Ne znate gdje vam “curi lova” i kome možete vjerovati? Niste jedini

Bio je to iskren odgovor mog klijenta, poduzetnika, vlasnika dva poduzeća. Dva pravna oblika, živih organizama s dva direktora, menadžmentom, ostalim zaposlenicima i internom infrastrukturom.
Radi se o profiliranom čovjeku, koji se odavno dokazao sebi i drugima, čija lakoća življenja, jednostavnost i iskren pristup ostavlja jak dojam.

U nekom trenutku, taj čovjek je osvijestio da ne zna kome vjerovati te da nije siguran da ljudi kojima je dao povjerenje rade svoj posao na način na koji bi trebali i kako su nagrađeni.


Pročitajte više: Uloga eksternog CFO-a danas postaje sve važnija u hrvatskim malim i srednjim poduzećima


Za uspjeh je važno ići u korak s promjenama


Kao i da nije više siguran je li carstvo koje stvara isto ono koje je želio prije dvadesetak godina. I ako nije, u kojem smjeru dalje?

Na žalost, mnogo je vlasnika i direktora poduzeća koji se mogu prepoznati u ovoj priči. Neovisno jesu li mikro, mali, srednji ili veliki. Prepoznati se po iskustvu, po nepovjerenju u ljude s kojima dijele viziju ili po nesigurnosti koji put izabrati a da je ispravan, siguran i drugačiji.


No s čim god se borili, velika je istina da se većina problema jednog poduzeća ujedno i rješava u tom poduzeću.

Biti vlasnik poduzeća, imati slobodu odlučivanja u poslovanju i mogućnost potencijalno velikog prihoda je primamljivo, no stvarnost je da ako ne možete držati korak s tržišnim, tehnološkim ili organizacijskim promjenama, ne možete niti uspjeti.


Pročitajte više: Anita Lukenda Mlinac poduzetnica je koja pomaže poslovni i osobni rast klijenata u presudnim trenutcima


Ne postoji ista formula za sve

Mnogi uspješni poduzetnici tvrde da je formula uspjeha za svako poduzeće drugačija i da ne postoji jedan konkretan recept za uspjeh, već da postoji niz zajedničkih karakteristika koje poboljšavaju izglede za uspješno poslovanje i uspon te su pokazatelj rasta i održivosti poduzeća.

Brzina gospodarskih i tehnoloških promjena znači da jučerašnji pravi put možda neće funkcionirati danas odnosno da može biti poguban za poslovanje sutra. Pristup rješavanju problema je ono što izdvaja one koje karakterizira poslovni rast i profitabilnost odnosno one koji dugoročno opstaju na tržištu.

Jedan klijent mi je rekao da mu njegova poslovna situacija i sve oko njega djeluje kao začarani krug iz kojeg ne zna i ne može izaći van. Vjerujte, ne znam osobu koja se bar jednom, u nekoj situaciji, nije tako osjećala.

No, ako si date dovoljno vremena da saznate pravu prirodu problema izvan ili unutar poduzeća kojeg posjedujete, predstavljate ili u njemu radite, te se okružite ljudima koji Vam mogu zaista pomoći i napraviti promjenu, onda vjerujte da će vaš izbor, u kratkom ili dužem roku, reflektirati rezultatima na način da ćete biti zadovoljni.

Autorica: Anita Lukenda Mlinac, direktorica poduzeća Advanced Level Management d.o.o.

Foto: Canva / Anita Lukenda Mlinac, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -