Anita Lukenda Mlinac pomaže vaš rast u presudnim trenutcima

Vjerojatno ste znali čuti kako je u životu najbolje pronaći ono u čemu ste dobri i slijepo se držati toga. Možda se pri ulasku u poduzetništvo dobili savjet da usko ograničite firmu na jednu djelatnost i usavršite se samo u njoj. Danas su to sve uglavnom zastarjele fraze koje ne znače mnogo, a najbolji je primjer Anita Lukenda Mlinac, magistra ekonomije, poslovna savjetnica, trenerica, coach i predavačica, koja se zahvaljujući bogatom radnom iskustvu i predanošću edukaciji uspješno ostvarila na različitim područjima! S nama je podijelila svoju inspirativnu priču o cjeloživotnom učenju i predanosti tuđoj dobrobiti.

Kada udruga ili kompanija trebaju pomoć, ni pretrpan raspored nije prepreka

Anita Lukenda Mlinac nam je ispričala kako je u svojoj bogatoj karijeri koja je prethodila poduzetništvu radila na nekoliko različitih menadžerskih funkcija. Bila je zaposlena kao direktorica financija i računovodstva, direktorica kontrolinga, direktorica za organizacijski razvoj, direktorica službe premijskog računovodstva i provizioniranja, prokuristica te direktorica firme.

Za poduzetništvo se na kraju odlučila kroz razgovor s vlasnikom velike grupe u kojoj je tada bila zaposlena kao CFO i prokuristica za financije. Shvatili su da svoj poslovni odnos mogu podići na novu razinu ako Lukenda Mlinac postane savjetnica direktora, a njezini su kolege podržali ideju o vlastitom poduzeću. Danas u šali kaže kako je prijelomni trenutak u kojem se odlučila za poduzetništvo bio kada je shvatila da njezina okolina bolje reagira na tu ideju nego ona sama.

Danas joj je kalendar prepun, a poslove bira prema prioritetima. Kaže da će uvijek, bez obzira na nedostatak vremena, prihvatiti poduzeća koje se nalaze u krizi i nagomilanim organizacijskim i financijskim problemima, no jednak prioritet joj je i pomoć pojedincima. Za sebe kaže da je inače sklona širini u djelovanju, a zahvalna je i na stručnim kolegama iz različitih domena u koje ima povjerenja i koje uključuje u poslove koje radi obujma ili složenosti ne stigne odraditi sama.

“Svako poduzeće ima svoju priču i prostor gdje treba unaprijediti svoje poslovanje. Klijenti s kojima surađujem mi se najviše obraćaju kada trebaju usluge poslovnog savjetovanja, financijskog managementa i razvoja ljudskih potencijala ili kada žele usluge eksternog CFO-a. Cilj mi je prepoznati i otkriti uzroke svih oblika poslovnih izazova s kojima se moji klijenti susreću te im ponuditi kvalitetna i u praksi primjenjiva rješenja za dugoročan uspješan rast i razvoj”, započela je Anita Lukenda Mlinac svoju karijernu priču.


Pročitajte još: Financijske direktorice tvrtkama donose rast!


Drugačija i moderna ponuda usluga uz snažnu socijalnu notu

Eksterni CFO

Usluga eksternog CFO-a na prvu može zvučati neobično no, iako ih na hrvatskom tržištu nema mnogo, potražnja za njihovim uslugama je sve veća. Anita objašnjava da oko 93% hrvatskog gospodarstva čine mala i srednja poduzeća koja, prema njezinom iskustvu, često brzo uspijevaju razviti poslovanje, ali taj razvoj ne prati i interna infrastruktura te u organizacijskoj strukturi izostane pozicija Financijskog direktora.

Razlog tomu leži u činjenici da radi manjeg ili nedovoljnog obujma posla, malim i srednjim poduzećima nekad nije isplativo imati vlastitog CFO zaposlenog na puno radno vrijeme. U tim uvjetima poduzeća se odlučuju za korištenje in-house odjela računovodstva ili usluge vanjskog računovodstva, vjerujući da pored usluga, informacija i izvještaja koje im pružaju njihove knjigovođe, nemaju potrebu za generiranjem dodatnog troška zapošljavanjem financijskog direktora.

Ili, jednostavno vjeruju da vladaju svim segmentima koje smatraju bitnim za svoje poslovanje i da im zapošljavanje ili unajmljivanje vanjskog financijskog direktora neće pospješiti poslovanje ili utjecati na kvalitetu trenutnog financijskog upravljanja. I tu se krije najveća zabluda, koja nerijetko ispliva kao strateški propuštena važna odluka u trenucima kada je rast poslovanja i borba za osiguranje likvidnosti već dovela u pitanje daljnji opstanak poduzeća i mogućnost podmirivanja svih svojih kratkoročnih i dugoročnih obveza.

Upravljanje ljudskim resursima

Bitan dio savjetovanja uprave i menadžmenta odnosi se i na upravljanje ljudskim resursima i razvoj potencijala odnosno coaching zaposlenika s ciljem unaprjeđenja zadovoljstva, motiviranosti i učinka.

“Bez iznimke, svaki direktor s kojim sam razgovarala kao jedan od najvećih izazova istaknuo je pronalaženje i angažiranje kvalitetnih članova tima, zadržavanje istih te mogućnost dugoročnog planiranja tih zaposlenika kao dijela svog tima. Raznolikost donosi mnoge izazove kod osiguravanja dobre organizacijske klime poduzeća, no u isto vrijeme nedostatak raznolikosti (pogotovo na vodećim pozicija) dovodi do uskog pogleda na događaje, ustajale kulture te tendenciji inertnog stava prema radu. Da bi se osiguralo zadovoljstvo zaposlenika i očekivani radni učinak, važno je osigurati da svaki zaposlenik zna što je njegov posao i odgovornosti za koje je zadužen, tko mu je prvi nadređeni te da se može pratiti i adekvatno valuirati njegov radni učinak“, kazala je.

Individualna savjetovanja, coaching i rad s udrugama

Posebu pozornost posvećuje individualnom savjetovanju i pojedinačnom radu s klijentima koji joj se s povjerenjem i uz diskreciju obrate za pomoć. Objasnila nam je kako osobne borbe s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju nisu samo egzistencijalne, financijske ili kompetitivne već su i emocionalne, fizičke i mentalne te da je izuzetno važno znati prepoznati a onda i naučiti kako se nositi sa svakodnevnim stresom, strahovima, panikom, ljutnjom i anksioznošću. Na žalost, radi srama, nelagode ili financijskih problema pojedinci se nekada teško odlučuju potražiti pomoć, iako i sami osjećaju da im je potrebna.

“U današnjem užurbanom načinu života, često smetnemo s uma koje su to istine u koje vjerujemo i vrijednosti koje ističemo kao temelj našeg života. Kroz godine, neke stavove mijenjamo, nadograđujemo ili odbacujemo. Ali, dokle god smo ih svakodnevno svjesni, lakše ćemo donijeti za sebe ispravnu odluku, kada to bude potrebno. Ovaj smjer kojim sam dodatno krenula, odnosno pružanje pomoći ljudima, nije vezan za neku kapitalizaciju sredstava, već je osobna želja”, kazala je.

Pored usluga poslovnog savjetovanja, financijskog menadžmenta, razvoja ljudskih potencijala ili coachinga, poduzeću CONSULTING plus, koje je osnovala Anita Lukenda Mlinac, javljaju se i udruge kojima pomaže s prijavama za bespovratna sredstva EU fondova, usmjerenim na unaprjeđenje i razvoj lokalnih zajednica, a to smatra vrlo važnim.


Pročitajte još: Žene kao financijski direktori donose veću dobit!


Lukenda Mlinac nam je objasnila da je psihologija nešto što ju je oduvijek zanimalo, no s obzirom na to da se odlučila za ekonomski fakultet u počecima karijere je svoju želju morala zanemariti, barem na neko vrijeme.

“Jednom kada probaš te spoznaš važnost, moć i utjecaj svjesnog i nesvjesnog uma na naše živote i to da svi dijelimo slične probleme, strahove i nedoumice, kada zagrizete u tom smjeru, želite znati više i više. Odnosno jednom kada počnete pomagati ljudima i kada na njima vidite zadovoljstvo, promjene i napredak, to vam je glavni motiv da kontinuirano idete naprijed”, otkrila je.

Karijeru je moguće odvesti u bilo kojem smjeru – ključ je ulaganje u sebe

Koja je tajna svestranosti ove neumorne poduzetnice? Edukacije i radno iskustvo na različitim pozicijama. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta smjer financije u Zagrebu, Anita Lukenda Mlinac je shvatila da je, ako želi dobiti širu sliku i znanje, ovo zapravo početak njenog daljnjeg educiranja. To ju je motiviralo da svakih godinu-dvije završava dodatne verificirane edukacije iz struke (financijski manager, kontroling manager, porezni ekspert) kao i iz područja usko vezanih za radnu poziciju i odgovornosti (NLP Trener, NLP Coach, Wingwave Coach i Mindfulness Trener, In-Me).

“Pravu sliku svjetskih trendova i poslovnog razvoja i prosperiteta poduzeća dobila sam kroz certifikaciju na University of Cambridge, stjecanjem međunarodne poslovne diplome Cambridge International Full Diploma in Business koja se sastoji od pet pojedinačno priznatih diploma – CID-Business Finance, CID-Business Organisation and Environment, CID-Human Resource Management, CID-Marketing, CID-Effective Business Communication.”

“Pitanja su vrlo konkretna i stručna. U testovima se, primjerice, morala izračunati točka pokrića poduzeća, godišnji financijski izvještaji, pokazatelji i procjena stanja poduzeća a cijeli slučaj je zadan tako da se grupa ili poduzeće već nalazi u konkretnim zadanim poslovnim problemima a na vama je da odaberete način na koji ćete doći do rješenja koje osigurava opstanak, prosperitet i dobar rezultat. Ne smijete imati ništa osim olovke, čak niti kalkulator, zbog čega je iskustvo bilo vrlo zanimljivo”, ispričala je.


Pročitajte još: Zašto je edukacija ključ poslovnog i osobnog uspjeha?


Pri ostvarenju želje za što više stručnih znanja, nerijetko su joj pomagali poslodavci koji su prepoznali njezine rezultate i usmjeravali motivaciju kroz plaćene edukacije a neke edukacije je plaćala i sama. Pa ipak, najvažniji dio i motiv za svestranost dolazi iz prakse i radnog iskustva na različitim pozicijama.

“Osobno sam ponosna na sva svoja ostvarenja, mala ili velika, jer iza njih stoji velika želja, rad i trud. Kako na one trenutke kada uspješno završavam neki projekt ili započinjem novi posao, tako i na situacije kada su mi djeca bila mala a ja sam u sebi pronalazila snagu da nakon cjelodnevnih poslovnih i obiteljskih obveza, izvučem zadnju snagu iz sebe i u ranim jutarnjim satima se pripremam za neki ispit, prezentaciju ili sastanak. Trebamo biti svjesni da se za svaki cilj trebamo potruditi, a taj trud prihvatiti kao učenje i rast a ne kao žrtvu”, poručila je za kraj Anita Lukenda Mlinac.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -