Što je to u imenu – Zašto žene sve rjeđe uzimaju suprugovo prezime?

Prezime je ono što nas obilježava i dio je osobnog nasljeđa. Dok je ime ono što nam pri rođenju odabiru roditelji, prezime nasljeđujemo. Isto tako naslijedili su ga i naš otac, djed, pradjed itd. Prezimena se na našim prostorima uvriježuju u 14. stoljeću, od kad se koriste kao dopuna imenu. Zašto žene pri udaji uzimaju suprugovo prezime te koja je praksa popularna danas, istražili smo za vas.

Promjena prezimena kao imperativ?

Prema Hrvatskom jezičnom portalu, prezime je nasljedno obiteljsko ime ili ono koje se dobrovoljno stječe udajom. Onomastičari razlikuju četiri osnovne grupe prezimena, s obzirom na podrijetlo njihova nastanka. Nastala su od osobnog imena, nadimka, zanimanja i podrijetla, prenosi srednja.hr. Najčešće prezime u Hrvatskoj i dalje je Horvat, koje dolazi iz grupe nastale podrijetlom. Jozefinskim patentom koji je Habsburška monarhija uvela krajem 18. stoljeća, postala je obvezujuća imensko-prezimenska formula. Tako je svako dijete moralo uz ime, imati i prezime.

Rođenjem, djeci se i danas u većini slučajeva daje očevo prezime, a žena udajom ‘dobrovoljno’ stječe suprugovo prezime. Možda je problematična upravo riječ stječe, kao da je to nešto što se zaslužuje. Što je to u imenu? Kako je Shakespeare napisao u svojoj tragediji Romeo i Julija, „Ime nije ništa; ono što nazivamo ružom, slatko bi mirisalo i s drugim imenom.“

Kako je velik broj prezimena nastao od imena oca, da se pojasni čije je dijete, ovdje počiva cijeli problem prezimena. Ona se prenašaju po ocu, patrijarhat je amen. Tako je od nastanka prezimena, pa do danas.

Od četiri opcije, jedna prednjači

Žene su u prošlosti bile ovisne o muškarcima, praktički u svakom aspektu života. Danas to više nije slučaj, one su emancipirane, obrazovane, karijerno ispunjene i nerijetko čak uspješnije od svojih muških partnera. No, većinom i dalje uzimaju suprugovo prezime nakon udaje. Prema anketi koju smo proveli na Women in Adria LinkedInu, 55 % ispitanica preuzelo je suprugovo prezime ulaskom u brak. Njih 33 % dodalo je svojem prezimenu suprugovo, dok je 12 % ostavilo djevojačko prezime.

Dodavanje suprugova prezimena svojem djevojačkom često je posljednjih godina. Kao žena koja radi u mediju specijaliziranom za žene u korporativnom svijetu i poduzetnice, svakodnevno se susrećem s karijeristicama s dva prezimena.

Kako navodi Obiteljski zakon, mladenci imaju 4 mogućnosti koje mogu birati nakon udaje, jedna je da svaki partner zadrži svoje prezime. Dalje, mladenci mogu uzeti jedno od oba prezimena kao zajedničko, ili oba prezimena kao zajedničko. Ako se odlučite za oba prezimena bitno je samo da se dogovorite oko redoslijeda prezimena. Promjena prezimena nakon udaje nosi više opcija, nije nužno da prihvatite muževo prezime, prenosi arz.


Pročitajte više: Što sve poduzetnice trebaju učiniti nakon udaje i promjene prezimena?


‘Nisam ja pod muževim imenom doktorirala’

Ipak, tradicija nalaže da žena nakon udaje ‘uzme’ muževo prezime. Zadržavanju djevojačkog i/ili dodavanju udanog prezimena sklonije su one žene koje vjeruju da su u životu postigle nešto. Poznat je meme u kojem odvjetnice, liječnice, CEO i CFO-ice objašnjavaju da svoje prezime neće mijenjati, jer pod njim nisu postigle to sve što jesu, jer „nije moj suprug prošao specijalizaciju za kardiologiju, već ja“. I to je u redu. S vlastitim sam se partnerom upustila u raspravu o ovoj temi. Mnogo je tu čimbenika koji bi mogli utjecati na konačnu odluku. Jedino oko čega se nas dvoje nismo složili je mogućnost da on uzme moje prezime ili ga doda svojem. Eventualna djeca, kao i ja, mogli bismo nositi oba prezimena.

Zašto muškarac ne želi mijenjati prezime? Ponos. Primarni je razlog ponos koji osjeća prema svojem nasljeđu, obiteljskoj lozi. U korijenu tog ponosa je odgoj, niz nepisanih pravila i normi ponašanja koje nalažu da žena uzme suprugovo prezime.

Ima li žena pravo na ponos prema vlastitom nasljeđu i obiteljskom prezimenu? Opet, ako ona ostavi očevo prezime, onda i dalje dodvorava patrijarhatu i svojim uspjesima ‘kiti’ tu lozu.


Pročitajte više: Brooklyn Beckham uzeo prezime supruge i šokirao javnost. No, što je tu skandalozno?


Gubitak dijela identiteta

„Nemamo podatak o broju muškaraca koji su sklapanjem braka uzeli ženino prezime ili su svom prezimenu dodali ženino, jer se o istom ne vodi posebna evidencija“, ističu u nadležnom Ministarstvu uprave, prenosi Dnevnik.hr.

Zanimljivo, izgleda da se to ne evidentira jer ne postoji dovoljno velik broj slučajeva, da bi bio zamjetan. „Pa romantično je da žena uzme muževo prezime,“ zaključio je moj partner našu malu raspravu. Romantično ili ne, imperativ je da se žene stupanjem u brak promjene ili barem svojem prezimenu dodaju udano. Time gube dio vlastita identiteta, jer mijenja sve službene dokumente, svugdje se potpisuje, predstavlja i oslovljavaju je tim novim, ‘hibridnim’ prezimenom.  

Što s njenom djecom? Ona ne nose dio njene prošlosti u svojem imenu, kao da i oni gube dio vlastita identiteta. Ako su roditelji djeteta različith podrijetla, a dijete nosi samo očevo prezime, svi će smatrati „A da, ovo je riječko prezime, oni su iz Rijeke“, a dijete je možda tamo bilo dvaput u životu.


Pročitajte više: Mala revolucija u Italiji; Talijanski sud mijenja zakon o automatskoj dodjeli očevog prezimena djetetu


Što je u imenu?

Svi smo skloni stereotipnom zaključivanju o osobi na temelju prezimena. Iz njega se može saznati mnogo, prvenstveno podrijetlo osobe, narodnost, religijsko opredjeljenje, a uz to se vežu i stereotipi o karakteru osoba i vrijednosti koje njeguje.

Konačno, što god žena odlučila, treba biti isključivo njena osobna odluka i ona bi njome trebala biti zadovoljna. Nažalost, ne živimo u matrijarhalnom svijetu gdje su žene nosioci prezimena.

Iznimka je naravno, pokojna kraljica Elizabeta II., koja je donijela odluku da će ona i njena djeca biti znana kao kuća i obitelj Windsor, te da će svi njeni potomci koji se vjenčaju i njihovi potomci, nositi ime Windsor. Tako je njen suprug, princ Phillip, slavno izjavio da je jedini čovjek u zemlji koji svoje ime ne smije dati vlastitoj djeci.

Foto: Narodne novine/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -