Kako ostvariti povrat poreza u 2021. godini?

Puno je načina i razloga zašto bi mogli imati pravo na povrat poreza na osnovi dohotka od nesamostalnog rada i nekih dodatnih primanja (ako se plaćanja poreza po njima ne smatra kao konačni porez koji se ne uračunava za povrat kao što je porez na iznajmljivanje nekretnina).


Pročitajte više: Stručnjakinja savjetuje kako donirati i ostvariti povrat poreza na kraju godine!


Što je osnovni odbitak i kako ga izračunati?

Svaka zaposlena osoba ima pravo na dio dohotka koji se neće oporezivati, koji se naziva osobni odbitak. Od 2020. je to iznos od 4.000,00 kn. Sve što je potrebno napraviti je otići u najbližu ispostavu Porezne uprave i zatražiti svoju PK karticu (kod prvog zaposlenja, kasnije više nije potrebno) kako bi se ostvarilo to pravo. Osnovni iznos osobnog odbitka će se povećavati sukladno tome imate li prijavljene djece ili uzdržavanih osoba na poreznoj kartici sukladno propisanim koeficijentima koji ga uvećavaju. Tako je koeficijent za prvo dijete 0.7, za drugo 1.0, za treće 1.4, za četvrto 1.9 itd. Koeficijent pomnožen s osnovicom od 2.500,00 kn (ne 4.000,00 kn) će uvećati osobni odbitak, pa će u slučaju da imate prijavljeno jedno dijete na svojoj poreznoj kartici, vaš osobni odbitak iznositi 5.750,00 kn.

Izračun:

Povrat poreza 2021.

Ako imate dvoje djece, vaš ukupni neoporezivi dio plaće će iznositi 8.250,00 kn i nastavit će se povećavati s obzirom na broj uzdržavane djece prijavljenih na poreznoj kartici.

Povrat poreza 2021.

Što ustvari znači neoporezivi dio dohotka? Znači da se na taj iznos ne obračunavaju porez i prirez (ako je propisan u gradu u kojem stanujete). I ovisno o tome koliko ćete platiti poreza i prireza tijekom godine, toliko ćete eventualno imati pravo i na povrat poreza. Ukoliko tijekom godine nemate uplate poreza i prireza, tada bez obzira na sve druge okolnosti ne možete ostvariti ni pravo na povrat (ne možete dobiti natrag nešto što niste ni dali).

Koje su okolnosti koje mogu utjecati da steknete pravo na povrat poreza?

Prvenstveno je važno naglasiti da se kod povrata poreza gleda vremenski period cijele godine, a ne mjeseca.

Tako ako ste prvi dio godine bili nezaposleni, a u drugom počeli raditi gdje je iz vaše plaće uplaćivan porez i prirez, vjerojatno ćete imati pravo na povrat. Zašto? Jer vam se osobni odbitak priznaje za cijelu godinu, a kod isplate plaće vam je uzet osobni odbitak samo za jedan mjesec. Ali kada se taj osobni odbitak rasporedi na cijelu godinu, vjerojatno će se utvrditi da je na godišnjoj razini uplaćeno previše poreza i prireza pa ćete imati pravo na povrat istog.

Isti je slučaj i s bolovanjima dužima od 42 dana te rodiljnog/roditeljskog dopusta te bolovanjima s komplikacijama u trudnoći. U tom slučaju naknadu isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a na osobni odbitak opet imate pravo za cijelu godinu pa će u slučaju da ste dio godine radili i pod uvjetom da je iz plaće uplaćivan porez i prirez, vjerojatno da ćete opet imati pravo na povrat poreza.

Nadalje, može se dogoditi da radite cijelu godinu, ali su vam primanja tijekom mjeseci bila u velikom nesrazmjeru. Recimo da ste dio godine radili za minimalnu plaću gdje nije postojala obveza plaćanja poreza i prireza, a u drugom dijelu godine ste imali puno veću plaću gdje ste uplaćivali veće iznose poreza i prireza. Kada se porezna olakšica gleda na godišnjoj razini i rasporedi po mjesecima, velika je šansa da ste uplatili više poreza i prireza nego što je za tu godinu trebalo i da ćete dobiti povrat. Isti je slučaj i kada u jednom mjesecu u godini imate veliku isplatu i platite puno poreza i prireza na nju, a na godišnjoj razini se taj iznos rasporedi pa ćete opet vjerojatno imati pravo na povrat. To se često događa u slučajevima isplate nekih većih bonusa, nagrada, oporezivih otpremnina i sl.

Moguće je da vam je poslodavac pogrešno obračunao osobni odbitak tijekom godine, možda nije uzeo osobni odbitak kod isplate plaće, pa se opet na godišnjoj razini to nivelira i imat ćete pravo na povrat poreza.

Ovo su najčešći slučajevi zbog kojeg osoba može imati pravo na povrat poreza. Naravno, kombinacija je jako puno, i svakom slučaju treba pristupiti individualno i izračunati točne iznose. Na internetu postoje mnogi kalkulatori za izračun povrata poreza, a i na stranicama Porezne uprave također odnedavno postoji informativni izračun za povrat poreza. Putem sustava e-građani i prijave u sustav e-porezne možete vidjeti svoje ukupne primitke i dohodak za cijelu godinu pa informativno možete saznati imate li pravo na povrat poreza i ako da, u kojem iznosu.

Treba napomenuti da postoje situacije u kojima se može dogoditi da ne da nemate pravo na povrat poreza, nego ćete ga morati dodatno platiti. To se može dogoditi u slučaju da npr. imate dijete studenta kao olakšicu na svojoj poreznoj kartici koji je tijekom godine radio preko studentskog servisa i ostvario primanja veća od propisanih do kojih se može voditi kao uzdržavana osoba na vašoj poreznoj kartici. Tada će Porezna uprava kod kalkulacije skinuti tu olakšicu za cijelu godinu na vašoj poreznoj kartici te će se vjerojatno dogoditi da će nastati obveza uplate poreza (iako je ta okolnost možda nastala tek na kraju godine).

Također, može se dogoditi i da imate pravo na povrat poreza iz bilo kojeg razloga, ali imate neki drugi dug na svojoj poreznoj kartici. Tada će vam isplata biti ili uskraćena ili umanjena za taj dug koji postoji.


Pročitajte više: Što nam donosi porezna reforma 1. siječnja 2020.?


Što je novo u 2021. godini?

U 2021. godini će povrat poreza prvi puta ostvariti mlade osobe, koje će biti oslobođene plaćanja poreza i prireza u 100% iznosu ako su stari do 25 godina te 50% poreza ukoliko su stari između 25 i 30 godina. Ministarstvo financija procjenjuje da će mladima po toj osnovi biti isplaćeno oko 700 milijuna kuna povrata poreza. Važno je napomenuti da se pravo na povrat plaćenog poreza po toj osnovi ostvaruje samo na temelju “nesamostalnog rada”, odnosno klasičnog radnog odnosa za nekog poslodavca. Mladima koji su ove godine radili samo honorarno, preko ugovora o djelu, odnosno bili su primatelji drugog dohotka, uplaćeni se porez neće vraćati po automatizmu kao i njihovim zaposlenim vršnjacima, već će se na njih primjenjivati stara porezna pravila. Ova je mjera zamišljena kao demografska mjera koja će umanjiti odlazak mladih iz Hrvatske na rad u inozemstvo.


Pročitajte više: Što donose nove porezne promjene u 2021. godini?


Što napraviti u slučaju da imate pravo na povrat poreza?

U najvećem broju slučajeva nije potrebno učiniti ništa. U prošlosti je bilo potrebno predati Prijavu poreza na dohodak do 28.02. za prethodnu godinu, s kojom su se prilagali i obrasci gdje se dokazivao iznos dohotka, neke dodatne porezne olakšice i sl. Međutim, već nekoliko godina je obveza poslodavca napraviti konačni obračun plaće kod zadnje isplate u godini gdje će vam direktno utvrditi imate li pravo na povrat ili ne, te će vam ga vjerojatno isplatiti kod te zadnje isplate plaće u toj godini, a naknadno potraživati od Porezne uprave povrat za taj iznos (ili će si umanjiti obvezu uplate). To je pod uvjetom da ste cijelu godinu zaposleni kod tog jednog poslodavca i da niste mijenjali mjesto prebivališta tijekom godine (da nije došlo do promjene prireza u obračunu vaše plaće).

U slučaju da ste mijenjali poslodavce tijekom godine ili ste dio godine bili nezaposleni, Porezna uprava će u jedinstvenom postupku utvrđivanja prava na povrat poreza izračunati imate li pravo na povrat te ukoliko imate, isti izvršiti na vaš tekući račun. To je rezultat objedinjavanja podataka putem OIB-a na razini Republike Hrvatske.

Ono što je potrebno učiniti je prijaviti neke posebne okolnosti koje vam se dodatno mogu priznati kao olakšica, a Porezna uprava o tome nema saznanja iz redovnih obrazaca koje su poslodavci dužni dostavljati kod obračuna i isplate plaća. Najčešći slučaj su donacije (ukoliko ste donirali tijekom godine) ili plaćanje poreza u inozemstvu.

U 2020. je odlukom ministra Marića povrat poreza građanima počeo u lipnju, a sve zbog krize uzrokovane COVID 19 epidemijom, dok je prethodnih godina isplata krenula u kolovozu. Za 2021.g. je najavljeno da će se vratiti stara praksa isplate od kolovoza nadalje, ukoliko se u međuvremenu ne promijeni ta odluka. Predugo se čeka povrat poreza kojeg su građani uplatili iz svojih plaća tijekom godine, i iako razumijemo da je i država u nezavidnoj situaciji zbog korona krize i mora žonglirati između spašavanja radnih mjesta, nadoknade troškova poduzetnicima kojima je zabranjen rad i svih ostalih nepredviđenih obaveza, i dalje smo mišljenja da je sve teže podnositi činjenicu da sve te nepredviđene situacije moraju prelaziti preko leđa radnika koji uredno i na vrijeme podmiruju svoje obveze prema državi. Nadajmo se da će i ova kriza polako jenjavati, pa da će se i te stvari lagano mijenjati.

Autor: knjigovotkinja Snježana Fember Mateša, TARIS

Foto: Privatna arhiva, Pexels/Artem Podrez

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -