Prva žena na čelu Vatikanskog Guvernerata: Raffaella Petrini je najviše rangirana žena u Vatikanu ikada!

Još prije nekoliko godina ne bismo vjerovali u mogućnost da će žena biti na čelu vatikanskog Guvernerata. Papa Franjo takvom odlukom želi doprinijeti postizanju veće ravnopravnosti spolova u Crkvi, a svjedoci smo toga da svakih nekoliko tjedana žena preuzme visoku funkciju u Vatikanu.

Od fakulteta političkih znanosti do jedne od najviših pozicija u Vatikanu

Raffaella Petrini imenovana je glavnom tajnicom Guvernerata te će biti zadužena za nadzor administrativnih operacija, pošte, policije, vatikanskih muzeja. Na svojoj novoj poziciji, Petrini će raditi ruku pod ruku s predsjednikom Guvernerata, španjolskim nadbiskupom Fernandom Vérgezom Alzagom, u nadgledanju svih administrativnih operacija. Ovo ju imenovanje čini trećim dužnosnikom vatikanske države te prvom ženom u Vatikanu koja je ikada obnašala dužnost koja je do sada mogla jedino pripasti biskupima.


Pročitajte više: Papa Franjo odabrao šest žena za vijeće koje nadzire vatikanske financije


Rođena je u Rimu 15. siječnja 1969., diplomirala je političke znanosti na rimskome Međunarodnome slobodnom sveučilištu (LUISS) Guido Carli. Doktorirala je na Papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog, na kojem je trenutačno i profesorica. Petrini je članica euharistijskih sestara franjevki, a od 2005. obnaša dužnost službenice u Kongregaciji za evangelizaciju naroda.

Nije prvi put da Papa Franjo imenuje žene na ključnim pozicijama Vatikana. U kolovozu je imenovao časnu sestru Alessandru Smerilli za privremenu tajnicu Vatikanskog ureda za razvoj, koji se bavi pitanjima pravde i mira. Također je imenovao Nathalie Becquart, francusku redovnicu i članicu sestara misionarki Xaviere, za dotajnicu Biskupske sinode, odjela koji priprema velike sastanke svjetskih biskupa koji se održavaju svakih nekoliko godina. Becquart je tako postala prva žena s pravom glasa u Vatikanu. Talijansku sutkinju, Catiu Summariju, imenovao je za prvu ženu promicateljicu pravde, odnosno tužiteljicu, u Vatikanskom žalbenom sudu.


Pročitajte više: Papa Franjo imenovao prvu ženu na diplomatsku dužnost u Vatikanu


Papa je ovaj novi val postavljanja žena na visoke funkcije u Vatikanu započeo prošle godine kada je na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana postavio Francescu Di Giovanni. S druge strane, iako papa Franjo redovito na razne pozicije postavlja žene i dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li žene jednoga dana moći biti svećenice. Do sada je izmijenio zakone Rimokatoličke crkve kako bi žene mogle čitati Bibliju na misi, služiti pred oltarom i dijeliti pričest, no postati svećenicama još uvijek nije dopušteno.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -