Simone Biles još jedna u nizu sportašica koje su napustile Nike, zašto?

Svjetski poznata gimnastičarka Simone Biles napustila je Nike. Sklopila je novi ugovor s kompanijom Athleta za koju je rekla da je u skladu s njezinim vrijednostima i pogledima na svijet, piše The New York Times.

Ovo je velika vijest za mali, manje poznati brend kao što je Athleta. Fokusiran na žensku sportsku odjeću, osnovan je 1989. godine i u vlasništvu je Gapa. Prva značajnija partnerica bila im je atletičarka Allyson Felix, koja je 2019. godine napustila Nike i kritizirala ih zbog nedostatka podrške za trudne sportašice.


Pročitajte više: Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!


Potpuna podrška

Simone Biles nije otvoreno govorila protiv Nikea, ali je naglasila što ju je privuklo Athleti. “Nije to bilo pitanje samo mojih postignuća, već i mojih vrijednosti. Osjećam da će me Athleta podržati, ne samo kao sportašicu, nego kao osobu koja postoji i van gimnastičke dvorane i želi uvesti promjene u društvo. Sigurna sam da će mi pomoći u mojoj misiji zauzimanja za djevojke i žene, što je zaista okrepljujuće.”

Athleta i Simone su najavili zajednički rad koji će joj omogućiti podršku u aktivizmu, a Simone je istaknula i važnost ženskog dizajnerskog tima, te dodala da je riječ o kompaniji koja radi na principu “od žena za žene”. “Athleta je posvećena raznolikosti i inkluzivnosti svih žena, bez obzira na njihovo podrijetlo, rasu, dob, veličinu i sposobnosti.”

Diskriminacija trudnih atletičarki

Odlazak Simone Biles nastavak je serije nezadovoljnih sportašica koje su odlučile napustiti kompaniju jer nisu dobivale dovoljnu podršku. Odlazak Allyson Felix bio je medijski znatno popraćen jer je odlučila progovoriti o načinu na koji Nike tretira trudne sportašice i sportašice koje su postale majke. Šesterostruka dobitnica zlatne medalje na Olimpijskim igrama priznala je da je odmah nakon poroda osjećala pritisak da se vrati u formu kakvu je imala prije trudnoće, iako je kćer rodila carskim rezom i trebalo joj je više vremena za oporavak. Nike joj je ponudio svega 70% plaće koju je imala prije trudnoće.

Slično iskustvo imale su i druge atletičarke poput Alysie Montano i Kare Groucher. Nakon što su odlučile javno prozvati Nike zbog diskriminacije sportašica koje se odluče za majčinstvo, kompanija je odlučila uvesti promjene. U svim novim ugovorima garantirana je plaća i isplata bonusa 18 mjeseci nakon početka trudnoće.


Pročitajte više: Nike i Under Armour nastavljaju dominantno mušku kulturu


Koprorativna kultura ne pogoduje ženama

Osim diskriminacije trudnih atletičarki, Nike se našao na meti kritika zbog tjeranja sportašica na mršavljenje i promoviranja nezdravog izgleda. Trkačica Mary Cain napustila je Nike’s Oregon Project zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Ispričala je kako je bila tjerana da smršavi što više, te da timove vode stariji muškarci koji tjeraju sportašice na brz gubitak kilograma, a stručnjaci poput nutricionista nisu dostupni. Nike je tada odbio priznati bilo kakvu krivnju te su naglašavali da je riječ o individualnoj krivnji jednog trenera.

Osim zbog tretmana sportašica, Nike se našao na udaru i zbog svoje korporativne kulture koja je ženama onemogućavala napredak. Neformalna anketa zaposlenica pokazala je da su one većinom nezadovoljne jer su bolje plaćene više pozicije bile dostupne samo muškarcima, a neprikladno ponašanje nekih od zaposlenika nije sankcionirano. Tadašnji izvršni direktor Mark Parker se ispričao i obećao da će Nike poraditi na promjeni korporativne kulture i kompaniju učiniti inkluzivnijom.

Brend kojeg čine žene

I dok se Nike ispričava i obećava promjene tek nakon javnog prozivanja, Simone Biles ih je napustila i nastavlja karijeru ondje gdje smatra da će se njezin glas čuti. Priznala je da je u mladosti smatrala da je Nike pravo mjesto za atletičarke. Ugovor s Nikeom je potpisala s 18 godina, kada je odlučila odbiti stipendiju za fakultet i započeti profesionalnu karijeru. “Sada sam starija i znam više te sam se odlučila za Athletu. Mislim da oni predstavljaju sve iza čega osobno stojim. Bilo je vrijeme za promjenu.”

Glavna proizvodna direktorica Athlete Jana Henning ističe da je partnerstvo sa Simone Biles početak novog oblika poslovanja sa sportašima. “Kad se Allyson Felix priključila našem timu, shvatili smo koliko je to važno za naš brend, ali i do koje dubine dolaze takvi odnosi između sportaša i brendova. Simone je bila logičan izbor za novu suradnju.”

U pregovorima sa Simone Biles razgovaralo se i o kulturi kompanije i atmosferi na radnom mjestu, kako bi Simone lakše donijela odluku je li riječ o kompaniji s kojom želi surađivati. Atheleta naglašava da je riječ o kompaniji koju vode žene, a ujedno čine i 97% zaposlenika. Simone Biles i Allyson Felix će vjerojatno biti među najistaknutijim atletičarkama na Olimpijskim igrama, tako da je riječ o partnerstvu koje bi moglo potaknuti pozitivne promjene u budućnosti.

Foto: Simone Biles Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -