Iskoristite prilike za bespovratne potpore!

Uslijed velike količine informacija o otvorenim natječajima za bespovratne potpore i o onima koji su u najavi, ponekad je teško uočiti pravu priliku. Iz tog vam razloga predstavljamo tri natječaja koja su još uvijek aktualna i na na koje se još uvijek možete prijaviti.

Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)

Izgradnja poslovnih procesa predstavlja važan korak u radu svakog poduzetnika. Dobro izgrađeni poslovni proces pozitivno će utjecati na stupanj zadovoljstva korisnika proizvoda i usluga poduzeća.

Ovim javnim pozivom želi se poduprijeti mikro, male i srednje poduzetnike da uvođenjem priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, primjenom norma te certifikacijom povećaju svoju konkurentnost na tržištu i olakšaju si pristup inozemnim tržištima. Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se poduzetnicima može dodijeliti iznosi 50.000,00 kuna, a maksimalni 380.000,00 kuna uz intenzitet potpore do 85% prihvatljivih troškova za mikro i mala poduzeća i do 65% za srednja poduzeća.

Prihvatljive su sljedeće aktivnosti:

  • Ulaganje u pripremu, uvođenje i certificiranje sustava upravljanja (kvalitetom ili poslovnim procesima ili uslugama) prema zahtjevima međunarodno priznatih norma za sustave upravljanja ili iz područja usluga (ISO).
  • Ulaganje u pripremu, uvođenje i certificiranje sustava upravljanja (kvalitetom ili poslovnim procesima ili uslugama) prema zahtjevima tržišno priznatih shema (poput FSC i/ili PEFC certifikacija, BRC norme, KOSHER, HALAL i sl.).

Jedan projektni prijedlog može se odnositi na certificiranje više sustava upravljanja kvalitetom ili poslovnim procesima.

Povezano: Kristina Radolović i Katarina Vojnović nakon porodiljnih krenule u zajednički biznis

Certifikacijom proizvoda do tržišta

Certifikacijske norme izuzetno su važan dio Vašeg proizvoda na putu za Europsko tržište. Ovim Pozivom želi se povećanom primjenom normi, zajedno s pouzdanim tehnološkim rješenjem, pridonijeti aktivnostima MSP-ova da dokazom kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti svojih proizvoda osiguraju preduvjete za povećanje izvoza i ukupne konkurentnosti.

bespovratne potpore

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 20.000,00 kuna, a maksimalni 1.000.000,00 kuna uz maksimalni intenzitet potpore do 85% prihvatljivih troškova za mikro i mala poduzeća i do 65% bespovratnih sredstava za srednja poduzeća.

Ovim javnim pozivom mogu se financirati sljedeće aktivnosti:

  • Aktivnosti certifikacije proizvoda, odnosno ocjenjivanje sukladnosti proizvoda s određenom normom ili specifikacijom (u skladu s direktivama EU i drugih zemalja i odgovarajućim normama na koje se pozivaju direktive)

Prihvatljive projektne aktivnosti mogu biti sve radnje u okviru postupaka ocjenjivanja sukladnosti.

Povezano: Iznos poticaja za samozapošljavanje ove godine opet raste – kakva su iskustva i preporuke naših članica?

Znakovi kvalitete

Ovim javnim pozivom želi se dati doprinos prepoznatljivosti kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga kroz pružanje potpore MSP-ovima za ishođenje znaka kvalitete njihovih proizvoda, usluga ili djelatnosti koji posjeduju traženu kvalitetu ili su nastali kao rezultat hrvatske tradicije ili kreativnosti.

Primjena znakova kvalitete doprinijet će povećanju prepoznatljivosti kvalitete usluga i proizvoda MSP-ova čime će se osigurati preduvjeti za povećanje prihoda od prodaje, izvoza i ukupne konkurentnosti i posljedično, doprinijeti stvaranju hrvatskog identiteta na zajedničkom i svjetskom tržištu. Dodijeljenim bespovratnim sredstvima, putem vaučera sufinancirati će se projektne aktivnosti koje se odnose na ostvarivanje prava korištenja sljedećih znakova kvalitete: “Hrvatska kvaliteta”, “Izvorno hrvatsko”, “Tradicijski obrti” i “Umjetnički obrti”, a vaučer se može dodijeliti za nabavu znaka od Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

bespovratne potpore

Putem ovog poziva prijaviteljima se dodjeljuje vaučer u maksimalnom iznosu od 75.000,00 kuna, a najviši intenzitet potpore koja se može dodijeliti iznosi 100% prihvatljivih troškova.

Ukoliko ste upravo u procesu razmišljanja o certificiranju vlastitih proizvoda, stjecanju neke norme ili certificiranju sustava upravljanja svakako razmotrite opciju da taj korak odradite uz pomoć bespovratnih sredstava i nekog od navedenih natječaja.

Autor: Kristina Radolović, konzultantska tvrtka Key consulting d.o.o.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -