Brooklyn Beckham uzeo prezime supruge i šokirao javnost. No, što je tu skandalozno?

Brooklyn Beckham i Nicola Peltz plijene pažnju svojim odnosom od samog početka. 23-godišnji model i 27-godišnja glumica bili su u vezi tek devet mjeseci kada su “pale” zaruke.

Podsjetimo, Brooklyn je toliko zaljubljen u bogatu nasljednicu da ju je zaprosio nakon nekoliko mjeseci veze. U tom su trenutku već četiri mjeseca živjeli zajedno te su se odlučiti vjenčati pošto-poto. No, na nagovor Brooklynovih roditelja, Davida i Victorije, par je pričekao dvije godine prije glamuroznog vjenčanja na 76 milijuna funti vrijednom floridskom imanju Nicolinih roditelja.


Pročitajte više: Zašto muškarci ne bi mijenjali prezime?


Nakon vjenčanja uslijedio šok – nitko nije očekivao ovaj Brooklynov “nemuževan” potez

Vjenčanje je uključivalo višednevnu proslavu, kao i tradicionalnu židovsku ceremoniju, s obzirom na to da su Nicolini židovi. No, ono što nije bilo tradicionalno u ovoj priči je svakako odluka da Brooklyn uzme Nicolino prezime. Tako je par još jednom šokirao javnost svojom vezom, ali je ujedno potaknuo i raspravu na temu uzimanja supruginog prezimena.

Brooklyn je objasnio da je ovo samo jedan u nizu načina pomoću kojih iskazuje privrženost supruzi. Uostalom, nije ni ona njemu ostala dužna. Nicola je svom prezimenu dodala Beckham. Tako se sad i Brooklyn i Nicola prezivaju Peltz Beckham. Doduše, Nicolino prezime je i dalje ispred Brooklynovog.

Brooklyn nije prvi muškarac koji je uzeo prezime supruge

Svojom se odlukom sin slavnog nogometaša i bivše “spajsice” pridružio čitavom nizu slavnih muškaraca koji su uzeli prezime supruge. Jedan od prvih koji je to učinio bio je John Lennon, a među imenima u showbiznisu svakako se ističe Jay-Z. On je dodao Beyonceino prezime Knowles nakon vjenčanja.

U Hrvatskoj se na ovo odlučio političar Siniša Hajdaš Dončić. Njegova supruga zove se Martina Hajdaš Dončić, a vjenčali su se 2003. Tada je to još bilo posve neobično za ove prostore, a čini se da se danas nije puno toga promijenilo. Stavovi na ovu temu i dalje su podijeljeni. Baš kao i izvan granica naše države.


Pročitajte više: Što sve poduzetnice trebaju učiniti nakon udaje i promjene prezimena?


Neki fanovi oduševljeni Brooklynovom odlukom

Od Brooklynovog i Nicolinog vjenčanja prošlo je niti 10 dana. Čitavo vrijeme vodi se rasprava je li Brooklyn dobro učinio ili ne. Mnogi su zaključili kako je Brooklynova odluka dokaz da društvo napreduje. Ističu kako je pravi feminist.

Nicolu i Brooklyna ujedno su nazvali modernima te parom nove generacije. Neki smatraju kako će zajedničko prezime biti bolji odabir i za buduću djecu para. S potonjima su se složili oni koji smatraju da je zajedničko prezime odlična poslovna odluka jer će na ovaj način dvije moćne obitelji, Beckham i Peltz, još više jačati i napredovati.

Ipak Nicola dolazi iz bogate židovske obitelji, a Nicolin otac 80-godišnji Nelson Peltz je američki milijarder. K tome je isprepleten s najutjecajnijim ljudima na svijetu pa ne čudi da je prijatelj s bivšim američkim predsjednikom Trumpom. Štoviše, Nelsonovo bogatstvo se procjenjuje na 1,3 milijardi funti. Prema njemu bogatstvo Beckhamovih od 370 milijuna funti mala je cifra pa ideja da bi Beckhamovi i Peltzovi mogli profitirati spajanjem prezimena čak drži vodu.

Ne slažu se svi s mladoženjom

Naravno, našlo se i onih koji se uopće ne slažu s ovom sve popularnijom praksom.
“Na njima je, ali gdje to staje?”, “Osobno volim tradiciju. Žena je uvijek uzimala prezime muža…..Ljudi kažu da je staromodno, ali ja volim staromodno!” i “Ovo je čudno”, samo su neki od komentara nezadovoljnih fanova na Twitteru.

Hrvati su, sudeći prema anketi koji je Women in Adria objavio na LinkedIn-u, također skloniji razmišljati u konzervativnijem smjeru. Tako nam je 55% ispitanica otkrilo da je uzelo prezime supruga ulaskom u brak. 33% je dodalo svom prezimenu suprugovo, a 12% ostavilo je djevojačko prezime.

U Hrvatskoj prava rijetkost uzeti prezime supruge

Ove statistike idu u prilog činjenici da je u Hrvatskoj prava rijetkost uzeti prezime supruge. Čak niti naše institucije ne znaju puno o ovakvim slučajevima.

“Nemamo podatak o broju muškaraca koji su sklapanjem braka uzeli ženino prezime ili su svom prezimenu dodali ženino, jer se o istom ne vodi posebna evidencija”, ističu u nadležnom Ministarstvu uprave, prenosi Dnevnik.hr.


Pročitajte više: Promjena prezimena – sjetite se Googla prije udaje!


Što je s preuzimanjem prezimena od strane žena?

Statistika je takva da i dalje najveći broj žena uzima suprugovo prezime. I to ne samo u Hrvatskoj, već i u modernim zemljama. Tako se u Velikoj Britaniji 90% žena odlučuje na ovu praksu, a u SAD-u 70%.

Ipak, sve više žena odbija uzeti prezime supruga. Osjećaju da je riječ o pritisku obitelji, partnera i prijatelja. Uostalom, ionako je riječ o starom običaju i simbolici prema kojoj se žena, kao nježnije biće, predaje mužu u simboličkom i doslovnom smislu. K tome promjena prezimena nosi i brojne naporne birokratske zavrzlame, kao što je mijenjanje dokumenata.

Nije mala stvar ni to da žene smatraju kako uzimanjem suprugovog prezimena ugrožavaju svoj identitet. Naime, mnoge žene polaze od toga da su njihovo ime i prezime odraz njihovog identiteta.

Sve veći broj žena odbija i ideju zajedničkog računa u banci jer im isti stvara osjećaj ovisnosti. K tome žene danas žele više slobode u odlukama vezanim za financije. Svakako je bitan i osjećaj moći koji proizlazi iz samostalnog vođenja financija.

Foto: Instagram, službeni profil Brooklyna Peltza Beckhama

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -