Put u inozemstvo za početnike – evo na što pripaziti

Godišnji odmori aktivno se planiraju, a odabrati savršenu lokaciju nikad nije lako. Put u inozemstvo mnogima je zanimljiva opcija, no mnogi su nesigurni zbog nepoznavanja jezika i lokalne kulture. Ako ste svoj godišnji odmor odučili provesti van Hrvatske, dobro će vam doći nekoliko savjeta uz koje ćete izbjeći neugodnosti ili čak opasnosti.

Poštovanje i razumijevanje su ključni

Nemojte upasti u zamku etnocentrizma. Ovaj pojam označava promatranje tuđih kultura iz pozicije vlastite pri čemu se vlastita kultura tretira kao superiorna. Iako vam se tako možda ne čini, lokalno će stanovništvo zaista osjetiti podcjenjujete li njih i njihov način života.

Proučite načine na koji kultura u koju dolazite pokazuje poštovanje, odnosno što lokalno stanovništvo smatra pristojnim, a što nepristojnim. Čak i ako vaša izvedba bude nespretna, budite sigurni kako će cijeniti vašu namjeru i trud.

Budite svjesni i nekih malih, ali relevantnih razlika pri svakodnevnim aktivnostima. Primjerice, tijekom putovanja ćete vrlo vjerojatno posjetiti lokalni restoran. Važno je znati da je u SAD-u osoblju obavezno ostaviti napojnicu, dok je u Japanu to uvreda. Ova gesta u Japanu implicira da smatrate da ne zarađuju dovoljno. Slično, ako u Njemačkoj naručite vodu dobit ćete gaziranu vodu, a ako u Australiji naručite limunadu poslužit će vam Sprite.


Pročitajte više: Koje su najmoćnije putovnice na svijetu – Znate li u koliko zemalja možete s hrvatskom?


Slobodno upitajte za pomoć

Većina turističkih mjesta ima centre i kioske za pomoć turistima, stoga obavezno provjerite njihove lokacije. Zaposlenici ovih centara nude potrebne informacije vezane uz smještaj i snalaženje po gradu, te opcije putovanja do obližnjih mjesta. Često nude i različite organizirane izlete uz stručnu pratnju vodiča.

U navedenim centrima dobit ćete i informacije o dijelovima grada koje je poželjno izbjegavati. Naime, u nekim je državama klasna podjela toliko izražena da lokalno stanovništvo zna kojih se dijelova grada treba kloniti i u koje doba dana.

Provjerite i adresu veleposlanstva koje vam može pomoći nađete li se u neprilici. Svako mjesto nosi svoje opasnosti, te je dobro znati na koga se možete osloniti da vam pomogne i zaštiti vas.

Organizirana putovanja s nekom od brojnih putničkih agencija odlična su opcija za početnike kojima su potrebni dodatna pomoć i podrška pri snalaženju u stranoj kulturi, a tijekom 24 sata na raspolaganju vam je pratnja na koju se možete osloniti vezano uz bilo kakva pitanja.

Također, dobro je ugovoriti i putno osiguranje. Uz RBA poslovnu karticu Business Mastercard dobivate i besplatno UNIQA putno osiguranje koje pokriva trokoškove liječenja, troškove nastale prilikom kašnjenja ljeta i prtljage, kao i slučajeve smrti uslijed nezgode. Osiguranje je važeće u cijelom svijetu. Ugovaranje RBA poslovne kartice je besplatno za sve Women in Adria članice.


Pročitajte više: Pamela Konjevod sama je proputovala 28 zemalja, pričale smo o najopasnijim mjestima na kojima je bila


Male stvari čine ugodan put u inozemstvo

Među najvažnijim savjetima koje vam možemo udijeliti jest da odlasku u nepoznatu državu pristupite kao odlasku u nepoznati grad, barem u početku. To znači da provjerite smještajne mogućnosti, upoznate se s javnim prijevozom, istražite znamenitosti, parkove i restorane koji će vam popuniti vrijeme.

Ako odlazite u zemlju čijim jezikom ne baratate, svakako bismo vam savjetovali da naučite par ključnih pojmova iz lokalnog jezika za lakše snalaženje, ali i da znate pristojno pozdraviti lokalce koji će vam biti velika pomoć izgubite li se. U pitanju je tek par riječi koje čine veliku razliku.

Isto tako se raspitajte o potrebama cijepljenja protiv lokalnih bolesti kod vašeg izabranog liječnika ili u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ne zaboravite ni na sitnice koje čine svakodnevicu. Zadnje što vam je potrebno jest da vam put u inozemstvo upropasti neodgovarajući adapter za struju.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -