Muškarci na Zoomu ne vole ono na što su žene naviknule – da ih se ocjenjuje prema izgledu!

Videopozivi su, uz koronavirus, označili 2020. godinu, vjerojatno ih prije pandemije nismo koristili u tolikoj mjeri kao posljednjih nekoliko mjeseci. Baš zbog toga nova istraživanja intenzivno su se počela baviti proučavanjem Zooma i drugih aplikacija za videopozive. Znanstvenice Treena Orchard i Shauna Burke, sa Sveučilišta Western, su uočile da muškarci i žene koriste videopozive na drugačiji način zbog utjecaja rodne dinamike.

Koristeći kombiniranje promatranja stotina Zoom sastanaka i znanstvene uvide iz područja antropologije i psihologije, znanstvenice su željele proučiti utjecaj digitalnih platformi na radno okruženje i identitete.


Pročitajte više: Kako dobro izgledati na online sastancima? Ovo su 5 najvažnijih stvari na koje morate paziti!


Muškarci više koriste prilagođenu pozadinu

Tijekom istraživanja znanstvenice su uočile da muškarci daleko premašuju žene u korištenju specijaliziranih pozadina na Zoom sastancima. Popularni izbori uključuju tamnice, svemir, prirodu i brendirane sveučilišne fotografije, potonja su najčešće odabir među ljudima na značajnim položajima. Ponekad zamijene dizajn tijekom sastanka, što može biti duhovito i odražavati individualnu kreativnost.

Pozadine na videosastancima su osmišljene kako bi korisnik mogao sakriti nered ili okruženje u kojem se nalazi. Nedostatak istraživanja o Zoom sastancima otežava utvrđivanje razloga koji izazivaju ovo ponašanje, ali neke studije o radnim prostima mogu pružiti neke naznake.

Jedna studija došla je do zaključka kako muškarci prilagođavaju svoje pozadine kako bi se afirmirali u novom okruženje, ali navedena studija fokusirala se na gaming industriju. Novinar Gabirel Winslow-Yost tvrdi da igre mogu biti utemeljene među muškim igračima zbog prirode virtualnog krajolika i konačne uloge koju svaki igrač ima.

Za razliku od videoigara, Zoom sastanci se obično ne doživljavaju kao ležerne aktivnosti ili bijeg iz ‘stvarnog’ svijeta. Međutim, muškarce koji su tehnološki potkovani može privući mogućnost da urede svoja digitalna okruženja koristeći jedinstvene pozadine za Zoom.


Pročitajte više: Više se ne morate bojati da će vam djeca upasti u kadar prilikom Skype razgovora


Je li muškarcima potreban osjećaj kontrole nad radnim okruženjem?

Iako su žene već desetljećima u korporacijskom svijetu, stil i izgled mnogi radnih okruženje i dalje je prilično muževan. To se odražava u neutralnim tonovima poput sive, minimalističkom uređenju i temperaturi nižoj dva do tri stupnja od one koje žene vole.

Tijekom pandemije, prostorne razlike između ureda i kuće su zamagljene jer mnogi rade iz kućnih ureda. Ovaj prijelaz može biti posebno izazovan za muškarce koji uglavnom preferiraju jasne definicije između uredskog i kućnog prostora. Zbog toga muškarci koriste posebne pozadine kao kreativan način da precizno izraze osjećaj kontrole nad svojim novim radnim okruženjem koje se više ne odražava kroz muški dizajn na koji su navikli.


Pročitajte više: Microsoft Teams će vam pomoći održati biznis pod kontrolom u ovom…


Broj estetskih zahvata se povećao porastom upotrebe Zooma

Kako su Zoom sastanci postali naša svakodnevica, to može utjecati na povećanje usredotočenosti na izgled drugih te stvoriti nelagodu kad je u pitanju naš izgled. Postoji razlog zašto je estetska kirurgija posebno u području lica naglo porasla od porasta upotrebe Zooma.

Žene se redovito objektiviziraju i seksualiziraju zbog muškog zadovoljstva ili koristi, što istraživači nazivaju muškim pogledom. To bi moglo objasniti zašto je vjerojatnost da žene manje od muškaraca uključuju kamere tijekom Zoom sastanka. Njihove odluke da to učine proizlaze iz zabrinutosti vezanih za izgled i, za neke, iz želje za multitaskingom, kaže psihologinja i tehnička stručnjakinja Doreen Dodgen-Magee.

Na Zoomu se žene kontinuirano i često neugodno promatraju, što komentiraju mnogi muški kolege. S obzirom na to, moguće je da neki muškarci koriste prilagođenu pozadinu kao zaštitnu kamuflažu kako bi smanjili svoju ranjivost u blještavo objektiviziranom prostoru.

Vizualna procjena na takav način nije nešto što je većini muškaraca poznato, posebno u njihovom profesionalnom životu. To je demonstrirano u nedavnom istraživanju koje je pokazalo da, iako radnice često smatraju da ih se promatra u određenim radnim okruženjima, muškarci to ne čine.

Zoom transformira način na koji se promatramo i konstruiramo ili rekonstruiramo svoj identitet tijekom pandemije COVID-19. Ovdje podijeljeni uvidi sugeriraju neke od načina na koje rod oblikuje prihvaćanje ove platforme među ženama i muškarcima.

Foto: Unsplash/Gabriel Benois

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -