partnerstvo bolje je prekinuti u početku, odnosno što prije
– Partnera birajte po istom ili sličnom sustavu vrijednosti

Mirjana Fijolić se školovala  u Zagrebu, Londonu i SAD-u. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, novinarstvo i politologiju. Dodatno se školovala na London School of Economics u Velikoj Britaniji, a završava magisterij iz marketinškog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu. Profesionalno iskustvo stekla radeći kao stručnjakinja za odnose s javnošću, marketing, novinarka na televiziji, radiju i novinama. Urednica i novinarka poslovnih medija. Urednica i vlasnica portala za poduzetnike početnike www.mojbiz.com . Radila kao voditeljica online marketinga i odnosa s javnošću najveće svjetske i hrvatske business-to-business B2B poslovne platforme i urednica poslovnih izdanja i portala.

Foto: Dreamstime/Dolgachov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

 1. Postovani
  Imam jedno pitanje -ako si nekoj firmi naso trziste u stranoj zemlji ne jednoj nego dvije ,a godinama trazi za taj proizvod .
  dali ja mogu postat poslovi partner i trazit mjesecnu dobit -od posiljke il ima neki drugi poslovni ugovor u vezi toga .Kome se u vezi toga mogu obratit za savjet .’?
  Zahvaljujem
  LJEP POZDRAV
  Snjeza

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -