Olena Zelenska – Tko je zapravo prva dama Ukrajine?

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog nije samo velika privatna podrška u ovako nesigurnim vremenima, već je i zaslužna za veliki dio njegovog uspjeha i popularnosti. Trenutno je njihova obitelj prva meta ratnog neprijatelja Rusije, no oni ne bježe i hrabro vode Ukrajinu kroz aktualno izvanredno stanje. Nije oduvijek podržavala njegovu promjenu karijere prema politici, no to nije narušilo njihov odnos te je sada, između ostalog, i aktivna humanitarka.

Produkcijski početci i neočekivano skretanje u karijeri

Zelenskij se po završetku fakulteta bavio stand up-om, a Olena ga je bodrila na nastupima, da bi u konačnici i ona postala dio produkcijskog tima. Početkom 2000-ih osnovali su produkcijsku kuću Studio Kvartal-95. Ta tvrtka proizvodi filmove, televizijske serije, a u sklopu posla im je i organizacija koncerata. Na taj je način Zelenski širio svoj utjecaj u Ukrajini. Upravo je Olena pisala scenarij za njegovu emisiju političke satire “Sluga naroda” koja mu je donijela toliku popularnost da je uspio pobijediti na predsjedničkim izborima, prenosi RTL

U prosincu 2019. Zelenska je uvrštena na popis 100 najutjecajnijih Ukrajinaca časopisa Focus. Zalagala se za ravnopravnost spolova, a u diplomatskom radu se fokusirala na širenje dosega predstavljanja svoje zemlje na globalnoj razini.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Bez bježanja

Iako su ona i njezina djeca drugi na meti Rusije odmah nakon Volodimira Zelenskog, prva dama Ukrajine najavila je da će ostati u Kijevu kako bi nastavila obavljati svoje funkcije i podržala svog supruga tijekom trenutne krize.

Olena i Volodomir imaju i dvoje djece – Aleksandru (17) i Kirila (9) Zelenskog.

Potpora onda kada je to najpotrebnije

Olena Zelenska potpora je svome suprugu koji kao vrhovni vojni zapovjednik vodi Ukrajinu kroz rat koji je započela Rusija.

Osim suprugu, Zelenska je i velika moralna podrška ukrajinskom narodu. Tisuće civila moralo je napustiti svoje domove, ne znajući hoće li se ikada moći vratiti. Najmanje 46 civila je poginulo. Svaki dan je nova borba i ne zna se što sutra donosi. Zelenska se oglasila na Instagramu, iskazujući ponos za svoj narod.

“Ljudi moji dragi! Ukrajinci! Danas vas sve gledam. Svi koje vidim na TV-u, na ulicama, na internetu. Vidim tvoje postove i videe. I znate što? Vi ste nevjerojatni! Ponosna sam što živim s vama u istoj zemlji!”

“I danas neću plakati i paničariti. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I sa vama.”

Utjecaj Ukrajinki na bojištu

Zelenska je nedavno objavila i seriju slika ukrajinskih žena na Instagramu, ističući njihov utjecaj, bilo na bojišnici ili u zajednici.

“Prije rata jednom sam napisao da u Ukrajini ima dva milijuna više žena nego muškaraca. Statistika je upravo takva. A sada dobiva potpuno novo značenje. Zato što to znači da naš trenutni otpor ima posebno žensko lice. Moje divljenje i naklon vama, nevjerojatni sunarodnjaci!”, prenosi Women’s Agenda.


Pročitajte više: Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij – lider kakvog trebamo i u običnom životu, bez ratnog stanja


Zalaganje za rodnu jednakost, kvalitetniju prehranu i bolje obrazovanje

U intervjuu za Diplomatic Courier 2021. objasnila je za što se zalaže i kako svojim glasom pomaže razvijanju školstva.

“Vjerujem da danas sve zemlje svijeta imaju puno toga zajedničkog. Zajedničke vrijednosti, ideje, probleme. Trebali bismo brinuti o pitanjima koja se tiču cijelog svijeta – zdravstva, obrazovanja, ravnopravnosti spolova. I sigurno vam takvi problemi djeluju bliže kada ste vi u pitanju. Kao roditelju, jedno od najbližih pitanja za mene je dječja prehrana i njezina povezanost sa zdravstvom i obrazovanjem. Zato sam održala okrugli stol s ukrajinskim ministarstvima kako bismo razvili novi program školske prehrane koji bolje služi ukrajinskim učenicima. Kroz poboljšavanje zdravlja oni poboljšavaju svoje učenje.”

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -