Ukrajinske Ane Frank-donedavno su objavljivale svoje izlaske, danas su glavni izvor vijesti s terena!

O Drugom svjetskom ratu znamo ono što smo učili u udžbenicima. O rusko – ukrajinskom ratu znamo ono što vidimo na Tik Toku. Još kada tome pridodamo činjenicu da je većina nas za rusku invaziju na Ukrajinu čula putem društvenih mreža, a ne putem medija, sasvim je logično da je rusko – ukrajinski rat prozvan prvim Tik Tok ratom.

Prvi Tik Tok rat

Premda situacija u kojoj se trenutačno nalazimo evocira sjećanja na događanja koja su se zbila uoči Drugog svjetskog rata, ruska invazija na Ukrajinu po mnogo čemu se razlikuje. Iako ovo nije prvi rat kojeg pratimo na društvenim mrežama, svakako je prvi koji je zaokupirao svjetsku javnost.

Naravno, Sirija, Libija, Palestina, Irak, Jemen i Afganistan zemlje su koje bi jednako trebali biti predmetom naše pažnje, no iz nekog razloga, samo pojedinci na Zapadu prate ova ratna zbivanja na društvenim mrežama. Ukrajina je s druge strane pravi hit na društvenim platformama, i to poglavito na Tik Toku, a neke od djevojaka koje izvještavaju o ruskoj invaziji na njihovu zemlju, postale su vodeće svjetske influencerice doslovno preko noći.


Pročitajte više: Žene u Ukrajini rađaju u podzemnim željeznicama i improviziranim skloništima


Tik Tok nije bez razloga odigrao ključnu ulogu

Tik Tok možda postoji samo dvije godine, no nekoliko mu preduvjeta ide u prilog. Kao prvo, to je slavni Tik Tokov algoritam koji bilo koji video može učiniti viralnim bez obzira na to imate li tek par stotina pratitelja ili milijune sljedbenika koji vas prate već godinama. To je zapravo i bio slučaj s ukrajinskim influencericama koje nazivaju ukrajinskim Anama Frank. Do jučer su bile nepoznate djevojke koje su objavljivale video sadržaje vezane uz izlaske, hranu i odjeću, a danas su heroine koje plijene svjetsku pozornost.

Kada tome pridodamo činjenicu da video sadržaji na Tik Toku ne zahtijevaju opremu i montažu te u jednadžbu dodamo brzinu kojom Tik Tok može plasirati neki sadržaj milijunima gledatelja, jasno je zašto je ruska invazija na Ukrajinu postala toliko viralna.

Štoviše, prije nego što je službeno početo rat, novinari The Washington Posta upravo su na Tik Toku pratili kretanje ruskih tenkova prema Ukrajini. Tenkove su snimali obični građani pored čijih kuća su tenkovi i prolazili. A onda je krenuo sukob i neke su djevojke u ruke odlučile uzeti telefone kako bi iz prve ruke pokazale što prolaze ukrajinski građani. Njihovim primjerom oduševljen je i predsjednik Zelenskij koji poziva sve mlade da budu što aktivniji na Tik Toku.

Ukrajinske Ane Frank

Ove su djevojke pokazale da Tik Tok više nije platforma na kojoj maloljetnici i pop zvijezde objavljuju glupave plesne pokrete ili se sinkroniziraju uz zvuke omiljene glazbe. Dapače, one pozivaju svjetsku javnost na suosjećanje te približavaju prosječnog Ukrajinca prosječnom Zapadnjaku koji gleda Netflix, ima iPhone i kupuje u Zari.

Zapravo, možemo reći da su svojim video sadržajima razbile brojne predrasude jer se ukrajinskim izbjeglicama primjerice zamjeralo to što mnogi od njih posjeduju iPhone. Upravo one su pokazale da Ukrajina nije neka daleka nerazvijena zemlja, već srce Europe koje treba pomoć.


Pročitajte više: Od marketinške stručnjakinje do konobarice – Kijevljanka radi molotovljeve koktele


Ove tri ukrajinske influencerice su trenutačno glavne zvijezde

Alina Volik

Na TikToku ju trenutačno prati preko 76 tisuće pratitelja iz cijelog svijeta. Ova brojka svakodnevno raste s obzirom na to da u opisu njezinog profila piše kako njezini Storyji prikazuju istinito stanje u Ukrajini. K tome je nedavno dala intervju za Reuters, što će sigurno utjecati na njezinu popularnost.

Valerisssh

U Alininim video sadržajima možemo vidjeti kako spava u odjeći, spremna na bijeg u sklonište, kako boravi u skloništu ili odlazi do polupraznog dućana po namirnice. Slično je i s Valerisssh. Jedino što ona svoj život prikazuje na pomalo komičan način. Razlika je i u tome što je Valerisssh uspjela pobjeći iz Ukrajine u Poljsku pa sada možemo pratiti njezinu evakuaciju.

@valerisssh

It’s the most horrible trip! Thanks Russia

♬ Celebrate the Good Times – Mason

Marta Vasyuta

Marta je Ukrajinka koja je zapela u Velikoj Britaniji. Ipak to ju ne sprječava da pomaže svojim sunarodnjacima time što dijeli njihove video sadržaje. U vrijeme ruskog napada na Ukrajinu zatekla se kod prijatelja u Velikoj Britaniji, a ondje se nalazi i dalje. Njezini sunarodnjaci objavljuju video sadržaje na ukrajinskim kanalima za komunikaciju, a ona ih potom povlači na svoj Tik Tok. Na taj način ne podiže samo svijest o ratu u Ukrajini, već je i jedan od glavnih izvora informacija s terena.

@martavasyuta

When BBC writes three articles about you, you know you are doing something right🇺🇦 #ukraine bbc

♬ оригинальный звук – DJ KIKIRIKI

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -