Povratak na radno mjesto nakon pauze? Uz ove savjete ponovno uhodavanje neće biti teško!

Bez obzira na to je li pauza od posla bila planirana ili neplanirana, povratak na radno mjesto nakon duljeg odmora može biti izazovan! Dok će neki kod regrutera i menadžera naći razumijevanje zbog godinu dana duge pauze od posla, drugim poslodavcima neće biti svejedno. Nakon dulje pauze, vjerojatno ćete trebati osvježiti i poraditi na vještinama koje zahtijeva vaša struka. Pri samom povratku na posao, zasigurno će biti teško osjećati se samopouzdano i kvalificirano.

Savjeti za povratak na radno mjesto nakon pauze u karijeri

Osjećate li manjak samopouzdanja, strah ili nervozu oko povratka radnom mjestu i struci? Nema potrebe. Evo kako ćete uspješno pronaći posao i vratiti mu se nakon odsutstva.


Pročitajte više: Kako se nakon stanke vratiti na posao i nastaviti karijeru?


Procijenite koje uvjete tražite

Nemojte samo zaroniti u potragu posla na web stranicama s oglasima. Umjesto toga, uzmite si vremena da razmislite što želite: Koja vrsta posla će vas ispuniti i razveseliti? Želite li se vratiti poziciji poput one koju ste imali prije pauze ili želite probati nešto malo drugačije? Razmotrite koji vam je cilj u kontekstu posla (a da nije plaća). Pritom ne smijete zaboraviti svoje potrebe – bilo da se radi o pitanju plaće, fleksibilnom radnom vremenu ili nečem drugom. Sastavite popis uvjeta za vaš budući posao.

Prisjetite se odmora od posla. Jeste li za to vrijeme naučili nove vještine, volontirali ili pohađali neki tečaj? Čak i ako smatrate da u tim poljima niste bili aktivni, možda se ipak sjetite nekih postignuća koja možete iskoristiti tijekom intervjua ili ih dodati svom životopisu.

Obnovite poslovne vještine i kontakte

Ako je prošlo dosta vremena od kada ste napustili posao, vjerojatno ćete se trebati ponovno upoznati sa strukom, novom politikom i mogućnostima zaposlenja u njoj. Evo kako ćete to postići:

Istražite svoju struku

Provedite neko vrijeme istražujući tvrtke svoje struke. Možda će vas posebno zanimati raspon plaća za pozicije koje vas zanimaju. Povratak na radno mjesto nakon dužeg vremena zahtijeva dobro informiranje jer su u današnjem svijetu rijetki poslovi koji stagniraju i koji se ubrzano ne mijenjaju.

Obnovite kontakte

Kontaktirajte bivše kolege i obavijestite ih da se vraćate radnoj snazi. Ne samo da možete dobiti potencijalne poslodavce, već će vas vaši kontakti moći obavještavati o novim gledištima struke – o velikim igračima, novom žargonu i tome slično.

Prisustvujte konferencijama i informativnim intervjuima

Organiziranje povremenih informativnih intervjua također vam može pomoći da se osjećate informirano i u toku. To će vam pomoći da vaše reference budu svježe tijekom razgovora za posao. Konferencije vam također mogu pomoći da se brže vratite poslu, a bit će vam i prilika da proširite svoj krug ljudi. Čak i sudjelovanje u LinkedIn grupi vezanoj uz vašu struku može vam pomoći da se vratite u tok.

Osvježite svoje vještine

Tijekom istraživanja struke, možete otkriti da postoji čitav novi svijet žargona. Novi programi vjerojatno su neophodni. Alati možda jesu isti, ali je prošlo dosta vremena otkako ste ih koristili. Osvježite svoje vještine prije nego što izađete na razgovore ili šaljete motivacijska pisma – ovo će vam pomoći da se osjećate sigurnije i samopouzdanije kao kandidat za posao. Evo nekoliko načina:

Volonterski rad

Čak i ako nije povezano s vašim područjem, redovitim volontiranjem možete se naviknuti na organizaciju rada i druge okolnosti, vještine i kvalitete rada koje poslodavci cijene. Osim toga, volontiranje samo po sebi govori o vama da vam nije uvijek cilj samo zarada.

Predavanja

Ako novi proizvodi ili programi na vašem poslu vama nisu poznati, možda bi trebali upisati tečaj. Bilo da se radi o tečaju ili pretraživanju interneta, nakon što savladate novu vještinu, možete je iskoristiti kao jednu od vještina u životopisu.

Bilteni, podcasti

U određenoj mjeri nove vještine vam možda neće biti potrebne. Neka se poslovna polja ne mijenjaju toliko brzo pa se možda jednostavno samo trebate prisjetiti kako industrija funkcionira – pregledavanjem starih udžbenika, prisustvovanjem konferencijama ili čitanjem dnevnih vijesti iz struke, slušanjem podcasta, pretplatom na biltene itd.

Vježbajte vještine traženja posla

Koliko je prošlo otkad ste se posljednji put prijavili za posao? Ako vam se teško prisjetiti, vjerojatno trebate ažurirati svoj životopis. (A možda i svoj LinkedIn profil!) Dok ažurirate životopis, razmislite o odabiru funkcionalne, a ne kronološke verzije – ovo može pomoći da se naglasi najbitnije za posao na koji se prijavljujete.

Vježbajte za intervju – Pregledajte svoje odgovore na uobičajena pitanja za intervju i pripremite odjeću za intervju.


Pročitajte više: Pitanja na razgovoru za posao: Ovo su stvari koje biste trebali pitati potencijalnog poslodavca!


Objasnite svoju stanku u karijeri – ali neka objašnjenje bude kratko

Ako ste imali dugu pauzu od posla, to ćete vjerojatno trebati spomenuti u motivacijskom pismu, kao i tijekom intervjua. Bez obzira na razlog vašeg produženog odsustva iz struke, neka vaše objašnjenje bude kratko. Dovoljna je jednostavna rečenica.


Pročitajte više: Kako objasniti otkaz na prijašnjem poslu


Pokušajte s: “Provela sam vrijeme brinući se za bolesnog rođaka” ili “Bilo mi je važno biti kod kuće s djetetom do vrtića”, “Volontirala sam u dobrotvornoj udruzi za beskućnike dok sam pohađala satove knjigovodstva” ili “Provela sam posljednjih nekoliko godina putujući po cijelom svijetu, radeći na svojim jezičnim vještinama.”

Koji god razlog vašeg odsustva bio, pokušajte ga što više pojednostaviti i skratiti – i vratite se razgovoru o poslu koji ste radili prije nego što ste odlučili uzeti pauzu. Vaše radno iskustvo ostaje relevantno, čak i ako je prošlo neko vrijeme otkako ste ga stekli.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -