Imate prezentaciju pred egomanijakom? Ove 4 strategije mogu pomoći!

Trema, nesigurnost i manjak samopouzdanja, samo su neke od emocija koje se javljaju kada je pred vama važna prezentacija ili nekog drugog oblika javnog nastupa. No, ono što nas također može dovesti do pojave takvih emocija je i suradnik koji ne želi poslušati vaše ideje. Imate li i vi problema s prezentiranjem i problematičnim suradnicima? Što je najbolje učiniti?

Prezentacija pred egomanijakom – kako izbjeći katastrofu?

Jedan od problema su egomanijaci koji žele predstaviti bolju sliku o sebi predstavljajući ostale ljude oko sebe i njihove ideje lošima. Moguće je da će tijekom vaše prezentacije čekati da spomenete neku temu o kojoj znaju više od vas pa ju zatim i istaknuti te poticati razgovor o njoj. Moguće je i da ćete se zbog njih nakon svoje prezentacije osjećati frustrirano, preplašeno od ponavljanja istog i samokritično, no Dina Smith, vlasnica Cognitasa, savjetodavne tvrtke u San Franciscu i Dennis Adsit, doktor znanosti i predsjednik Adsum Insightsa, trenerske i konzultantske tvrtke u Coloradu, u svojem su nam članku za Fastcompany predstavili četiri strategije za uspješno prezentiranje egomanijacima.

Znatiželjni pristup – kvalitetnija prezentacija

Ako se usredotočite samo na to da sve bude ispravno, izgubili ste prije nego što je prezentacija uopće započela. Kada se radi o egomanijacima kojima je jedini cilj pokazati koliko su pametni, uvijek će naći nešto za izdvojiti. Umjesto da se usredotočite na to da budete savršeni, trebate razmišljati drugačije te pokušati nešto naučiti. Kada je fokus na učenju, otvoreniji ste pred ljudima, a to pokazuje vaše samopouzdanje. Jedan znanstvenik odlično je objasnio ovaj način razmišljanja. Njegov protivnik bio je pokojni Jack Welch, diplomirani inženjer kemijskog inženjerstva zbog čega je na glasu pametnjakovića, a na pitanje kako nikada pred njime nije imao tremu, odgovorio je: „Ja znam što mislim o svojem poslu. Ono što me zanima je što Welch misli o njemu.“

Ovakav način razmišljanja preusmjerava razgovor s toga tko je u pravu, a tko u krivu na usporedbu mentalnih modela i priliku da svi postanu pametniji i nauče nešto više. Usredotočujući se na ono što možete naučiti, mijenjate igru ​​u onu u kojoj možete pobijediti.


Pročitaj više: Dobra prezentacija zahtijeva 5 ključnih stvari!


Bolje kontrolirajte svoje slabosti

Prije nego što predstavite svoje ideje nekome za koga se brinete da će pokušati razotkriti vaše slabosti, razotkrijte ih sami. Započnite s nabrajanjem svih mogućih ranjivosti s određenom strategijom, organizacijskom funkcijom ili poslovnim slučajem. Ako istaknu neku vašu slabost, odgovorite: „To je moje viđenje situacije i naše mogućnosti za rješavanje iste. Što mislite? Mogu li još nešto razmotriti? “

Nijedan nadležni vođa ne očekuje da će itko biti savršen, oni samo razumiju svoj način poslovanja i situaciju i imaju plan za ubrzanje napretka ili uklanjanje praznina.


Pročitajte više: 5 savjeta za prezentaciju koja se pamti


Unaprijed smislite plan za uzvraćanje

Egomanijaci će uvijek pronaći neke detalje u vašim kartama kako biste nasrnuli na njih, to je upravo ono što rade. No, igrajte pametnije, kad iskopaju nešto što niste uzeli u obzir, recite nešto poput: „Sjajno. Trenutno nemam dovoljno detalja koje tražite, ali istražit ću ih i javit ću se sa svojom procjenom i preporukama. “

Ako i dalje ne odustanu, ponovite: “Priznajem da je to važno pitanje, no predložio sam da ću proučiti stvar, trebate li trenutno nešto više od mene? Ako ne, što bi po vašem mišljenju bio najproduktivniji način za iskoristiti ostatak vremena?“

Ponekad niti ova strategija ne uspije, a egomanijak je i dalje uporan. Tada je vaša najbolja opcija dopustiti mu da završi showboating.

Ako mislite da su prešli granice ljudske pristojnosti i poštovanja,  možda je vrijeme da razmislite je li vaša tvrtka, i uloga u njoj, pravo mjesto za vaš doprinos i daljnji razvoj.


Pročitajte više: Muči vas trema pri javnom nastupu? Bavite se tjelovježbom i tehnikama disanja i opuštanja


Zaustavite negativne misli

Možda mislite da će vas strogost prema samome sebi natjerati da ostanete oštri i nastupite. Međutim, samokritičnost može stvoriti suprotan učinak, umjesto toga može smanjiti koncentraciju i pogoršati samokontrolu te vas spriječiti da poduzmete potrebne mjere za postizanje cilja.

A kada prezentirate zahtjevnoj publici, za vašu je pripremu presudno dovesti se u pravilan oblik razmišljanja. Usredotočite se na učenje, predvidite slabosti, razvijte protumjere i ponudite zatvaranje petlje svih izazova na koje ne možete izravno odgovoriti. Prateći ove strategije, nemojte se iznenaditi kad se počnete veseliti ovim izazovnim prezentacijama.

Foto: Pexels/ Anna Shvets

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -